De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Mijn vakantieaanvraag is geweigerd, wat nu?

01 maart 2024
vakantieaanvraag geweigerd

Iedereen heeft weleens vakantie nodig. Werk je in loondienst, dan zul je in de meeste gevallen een vakantieaanvraag moeten indienen bij je werkgever. In de meeste gevallen wordt die geaccepteerd. Toch komt het weleens voor dat werkgevers niét akkoord gaan. Dat mag, maar daar moeten ze wel een goede reden voor hebben. Wij sommen op welke dat zijn bij een geweigerde vakantieaanvraag.

  1. ‘Nee’ als dat beter is voor het bedrijf

Je werkgever mag jouw vakantieaanvraag weigeren als er sprake is van gewichtige redenen. Bijvoorbeeld als je afwezigheid de bedrijfsvoering ernstig verstoort, omdat veel andere collega’s in dezelfde periode weg zijn. Hij moet wel uitleggen waarom hij je aanvraag weigert. Dit geeft jou de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan en een alternatief te vinden. Misschien kan hij je aanvraag bijvoorbeeld wel goedkeuren als je een weekje eerder of later vrij neemt.

Om dezelfde reden mag je werkgever ook een goedgekeurde vakantie nog wijzigen. Hierover moet hij wel eerst met jou overleggen. Ook moet hij eventuele schade vergoeden, zoals de annuleringskosten voor je geboekte vakantie.

Weigert je werkgever jouw vakantieaanvraag, en weet jij niet wat je moet of kunt doen? Neem contact op met onze juridisch adviseurs!

  1. ‘Nee’ als dat zo staat vastgelegd in aanvullende regels

Bij veel organisaties staat vastgelegd hoe je vakantie moet aanvragen, bijvoorbeeld in je arbeidsovereenkomst, cao of bedrijfsreglement. Daarnaast zijn er soms periodes afgesproken waar je geen vakantie voor mag aanvragen. Het is goed om deze regels en procedures te kennen, want ook deze kunnen een reden zijn waarom je werkgever je vakantieaanvraag weigert.

  1. ‘Nee’ als je te weinig dagen hebt
    Je werkgever mag je vakantie ook weigeren als je te weinig vakantiedagen hebt. Het is daarom goed om te weten hoeveel vrije dagen je jaarlijks hebt. Je hebt in ieder geval recht op het wettelijke aantal, maar vaak krijg je er meer: de bovenwettelijke vakantiedagen.

 

Reactietermijn van je werkgever

Je werkgever is wettelijk verplicht om binnen twee weken te reageren op je vakantieaanvraag, tenzij hierover andere afspraken zijn gemaakt. Heb je na die periode nog niets gehoord? Dan mag je ervan uitgaan dat je aanvraag is goedgekeurd.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Vragen over je vakantiedagen?

Heeft je werkgever jouw vakantieaanvraag geweigerd, en weet jij niet wat je moet doen? Of heb je een andere vraag over je vakantiedagen waar je graag een deskundig antwoord op krijgt? Laat het onze experts weten! Ze staan elke werkdag voor je klaar van 8.30 tot 17.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid