Op donderdag 9 maart heeft De Unie haar leden geïnformeerd over de pensioenontwikkelingen. De bijeenkomst werd druk bezocht zowel in Culemborg…
Iedereen heeft recht op vakantie. Dus óók als je (langdurig) ziek bent, mag je er even tussenuit – terwijl je…
Het is een belangrijke arbeidsvoorwaarde, maar niet altijd even duidelijk: je vakantiedagen. Die onduidelijkheid komt vooral door de verschillende soorten…
Ook als je een WW-uitkering ontvangt, heb je recht op vakantie én vakantiegeld. Maar hoe lang? En hoe regel je…
Klaar met werken? Tijd om te reizen! Na je werkzame leven breekt een nieuwe fase aan, waarin je alle gelegenheid…
Vakantie is een heerlijk vooruitzicht. Om vrij te krijgen, moet je een vakantieaanvraag indienen bij je werkgever. Vaak wordt die…
Workation: iets voor jou? Werken op kantoor is niet meer vanzelfsprekend, we zijn inmiddels erg gewend aan werken op afstand….
Workshop Staken voor Beginners Op dinsdag 14 maart organiseerden wij de workshop “Staken voor Beginners’. Collega’s door het hele land…
Zul je net zien: na een hele tijd hard werken ben je eindelijk aan het genieten op vakantie, en dan…
Ga je met pensioen, dan zou je eenmalig een deel van je opgebouwde pensioenkapitaal moeten kunnen opnemen: dat is afgesproken…
Als je vanwege arbeidsongeschiktheid uit dienst gaat, loopt je pensioenopbouw meestal door. Hier hoef je dan geen pensioenpremie voor te…
In Nederland betaal je belasting over je inkomsten. Over loon van je werkgever, maar ook over uitkeringen van het UWV….
Het belastingsysteem kan al aardig ingewikkeld zijn. Maar als zelfstandige ondernemer krijg je ook nog eens te maken met speciale…
In je arbeidsovereenkomst of cao staat vaak het loon dat je krijgt voor je werk. Meestal is dit je brutoloon….
Zoals ieder jaar, veranderen er in 2023 enkele belangrijke regels, bedragen en andere onderdelen van ons belastingsysteem: van het basistarief…
Stage lopen is een uitstekende manier om te ontdekken waar je talenten liggen, een goede indruk te maken en aan…
Eindelijk, met pensioen: heerlijk genieten van zeeën aan vrije tijd. Toch kiezen veel mensen ervoor om nog aan het werk…
Het voorjaar komt in zicht en de dagen worden weer steeds langer. Dat betekent natuurlijk: je kunt je belastingaangifte bijna…
Het gepensioneerde leven is in een aantal decennia drastisch veranderd. Vroeger stond de periode in het teken van ‘even uitdrijven’…
Wettelijk gezien heb je elk jaar recht op vier weken vakantie. Daarnaast kan er in je cao of contract nog…
De Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) maakt het mogelijk om eerder te stoppen met werken. Je werkgever keert je dan een…
Of je nu thuis of op kantoor werkt: het is belangrijk dat je werkplek goed is. Er zijn een hoop…
Meer sporten, minder drinken, letten op de uitgaven. Goede voornemens, wie heeft ze niet? Uiteindelijk gaat het allemaal om goede…
Op 1 januari en 1 juli vinden er altijd wijzigingen plaats op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid. Of…
Aan het eind van het jaar is het altijd een hot topic: geld schenken aan je kind of kleinkind. Logisch ook,…
Al bijna 25 jaar hebben ouders de mogelijkheid om ouderschapsverlof op te nemen: zo kunnen ze tijdelijk minder werken om…
Heeft iemand in je omgeving zorg nodig? Dan help je: uit zorgzaamheid, maar vaak ook noodzaak. Voor de meeste mensen…
De kans is groot dat jij niet hetzelfde werk blijft doen tot je pensioen. Maar toch: met een specifieke achtergrond,…
Veel studenten werken naast hun studie. Zo verdien je niet alleen je salaris, maar investeer je ook in je eigen…
Veel mensen denken bij pensioen aan de wereld rondreizen, of tijd doorbrengen met kleinkinderen. Toch neemt het aantal werkende gepensioneerden…
Het is belangrijk om regelmatig vakantie te nemen. Daarom heeft iedereen in Nederland recht op vier weken vakantie. Daarnaast geven…
