De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Niet aan het werk door ziekte? Dit moet je weten!

08 september 2023

In Nederland is duidelijk vastgelegd wat er gebeurt als je voor langere tijd niet kunt werken door ziekte. Waar je recht op hebt, maar ook wat je moet doen. Én wat je van je werkgever of de arbo-arts kunt verwachten. Wij zetten dit overzichtelijk op een rij voor je. Van je loondoorbetaling tot een plan van aanpak voor je re-integratie: hier moet je op rekenen als je langdurig ziek bent.

Twee jaar recht op loon
Wettelijk gezien heb je tijdens je eerste twee jaar ziekte recht op minimaal 70 procent van je loon, tot maximaal 70 procent van het maximumdagloon. In sommige cao’s en arbeidsovereenkomsten staat een hoger minimumpercentage. Duurt je herstel langer dan twee jaar? Dan kom je misschien in aanmerking voor een WIA-uitkering.

Het begint met een simpele ziekmelding
We hebben het over langdurige ziekte, maar van tevoren weet je niet altijd dat het lang gaat duren. Daarom begint het hele proces met een ziekmelding – gewoon, zoals je dat altijd doet. Let op: je werkgever hoeft alleen te weten dat je ziek bent, niet wat je klachten zijn. Dat is tussen jou en je (bedrijfs)arts.

Langdurig ziek? Zo zien de eerste twee jaar en re-integratie eruit
Blijkt dat je ziekte langer duurt dan een paar dagen? Dan treedt de Wet verbetering poortwachter in werking. Hierin staat vastgelegd hoe de eerste twee jaar van je ziekte en re-integratie eruitzien. Per stap staat uitgelegd wat jij, je werkgever of de arbo-arts moet doen.

Werk mee aan je re-integratie
Je moet meewerken aan je re-integratie, anders kan je werkgever je loondoorbetaling opschorten of stopzetten – in extreme gevallen zelfs overgaan tot ontslag. Om niet ‘verwijtbaar’ te zijn, moet je in ieder geval:

  • bereikbaar zijn voor je werkgever en de arbo-arts;
  • gehoor geven aan oproepen van de arbo-arts;
  • je genezing niet belemmeren en er alles aan doen om beter te worden;
  • je aan de afspraken uit je PvA houden.

Ook je werkgever heeft plichten
Ook je werkgever moet voldoen aan zijn plichten tijdens jouw re-integratie. Bij de beoordeling van het re-integratieverslag onderzoekt het UWV als eerste of hij dat heeft gedaan. Zo niet, dan kan het UWV hem een loonsanctie opleggen, waardoor hij jou nog maximaal een jaar moet doorbetalen.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Wij staan voor je klaar

Ben je (langdurig) ziek en wil je weten waar jij recht op hebt? Of heb je onenigheid met je werkgever over je re-integratie en ben je bang dat dit uitloopt op een conflict? Neem direct contact op met onze juridisch specialisten. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid