De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Bespaar met slimme aftrekposten in je belastingaangifte

01 april 2024
inkomstenbelasting

Je aangifte inkomstenbelasting 2023 dient vóór 1 mei binnen te zijn. Door de digitalisering helpt de Belastingdienst je al een handje door je aangiftebiljet grotendeels in te vullen. Toch is het slim om alle gegevens inhoudelijk extra te controleren, vooral als je gebruik kunt maken van aftrekposten. Onze partner, Huis & Hypotheek Veenendaal, staat ook dit jaar weer klaar om je te helpen bij het besparen op je belasting. Hier zijn een paar essentiële aftrekposten die je niet mag vergeten.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

  1. Aankoop van een Huis

Het kopen van een huis in 2023 brengt niet alleen vreugde met zich mee, maar ook belastingvoordelen. Je kunt eenmalig bepaalde kosten voor de geldlening aftrekken. Denk aan advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur, notariskosten voor de hypotheekakte, en zelfs bouwrente die je betaalde vóór het tekenen van de hypotheekakte. Vergeet ook niet de kosten voor een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en eventuele nieuwbouw- of verbouwingsleningen. 

  1. Hypotheekrenteaftrek

Als trotse huiseigenaar mag je bepaalde kosten aftrekken van je inkomen uit werk en woning (box 1). Hieronder vallen de (hypotheek)rente over je eigenwoningschuld, eenmalige financieringskosten, en periodieke betalingen voor erfpacht, opstal of beklemming. Meer details vind je hier.

  1. Persoonsgebonden aftrek

In sommige situaties kun je extra uitgaven aftrekken van de belasting, oftewel persoonsgebonden aftrek. Denk aan betaalde partneralimentatie, uitgaven voor specifieke zorgkosten, kosten voor tijdelijk verblijf thuis van ernstig gehandicapte personen, en giften. Is je persoonsgebonden aftrek niet volledig te verrekenen? Dan kun je het restant met je inkomen in een volgend jaar verrekenen. Check de details hier 

  1. Lijfrenten

Plan je voor je pensioen? Met een lijfrenteproduct geniet je fiscaal voordeel. Of je nu kiest voor een lijfrenteverzekering, een lijfrenterekening bij de bank, of lijfrentebeleggingsrecht bij een beleggingsinstelling, de premies zijn aftrekbaar als je een pensioentekort hebt. Voor meer informatie kun je hier terecht.

  1. Zorgkosten

Heb je in 2023 veel zorgkosten gemaakt? Goed nieuws! Kosten boven een bepaald bedrag kun je onder voorwaarden aftrekken. Denk aan uitgaven voor verpleging, huisarts, tandarts en fysiotherapie. Het volledige overzicht van aftrekbare zorgkosten vind je op de website van de Belastingdienst.

Wil je liever dat een expert jouw aangifte doet? Bij Huis & Hypotheek Veenendaal kun je terecht voor deskundige hulp, inclusief onafhankelijk hypotheekadvies en verzekeringsadvies. Bezoek hun website hier of stuur een e-mail naar belastingveenendaal@huis-hypotheek.nl.

En speciaal voor onze leden hebben we een mooie deal gemaakt met Huis & Hypotheek Veenendaal: je krijgt korting voor hulp bij je aangifte inkomstenbelasting. Wil je meer weten? Check onze Belastingservice.

Kortom, laat geen belastingvoordeel liggen en maak gebruik van deze aftrekposten. Zo houd je meer geld over voor de dingen die er echt toe doen!

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Word gratis lid