In ruil voor alles wat je voor je werkgever doet, krijg je allerlei arbeidsvoorwaarden. De belangrijkste is waarschijnlijk je maandelijkse…
Volgens alle berichten in het nieuws is de arbeidsmarkt nog nooit zo gunstig geweest voor werkzoekenden: er is een lage…
Ze komen er weer aan: de eindejaars- of beoordelingsgesprekken. Met je leidinggevende ga je in gesprek over je prestaties in…
Een ontslag kan op verschillende manieren plaatsvinden. Zelf ontslag nemen en ontslagen worden, zijn de twee meest voorkomende. Maar je…
Als je thuiswerkt, maak je kosten die je niet zou maken als je naar kantoor gaat. Je drinkt je eigen…
Vindt je werkgever dat je te vaak te laat komt, ongeoorloofd verlof opneemt, je onterecht ziek meldt, je ongepast gedraagt…
Je kunt om verschillende redenen uitgekeken zijn op je werk: je mist uitdaging, het botert niet met je baas of…
Het principe van pensioen is simpel: tijdens je werkzame leven spaar je, zodat je genoeg inkomen hebt zodra je stopt…
Het is natuurlijk onvoorstelbaar verdrietig om na te denken over het overlijden van je partner. En tóch is het verstandig…
Je bouwt pensioen en AOW op, zodat je ook nog een inkomen hebt als je bent gestopt met werken. In…
Ben je langdurig ziek? Dan moet je re-integreren: een gedeelde verantwoordelijkheid van jou en je werkgever. In de Wet verbetering…
Het is bijna elke dag in het nieuws: overal wordt keihard naar mensen gezocht. In de huidige krappe arbeidsmarkt zijn…
Het NS-personeel staakt. Tot ze een gewenst cao-resultaat behalen is het goed mogelijk dat er geen of minder treinen rijden,…
Sinds 1 augustus geldt er een nieuwe Europese wet in Nederland. Het doel: de inhoud van je werk en je…
Aan de slag als zelfstandige ondernemer: voor sommigen is het een prettig alternatief voor werken in loondienst, anderen móeten hun…
Wat zet je tegenwoordig eigenlijk op je cv of LinkedIn-profiel? Jezelf digitaal aanprijzen is voor veel mensen een lastige opgave….
Je vakkennis vergroten door een opleiding te volgen? Klinkt goed. Kennis en vaardigheden opdoen waarmee je meer kunt betekenen voor…
We kunnen natuurlijk zeggen dat je werk ‘maar werk’ is. En in zekere zin klopt dat ook: er is nog…
Pensioen is vaak een ver-van-je-bed-show, een complexe zorg voor later. Toch is het goed om er grip op te krijgen,…
Wat betekent dit voor jou? De tijdelijke regeling zou aflopen op 30 juni 2022. Deze is verlengd, waardoor je sociale…
In 2019 hebben het kabinet en sociale partners een akkoord bereikt over de hervorming van het pensioenstelsel. Sindsdien is het…
Je hoort het mensen zeggen: vanaf mijn pensionering ga ik reizen, of na mijn pensionering blijf ik nog even doorwerken….
Veel mensen denken bij pensioen aan de wereld rondreizen, of tijd doorbrengen met kleinkinderen. Toch neemt het aantal werkende gepensioneerden…
In de nieuwsbrief van maart heb je kunnen lezen over het Nationaal Mantelzorgonderzoek 2022, een initiatief van Senior Service en…
Op 1 januari en 1 juli vinden er altijd wijzigingen plaats op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid. Of…
Een nieuwe baan of een contractverlenging? Gefeliciteerd! In beide gevallen een mooi moment, waarin je waarschijnlijk vol goede moed wilt…
Of je nu net aan je carrière begint of bijna met pensioen gaat: vroeg of laat krijg je met de…
Het kabinet wil de regels voor het concurrentiebeding aanpassen. Hoe zou dat vorm moeten krijgen en waar loop jij als…
Voor de meeste mensen is de WW-uitkering een ver-van-hun-bedshow. Maar nu we de eerste tekenen van economische tegenwind zien, verandert…
Dit jaar neemt het aantal bedrijven dat failliet gaat flink toe. Wanneer je werkgever failliet gaat, is hij niet langer…
Al bijna 25 jaar hebben ouders de mogelijkheid om ouderschapsverlof op te nemen: zo kunnen ze tijdelijk minder werken om…
