De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Wat als je meer of minder wilt thuiswerken?

18 augustus 2021
Thuiswerken

De coronapandemie laat zien dat thuiswerken een prima alternatief kan zijn voor werken op kantoor. Veel van de werkzaamheden kunnen goed op afstand. Sterker nog, soms is het zelfs fijner om niet tussen je collega’s te zitten, bijvoorbeeld omdat je even goed moet focussen. Veel organisaties zijn op dit moment bezig met beleid opstellen rond thuiswerken en De Unie maakt steeds vaker afspraken over thuiswerken tijdens cao-onderhandelingen. Maar wat als deze niet aansluiten bij jouw wensen?

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Balans tussen werk en privé

In de zoektocht naar een goede werk-privébalans, kan het helpen om zelf te kunnen bepalen waar je werkt: thuis of op kantoor. Alleen kun je dat niet altijd helemaal zelf bepalen. Vaak stellen werkgevers bepaalde regels op, bijvoorbeeld over welke werkzaamheden waar moeten worden uitgevoerd of hoe vaak je minimaal naar kantoor moet komen. Toch heb je hier wel iets over in te brengen. Als jij graag andere afspraken wilt maken over jouw werkplekken, moet je werkgever je verzoek en argumenten serieus nemen. Wil je om medische redenen afwijken van de afspraken, dan kun je de kwestie ook afstemmen met de bedrijfsarts.

Ga in gesprek

Hebben jullie geen beleid rond flexibel werken, of wil je van het beleid afwijken? Ga dan in gesprek met je werkgever. Geef aan hoe je graag zou willen werken, en waarom. Probeer hierbij eventuele misverstanden uit de weg te helpen. Wil je bijvoorbeeld meer thuiswerken? Zorg dan dat je werkgever een goed beeld heeft van je thuiswerkplek. Wil je juist vaker naar kantoor, leg dan duidelijk uit waarom je daar fijner werkt. Wat voor de een goed werkt, kan voor de ander onwerkbaar zijn. Algemeen beleid dat bij iedereen past, is nauwelijks te maken. Daarom is het belangrijk om het gesprek aan te gaan en afspraken op maat te maken.

Wet flexibel werken

Daarnaast kun je een beroep doen op de Wet flexibel werken uit 2016, bijvoorbeeld om je werkplek te veranderen. Hiervoor zijn er wel een paar voorwaarden:

  • Er werken minimaal tien mensen bij je bedrijf.
  • Je werkt minstens een halfjaar bij je werkgever.
  • Je dient het verzoek uiterlijk twee maanden voor de gewenste ingangsdatum in.
  • Je vermeldt in je aanvraag de gewenste ingangsdatum en werkplek.

Je werkgever moet uiterlijk een maand voor de gewenste ingangsdatum reageren op je verzoek, anders wordt het automatisch toegewezen. Weigert hij je verzoek? Dan moet hij daar wel een goede reden voor geven.

Meer weten

Heb je vragen over flexibel werken of thuiswerken? Of wil je anders werken dan je werkgever je oplegt, maar weet je niet wat je daaraan kunt doen? Neem contact met ons op. We zijn elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid