De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Zzp’er? Voorkom vervelende belastingverrassingen

02 februari 2023

Het belastingsysteem kan al aardig ingewikkeld zijn. Maar als zelfstandige ondernemer krijg je ook nog eens te maken met speciale regels voor belastingen en aftrekposten. Wij zetten ze op een rij, zodat jij niet voor vervelende – en kostbare – verrassingen komt te staan.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

Wanneer ben je ondernemer?

Je kunt jezelf wel zelfstandige ondernemer of zzp’er noemen en ook zo ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, maar uiteindelijk bepaalt de Belastingdienst of zij je zien als ondernemer. En dus of jij te maken krijgt met de speciale regels, voorwaarden en aftrekposten voor ondernemers. Benieuwd hoe de Belastingdienst jou ziet? Doe de check op hun website.

Aangifte doen

Als zzp’er ben je verplicht om een aangifte inkomstenbelasting te doen – in de meeste gevallen elk kwartaal. Hierin geef je aan of je winst hebt gemaakt, en hoeveel. Ook je privé-inkomsten en

-aftrekposten vul je in: denk aan hypotheekrente en alimentatie. Meer weten over wat je invult in de aangifte? Check de website van de Belastingdienst 

Aftrekposten

Zelfstandige ondernemers kunnen gebruikmaken van aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Op de website van de Belastingdienst vind je een volledig overzicht van de verschillende vormen van ondernemersaftrek .

Om de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers te verkleinen, wordt de zelfstandigenaftrek de komende jaren afgebouwd. In 2023 kun je maximaal € 5.030 aftrekken als je aan de voorwaarden voldoet.

Modelovereenkomst

Volgens de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) moeten je opdrachtgever en jij samen jullie arbeidsrelatie beoordelen en bepalen of er sprake is van loondienst. Dit kunnen jullie vastleggen in een modelovereenkomst.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

Meer weten

Heb je vragen over jouw belastingen als zelfstandige ondernemer? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

 

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Word gratis lid