De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

De Unie in actie – Krijg ik genoeg betaald – en zo niet, hoe krijg ik meer?

01 april 2024
Krijg ik genoeg betaald

De juridisch specialisten van De Unie staan je bij tijdens uiteenlopende meningsverschillen en conflicten op de werkvloer. Om duidelijker te maken wat je precies aan ons hebt, lichten we elke maand een waargebeurde situatie uit. We omschrijven de vraag van het lid, vertellen wat De Unie heeft gedaan om de situatie op te lossen en delen de uitkomst. In deze editie: je twijfelt of je genoeg betaald krijgt. Wat kun je daaraan doen?

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Het probleem

Ons lid werkt sinds 30 januari 2023 als allround onderhoudsmedewerker bij een uitzendbureau. Ten minste, zo staat het in haar arbeidsovereenkomst: in de praktijk werkt ze onder meer als beveiliger, via een tussenpartij. Ze heeft een tijdelijk contract met concurrentiebeding dat na één jaar eindigt, met een uurloon van
€ 14,16 exclusief vakantietoeslag. Volgens haar overeenkomst zou dat vergelijkbaar zijn met de inlenersbeloning en het loon van anderen met dezelfde functie. Alleen: ons lid komt erachter dat collega’s onder de cao Particuliere Beveiliging vallen en meer verdienen.

Daarnaast maakte ons lid structureel 2,25 overuren per week én had ze afgesproken dat ze vrij is in weekenden. Maar in januari 2024 werd ze ineens toch in weekenden ingeroosterd en kon ze haar overuren niet opnemen. Toen ze hierover klaagde, ontsloeg de tussenpartij haar. Bovendien kreeg ze het resterende loon niet uitbetaald.

Het principe

Je hebt recht op wat in je arbeidsovereenkomst staat: van het salaris tot het aantal werkuur. Heb je als uitzendkracht de benodigde diploma’s om onder de cao Particuliere Beveiliging te vallen, en werk je als beveiliger? Dan zijn de afspraken uit de cao mogelijk op jou van toepassing.

Dit heeft De Unie gedaan

We hebben aan de werkgever laten weten dat ons lid sinds het begin van haar dienstverband te weinig salaris en vakantietoeslag heeft gekregen. Ook hebben we gewezen op de overwerktoeslag en eindejaarsuitkering, waar ons lid op basis van de cao recht op had. Voor al die bedragen hebben we een loonvordering bij de werkgever neergelegd. Daarnaast hebben we om een transitievergoeding gevraagd, omdat ons lid is ontslagen.

De oplossing

De werkgever gaf toe dat ons lid als beveiliger heeft gewerkt en heeft alles betaald waar we om vroegen. Daarnaast wordt ons lid niet meer gehouden aan het concurrentiebeding. De tegenpartij eiste nog wel dat ze schriftelijk zou verklaren om geen contact met collega’s te hebben en niet te werken voor de opdrachtgevers. Op ons advies heeft ze dit niet gedaan.

Ook hulp nodig van onze juridisch specialisten?

Niet elke situatie is hetzelfde. Neem daarom direct contact met ons op: onze juridisch specialisten kijken graag met je mee. Bijvoorbeeld als jij arbeidsvoorwaarden niet krijgt, terwijl je daar wel recht op hebt. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Wetswijzigingen juli 2024

Wetswijzigingen per 1 juli 2024

Op 1 januari en 1 juli vinden er altijd wijzigingen plaats op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid. Of…

Word gratis lid