Beginnen in een nieuwe baan is spannend en leuk tegelijk. Een goede voorbereiding is het halve werk. Voor je sollicitatiegesprek…
Binnen iedere organisatie heerst een bepaalde cultuur. Dat is fijn als deze goed bij je past. Maar soms kun je…
Het kan iedereen overkomen: je krijgt gevoelens voor een collega, misschien zelfs een relatie. Wat moet je daarmee? Je kunt…
Zichtbare piercings of tatoeages, een felle haarkleur of een opvallende kledingstijl: het zijn persoonlijke keuzes die je maakt om eruit…
Weinig situaties zijn vervelender dan niet kunnen opschieten met je leidinggevende of manager. Het heeft namelijk grote invloed op je…
Als je werkloos wordt en een WW-uitkering aanvraagt, komt er veel op je af. Je wilt natuurlijk weten hoe hoog…
Wanneer je inkomen te laag is om je zorgkosten of huur te betalen, kom je in aanmerking voor een zorg-…
Als je in loondienst werkt, dan krijg je salaris in ruil voor je werkzaamheden. De hoogte van je loon drukt…
Met de nieuwe pensioenwet ligt er een goede basis om tot een toekomstbestendig pensioenstelsel te komen. Dat zegt de Vakcentrale…
Onderzoek De Unie  De afgelopen twee jaar lukte het veel mensen niet om hun vakantiedagen op te krijgen. Nu…
Zorg jij langdurig voor iemand, ben jij diens steun en toeverlaat? Dan ben jij misschien wel een van de miljoenen…
De prijs voor benzine en diesel schoot de afgelopen weken omhoog. Voor veel mensen wordt het hierdoor moeilijker om op…
Een aantal jaar geleden liep de jeugdwerkloosheid op en werd tegelijkertijd duidelijk dat we langer moeten doorwerken. De regeling rond…
De regels rond quarantaine veranderen elke paar weken. Op zich al verwarrend, maar helemaal complex als je jouw isolement ook…
De meeste werknemers krijgen regelmatig een loonstrook – ook wel salarisspecificatie – van hun werkgever. Vaak komt deze maandelijks binnen,…
Ben jij nog gelukkig in je werk en met je werkgever? Hopelijk wel. Maar als je dat niet bent, dan…
Je wilt prettig je AOW-leeftijd bereiken, maar deze wordt langzaam steeds hoger. Hierdoor moeten we langer doorwerken en kunnen pas…
De meeste werknemers krijgen regelmatig een loonstrook – ook wel salarisspecificatie – van hun werkgever. Vaak komt deze maandelijks binnen,…
Altijd al van ander werk gedroomd? Of zit je niet meer op je plek in je huidige baan? Dit is…
Elk halfjaar wordt de hoogte van AOW-uitkeringen aangepast. De hoogte wordt afgeleid van het minimumloon en hangt af van je…
Op 1 januari en 1 juli vinden er altijd wijzigingen plaats op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid. Benieuwd…
Word je ontslagen en heb je (tijdelijk) geen werk, dan kun je bij het UWV een WW-uitkering aanvragen. Het UWV…
In 2019 hebben het kabinet en sociale partners een akkoord bereikt over de hervorming van het pensioenstelsel. Sindsdien is het…
De Regionale Mobiliteitsteams (RMT’s) die werknemers van werk naar werk begeleiden, beginnen verder vorm te krijgen. De VCP en vakorganisatie…
Of het nu komt door een reorganisatie, onverwachte boventalligheid of corona: als je te horen krijgt dat je je baan…
De leeftijd waarop je recht krijgt op AOW wordt vijf jaar van tevoren vastgesteld. Het ministerie van Sociale Zaken en…
Vorig jaar organiseerden we persoonlijke pensioengesprekken voor leden die dicht bij hun pensioenleeftijd kwamen. Deze werden toen goed ontvangen. Daarom…
Heb je een arbeidsovereenkomst bij een werkgever, dan bouw je vaak pensioen op. Dit blijf je doen tot je uit…
We krijgen regelmatig de vraag wat er gebeurt als je op staande voet wordt ontslagen. In het kort: je arbeidsovereenkomst…
Kun je (tijdelijk) niet zorgen voor (genoeg) inkomen? Dan kun je in Nederland rekenen op een sociaal vangnet aan regelingen…
Als werknemer van een organisatie staan je arbeidsvoorwaarden vastgelegd in je contract. Dit is een overeenkomst tussen jou en je…
