De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Je baas heeft geen werk meer voor je. Wat nu?

07 december 2023

De Unie in actie

De juridisch specialisten van De Unie staan je bij tijdens uiteenlopende meningsverschillen en conflicten op de werkvloer. Om duidelijker te maken wat je precies aan ons hebt, lichten we elke maand een waargebeurde situatie uit. We omschrijven de vraag van het lid, vertellen wat De Unie heeft gedaan om de situatie op te lossen en delen de uitkomst. In deze editie: je werkgever geeft aan dat er geen werk meer voor je ligt, wat gebeurt er dan?

Nu 3 maanden gratis Compleet Lidmaatschap!

 

Het probleem

Ons lid heeft een vast contract, maar krijgt al een tijd van z’n werkgever te horen dat er geen werk voor hem is. Er is nog geen sprake van enige vorm van ontslag, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Daarom kijkt ons lid alvast om zich heen naar ander werk. En dat vindt hij. Hij klopt vervolgens bij De Unie aan om zijn nieuwe arbeidsovereenkomst te laten checken.

Het principe

Als je een vast dienstverband hebt, kan je werkgever je niet zomaar ontslaan – óók niet als er helemaal geen werk voor je is. In het geval van ontslag, kunnen werkgevers dat aanvragen bij het UWV of via de kantonrechter, maar moeten dan onderbouwen waarom: hiervoor kunnen ze kiezen uit verschillende zogenaamde ‘ontslaggronden’. Als het gaat om bedrijfseconomisch ontslag, dat moet dit altijd via het UWV verlopen – hier was bij ons lid alleen nog geen sprake van. De enige opties zijn daarom zelf ontslag nemen of een ontslag met wederzijds goedvinden. In dit geval komen werkgever en werknemer overeen dat ze afscheid van elkaar nemen. Afspraken die ze over het ontslag maken, leggen ze vast in een vaststellingsovereenkomst (VSO).

Zolang je nog in dienst bent, kun je dus niet zomaar aan een nieuwe baan beginnen. In principe moet je dan zelf ontslag nemen en rekening houden met de opzegtermijn.

Dit heeft De Unie gedaan

We hadden het lid al eerder gesproken over zijn situatie en bovenstaand principe uitgelegd. Toen hij bij ons aanklopte met een nieuwe arbeidsovereenkomst, vroegen we hoe het met zijn oude werk was afgelopen. Het lid ging ervan uit dat hij wel kon opzeggen nu hij een nieuwe baan had gevonden. Op ons advies is hij toch met zijn werkgever gaan praten over een vaststellingsovereenkomst: hij zou namelijk helemaal niet weggaan als er genoeg werk voor hem was geweest.

Oplossing

De werkgever vindt ook dat ons lid recht heeft op een ontslag met wederzijds goedvinden, en daarmee op een VSO. Ze maken goede afspraken en gaan op een prettige manier uit elkaar – zonder daarbij op de opzegtermijn te letten – waarna ons lid aan zijn nieuwe baan kan beginnen. