De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Zo onderhandel je over meer loon

01 april 2024
salarisonderhandeling

In het ideale geval weerspiegelt je salaris jouw waarde voor het bedrijf waar je werkt. Heb jij het idee dat dit bij jou niet zo is? Dan kan het tijd zijn om te onderhandelen over je loon. Maar voordat je vraagt om meer, is het natuurlijk goed om te weten wat je eigenlijk wilt – of zou moeten – krijgen. In dit stappenplan beschrijven we hoe je daar het beste achter komt, én hoe je vervolgens het gesprek over je salarisonderhandeling aangaat met je werkgever.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

1. Wat kun je verdienen?

Wat voor salaris je kunt krijgen, hangt af van verschillende factoren: denk aan functie, verantwoordelijkheden, ervaring, opleiding, leeftijd en de behoefte aan mensen in jouw functie. Salarissen voor hetzelfde type werk verschillen daarnaast per regio, bedrijf en sector. 

2. Waar heb je recht op?

Om te bepalen of je salaris marktconform is, kun je een paar dingen doen. Allereerst zijn er tools beschikbaar die inzicht bieden. Het Salariskompas van Intermediair bijvoorbeeld, waarin je gelijk ziet wat anderen in je branche verdienen. De Salarischeck van Loonwijzer is ook een handig middel, en is nog wat uitgebreider dan het Salariskompas. Daarnaast kun je gewoon eens aan collega’s en vrienden vragen wat ze verdienen: ze hoeven natuurlijk geen exacte bedragen te noemen, maar een range van € 500 of € 1.000 kan je al een goed idee geven. Val je onder een cao? Dan kun je daar ook eens in kijken, vaak staat er een loonschaal in met een minimum- en maximumsalaris. Dit geeft aan hoeveel je nog kunt groeien.

3. Kies je moment

Heb je besloten dat je meer wilt verdienen? Dan is het tijd voor je salarisonderhandeling. Denk goed na over het moment waarop je hiermee begint. Start je met een nieuwe baan of functie, heb je net een goed beoordelingsgesprek gehad, een traject succesvol afgehandeld of iets nieuws geleerd? Dan is dit het uitgelezen moment om de onderhandelingen te starten.

4. Hoe ga je het gesprek aan?

Bereid je goed voor op je salarisonderhandeling. Bedenk voor jezelf wat je waard bent, en wat je dus wilt verdienen. Bepaal een duidelijke onder- en bovengrens. Onderbouw je salariswens: wat maakt dat jij recht hebt op meer loon? Heb je meer taken of verantwoordelijkheden gekregen of goed gepresteerd de afgelopen tijd? En blijkt uit een tool dat je salaris niet marktconform is, laat dit dan gerust aan je werkgever zien. Zorg er ten slotte voor dat je successen bijhoudt en concrete voorbeelden paraat hebt.

5. Durf te vragen

Het allerbelangrijkste tijdens je salarisonderhandeling is dat je durft te vragen om meer salaris. Het helpt niet als je voor je werkgever denkt. Doe desnoods alsof je voor een ander onderhandelt. Vraag je niets, dan krijg je vaak ook niets. Natuurlijk kan het antwoord ‘nee’ zijn, maar dan kun je vragen wat er moet veranderen om wél in aanmerking te komen voor een salarisverhoging. Maak hier duidelijke afspraken over en zet deze altijd op papier. Krijg je wel iets voor elkaar met je onderhandeling? Leg dit dan uiteraard ook schriftelijk vast.

6. Zet hoog in

Als je begint met het bedrag dat je eigenlijk wilt hebben, dan heb je geen onderhandelingsruimte meer en kom je geheid lager uit. Doe er daarom altijd een schepje bovenop. Staar je bovendien niet blind op geld: misschien kun je wel onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een auto of fiets van de zaak, extra vakantiedagen of een bonusregeling. Kijk dus naar het complete pakket aan arbeidsvoorwaarden en carrièremogelijkheden op de lange termijn. En krijg je niet het salaris waar je op hoopte? Dan kun je altijd vragen of je werkgever je tegemoet wilt komen na zes maanden – of als je je hebt bewezen.

Meer weten

Krijg je graag wat hulp bij de onderhandeling met je werkgever? Wil je met iemand sparren over je mogelijkheden en je situatie? Neem dan contact op met onze specialisten. Ze staan je graag te woord. Ze zijn elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Word gratis lid