De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

De Unie in actie: Je tijdelijke contract loopt bijna af. Waar heb je recht op?

02 mei 2023

De juridisch specialisten van De Unie staan je bij tijdens uiteenlopende meningsverschillen en conflicten op de werkvloer. Om duidelijker te maken wat je precies aan ons hebt, lichten we elke maand een waargebeurde situatie uit. We omschrijven de vraag van het lid, vertellen wat De Unie heeft gedaan om de situatie op te lossen en delen de uitkomst. In deze editie: een werkgever die niet voldoet aan de zogenaamde aanzegverplichting bij een aflopend tijdelijk contract.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

Het probleem

Het tijdelijke contract van ons lid loopt op 31 maart 2023 af. Iets meer dan een week daarvoor, op 22 maart, heeft haar werkgever nog niet laten weten of haar contract verlengd wordt. En dat is niet de bedoeling. Werkgevers hebben namelijk een aanzegverplichting: uiterlijk één maand voordat een tijdelijk contract afloopt, moeten ze de medewerker schriftelijk laten weten of ze mogen blijven. Doen werkgevers dat niet? Dan moeten ze een aanzegvergoeding betalen van maximaal één bruto maandsalaris. En als ze te laat aan de aanzegverplichting voldoen, betalen ze de vergoeding naar rato: informeert de werkgever een medewerker bijvoorbeeld een week te laat, dan heeft de medewerker ook recht op maximaal een bruto weekloon als vergoeding.

Dit heeft De Unie gedaan

In deze situatie was de werkgever al ruim 3 weken te laat met aanzeggen. Ons lid vroeg De Unie om advies. Dat was in eerste instantie: stuur de hr-afdeling een e-mail en schrijf dat je nog niets hebt gehoord over eventuele verlenging van je tijdelijke contract, terwijl je werkgever dat wel had moeten laten weten. We raden haar bovendien af om over de aanzegvergoeding te beginnen: als de werkgever toch overgaat tot contractverlenging, kun je de verhoudingen op scherp zetten door direct de vergoeding te claimen. Denk dus altijd goed na over de beste aanpak – wij kunnen je daar uiteraard bij helpen.

De hr-afdeling reageert op haar e-mail: de manager van ons lid plant een gesprek met haar in. Dat gebeurt alleen niet. Wel ontvangt ze op 29 maart een nieuwe arbeidsovereenkomst. De werkgever laat daarmee dus weten dat haar contract wordt verlengd, maar doet dat 29 dagen te laat. Wij hebben ons lid geadviseerd om een aanzegvergoeding over deze periode te claimen – bijna een volledig bruto maandsalaris. Dit leverde niet het gewenste resultaat op. Daarom hebben wij namens haar de aanzegvergoeding gevorderd.

De oplossing

Nadat wij namens ons lid de aanzegvergoeding hebben gevorderd, heeft de werkgever aangegeven deze te betalen.

Ook hulp nodig van onze juridisch specialisten?

Niet elke situatie is hetzelfde. Neem daarom direct contact met ons op: onze juridisch specialisten kijken graag met je mee. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Word gratis lid