Het kan spannend en overweldigend zijn om te solliciteren op een nieuwe baan. Er komt namelijk een hoop bij kijken:…
Veel mensen denken bij pensioen aan de wereld rondreizen, of tijd doorbrengen met kleinkinderen. Toch neemt het aantal werkende gepensioneerden…
Werkdruk is meer dan alleen werkdrukte. Het is een structurele disbalans tussen de werkbelasting die je aankunt en die je…
Wanneer lever je wat in? Spullen die je nodig hebt voor je werk, moet je kunnen gebruiken tot en met…
De coronapandemie laat zien dat thuiswerken een prima alternatief kan zijn voor werken op kantoor. Veel van de werkzaamheden kunnen…
Krijg je een WW- of ziektewetuitkering van het UWV, maar heb je ook een inkomen van werk? Dan verrekent het…
Veel scholieren en studenten lopen tijdens hun opleiding een stage. Dit is de ultieme mogelijkheid om de theorie die je…
Of je nu op school zit, studeert of werkt: je ontwikkeling blijft een belangrijk onderdeel van je leven. Tot je…
Het is belangrijk om vakantie te kunnen nemen van je werk. Voor jou, maar óók voor je werkgever: jij komt…
Vakantie is belangrijk om bij te komen van werk. Even geen deadlines, stress en eindeloze stroom aan vergaderingen. Dan kun…
Steeds meer landen openen hun grenzen, waardoor vakantie naar het buitenland weer beter mogelijk wordt. Toch is reizen nog niet…
Reizen is nog niet zo onbezorgd als voor de coronapandemie. Zo zijn er nog steeds risicogebieden. Dit kan voor conflict…
Wil je weten hoe je pensioen ervoor staat, dan kun je dat checken op mijnpensioenoverzicht.nl. Daar vind je al jaren…
Op 1 januari en 1 juli vinden er altijd wijzigingen plaats op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid. Benieuwd…
De afgelopen jaren gaat het veel over het pensioenakkoord en het nieuwe pensioenstelsel. Raak jij ook het overzicht weleens kwijt?…
Als je werkgever vindt dat je ongewenst gedrag vertoont, kan hij je een officiële waarschuwing geven. Bijvoorbeeld omdat je vaak…
Bruiloften, geboortes, verhuizingen of begrafenissen: bijzondere momenten in je leven waar je genoeg tijd en aandacht aan wilt besteden. Dankzij…
Als vakbond krijgen we vooral te maken met werkgevers die een arbeidsovereenkomst willen beëindigen. Maar werknemers kunnen natuurlijk ook een…
Belangrijkste reden om een loopbaancoach in te schakelen Niemand heeft een coach nodig, maar iedereen kan er een gebruiken. Mensen…
We zagen het al een tijd aankomen. Gisteren was de boodschap daar. Minister Koolmees stuurde een brief naar de Tweede…
Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Er komt ongetwijfeld veel op je af deze periode: van doktersbezoeken tot fysieke ongemakken, van kinderopvangzaken…
Kijk jij ook altijd zo uit naar het vakantiegeld? Dat fijne extraatje voor de zomermaanden. Elk jaar krijg je een…
In december 2020 zijn de concept-wetteksten en de Memorie van Toelichting voor het pensioenakkoord gepubliceerd. Via een internetconsultatie kon iedereen…
Wanneer je werkgever failliet gaat, is hij niet langer in staat om zijn kosten te betalen. Er is dan sprake…
Samen met onze scholingspartner TWST hebben we een gratis scholingsaanbod ‘Kansrijk aan de slag’ ontwikkeld met persoonlijke begeleiding van een…
Ben je van plan om binnenkort een nieuwe uitdaging aan te gaan? Dan kan een concurrentie- of relatiebeding roet in…
Hoe ervaren de ruim 4 miljoen mantelzorgers in Nederland de zorgtaken die ze op zich nemen? Dat blijkt uit de…
Solliciteer je voor een nieuwe baan? Dan vindt er vaak een arbeidsvoorwaardengesprek plaats, waarin je onderhandelt over je nieuwe contract…
Werk je in loondienst en ben je ziek? Dan is je werkgever wettelijk verplicht om je minimaal 70 procent van…
Zorg jij langdurig voor iemand? Ben jij die steun en toeverlaat? Dan ben jij wellicht die mantelzorger waar onderzoek naar…
Hebben jullie net een baby gekregen? Dan is het fijn om zoveel mogelijk tijd met je gezin door te brengen….
