De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Heb jij in 2024 recht op een toeslag?

01 april 2024
toeslagen 2024

In Nederland hebben veel mensen moeite om hun zorgkosten of huur te betalen. Als dat komt door een te laag inkomen, kun je in aanmerking komen voor zorg- of huurtoeslag. Deze aanvulling krijg je van de overheid als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Welke dat zijn, en hoe hoog je toeslag precies is? Daar staan we in dit artikel bij stil.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Naast huur- en zorgtoeslag, bestaan er nog andere toeslagen. Denk bijvoorbeeld aan kinderopvangtoeslag of kind-gebonden budget. In deze blog gaan we alleen dieper in op huur- en zorgtoeslag. Heb je vragen over een andere toeslag, zoals de kinderopvangtoeslag of het kindgebonden budget? Neem contact met ons op.

 Let op: in deze blog komen verschillende termen voorbij die misschien niet gelijk duidelijk zijn. Daarom hebben we wat linkjes opgenomen naar de website van de Belastingdienst, waar deze begrippen worden uitgelegd.

Zorgtoeslag

Alle Nederlanders moeten hun zorgverzekering kunnen betalen. Maakt de hoogte van je inkomen dit onmogelijk? Dan heb je recht op een zorgtoeslag. Hoe lager je inkomen, hoe hoger de toeslag.

Wanneer heb je er recht op?

Of je voor een zorgtoeslag in aanmerking komt, is afhankelijk van je inkomen en vermogen. Hiervoor maakt het ook uit of je een toeslagpartner hebt.

  • Ben je alleenstaand? Dan kom je in 2024 in aanmerking voor een zorgtoeslag als je inkomen in dit jaar niet hoger is dan € 37.496. Je vermogen mag in 2024 maximaal € 140.213 zijn.
  • Heb je een toeslagpartner? Dan mag jullie gezamenlijke inkomen in 2024 maximaal € 47.368  zijn en jullie gezamenlijke vermogen niet hoger dan € 177.301.

Hoogte van de toeslag

Hoeveel zorgtoeslag je krijgt, hangt af van je gezinssituatie en inkomen. Ben je alleenstaand en heb je in 2024 een jaarinkomen van € 26.500 of lager? Dan heb je recht op de maximale zorgtoeslag van € 123 per maand. Als je een toeslagpartner hebt en jullie in 2024 samen € 26.500 of minder verdienen, dan krijgen jullie samen € 236 per maand aan zorgtoeslag. Boven een individuele of gezamenlijke jaarinkomen van € 26.500 wordt de zorgtoeslag stapsgewijs afgebouwd.

Benieuwd hoeveel zorgtoeslag jij zou krijgen? Op de website van de Belastingdienst vind je de maandelijkse toeslag die past bij je (gezamenlijke) inkomen en kun je een proefberekening maken.

Huurtoeslag

Als je de huur van je woning niet of moeilijk kunt betalen, kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Of en hoeveel huurtoeslag je krijgt, hangt af van je leeftijd, woonsituatie, huur, inkomen en vermogen.

Wanneer heb je er recht op?

Er is een lijst voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Hieronder vind je daar een aantal van:

  • Je huur mag in 2024 niet hoger zijn dan € 879,66 per maand (huurgrens). Zijn jij en alle eventuele andere bewoners allemaal jonger dan 23 jaar? Dan mag de huur in 2024 niet hoger zijn dan € 454,47 per maand.
  • Tot een bepaald inkomen kom je in aanmerking voor huurtoeslag – hoe hoog dat mag zijn, hangt af van een uitgebreide berekening. Je maximale vermogen is wel vastgesteld: dit mag in  2024 niet hoger zijn dan € 36.952. Heb je een toeslagpartner? Dan mag jullie gezamenlijke vermogen in  2024 niet hoger zijn dan € 73.904.
  • Je huurt een zelfstandige woonruimte. Op de website van de Belastingdienst vind je voor welke woningen je huurtoeslag kunt krijgen.

Hoogte van de toeslag

Hoeveel huurtoeslag je krijgt, is afhankelijk van verschillende factoren. Daarom kun je het beste een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst.

 Verworven recht

Krijg je een huurtoeslag en wordt je huur verhoogd tot boven de huurgrens? Dan behoud je het recht op dezelfde huurtoeslag: dit wordt een verworven recht genoemd. Je krijgt geen extra toeslag voor het deel van de huur boven de huurgrens.

Verdien je tijdelijk te veel voor huurtoeslag – waardoor deze stopt – maar blijf je wel in dezelfde woning wonen? Dan kun je opnieuw aanspraak maken op de toeslag als je weer aan de voorwaarden voldoet. Je verworven recht blijft dus geldig.

Uitbetaling van je toeslag

De Belastingdienst betaalt de zorg- en huurtoeslag maandelijks uit. Dit zijn voorschotbetalingen. Blijkt achteraf dat je (gezamenlijke) inkomen of vermogen hoger of lager was en de hoogte van je toeslag hierdoor niet klopte? Dan krijg je een nabetaling of wordt een deel teruggevorderd. Geef tussentijdse veranderingen in je inkomen, vermogen en gezinssituatie zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je ineens veel moet terugbetalen. Betaalt de Belastingdienst een toeslag niet automatisch uit, dan kun je die zelf aanvragen via www.belastingdienst/toeslagen. Voor 2024 kun je een toeslag tot uiterlijk 1 september 2025 aanvragen.

Meer weten

Heb je vragen over toeslagen, twijfel je of jij ervoor in aanmerking komt of is er iets mis met jouw toeslag? Neem gerust contact op met ons Service Center. We zijn elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Word gratis lid