Sinds het voorjaar van 2020 werken veel Nederlanders (bijna) volledig thuis. Toch kregen veel van hen hun vaste reiskostenvergoeding doorbetaald:…
Als je werkloos of deels arbeidsongeschikt raakt, kom je soms in aanmerking voor een WW- of WGA-uitkering. Deze duurt maximaal…
In het pensioenakkoord is afgesproken dat het mogelijk moet worden om op je pensioendatum ineens een deel van je pensioenkapitaal…
In december heeft minister Koolmees de internetconsultatie geopend voor de uitwerking van het pensioenakkoord. Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet?…
Een aantal jaar geleden kon je als werknemer in Nederland een tegoed sparen om met onbetaald verlof te gaan of…
Op 1 januari en 1 juli vinden er altijd wijzigingen plaats op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid. De…
Vanaf 1 januari 2021 hebben payrollwerknemers recht op ‘een adequate pensioenregeling’. Dit is vastgelegd in de Wet allocatie arbeidskrachten door…
Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep. Dit heeft ook invloed op je vakantieplannen. In deze blog bespreken we…
We krijgen regelmatig de vraag wat er gebeurt als je op staande voet wordt ontslagen. In het kort: je arbeidsovereenkomst…
Als je langdurig ziek bent, moet je werkgever twee jaar lang minstens 70 procent van je loon doorbetalen. Ook is…
Veel geld in kas hebben en toch geen hogere pensioenen: voor veel pensioenfondsen en hun deelnemers is dit al jaren…
Tot 1 januari 2020 had je pas recht op een transitievergoeding als je minstens twee jaar in dienst was. Een…
Heb je er altijd van gedroomd om zelfstandige te worden? Je bent niet de enige. Toch doen veel mensen het…
Vakantie is in 2020 even wat anders dan we gewend zijn. Reizen is niet meer zo onbezorgd, je moet veel…
Kun je (tijdelijk) niet zorgen voor je eigen inkomen? Dan kun je in Nederland rekenen op een sociaal vangnet aan…
Het nabestaandenpensioen regelt een uitkering voor je partner en/of kinderen als jij komt te overlijden. Dit kan in de vorm…
De komende tijd willen sommige werkgevers weer zoveel mogelijk terug naar de vaste werkplek. En dat kan best spannend zijn:…
Als je werkgever jouw dienstverband wil beëindigen, moet hij daar toestemming voor krijgen van het UWV of een ontbinding vragen…
Nu alle partijen betrokken bij de uitwerking van het Pensioenakkoord hebben ingestemd, heeft minister Koolmees van Sociale Zaken de uitwerking…
Is een werkgever van plan te reorganiseren en raken daarbij minstens twintig medewerkers hun baan kwijt? Dan krijgt hij te…
Op zaterdag 4 juli heeft het Ledenparlement van de FNV ingestemd met de uitwerking op hoofdlijnen van het pensioenakkoord. Eerder…
In veel landen worden de coronamaatregelen wat versoepeld, waardoor zomervakanties in het buitenland weer mogelijk zijn. Toch is een tripje…
De komende dagen wordt het warm. En als de trend van afgelopen jaren doorzet, geldt dat ook voor de rest…
Op 12 juni heeft minister Koolmees bekend gemaakt, dat de gesprekken over de uitwerking van het in 2019 gesloten Pensioenakkoord…
Overleg tussen alle bij de VCP aangesloten bonden heeft afgelopen nacht geleid tot een ‘geen ja’ tegen wat er nu…
De zomervakantie staat voor de deur! Tijd om vakantie te vieren en te ontspannen. Of toch niet? Veel jongeren kiezen…
De Unie is te spreken over een groot aantal onderdelen van het pensioenakkoord zoals dat nu op tafel ligt. Maar…
In Nederland betaal je belasting over je inkomsten. Over loon van je werkgever, maar ook over uitkeringen van het UWV….
De coronacrisis zorgt voor onzekerheid en de nodige dilemma’s onder mantelzorgers. Wanneer is het verantwoord om langs een naaste te…
Of je jouw baan nu leuk vindt of niet, hij is erg belangrijk. Voor je inkomen, waar je leuke dingen…
Nu veel bedrijven mede door de corona-crisis slechte vooruitzichten hebben ontstaat er onder de medewerkers veel onrust betreffende baanbehoud of…
De richtlijn van de overheid is duidelijk: heb je last van milde gezondheidsklachten? Blijf dan thuis. Mensen in cruciale beroepsgroepen…
Een paar jaar geleden kregen partners van pasbevallen ouders slechts twee dagen geboorteverlof. Maar toen kwam de Wet Invoering Extra…
Als je langdurig ziek bent geweest, heb je vast wel eens van de termen ‘second opinion’ en ‘deskundigenoordeel’ gehoord. Als…
Veel mensen overwegen op latere leeftijd te verhuizen. Bijvoorbeeld omdat hun kinderen de deur uit zijn, ze niet zo veel…
Langzaam verlies je je focus. Je ogen voelen zwaar aan en je merkt dat je een kriebelhoest krijgt. Een collega…
Als je ziek bent, moet je gaan re-integreren: een gedeelde verantwoordelijkheid van jou, je werkgever en de arbodienst of -arts….
Bij een nieuw jaar horen goede voornemens. Meer sporten, gezonder eten, minder drinken. Maar ook op werk kun je doelen…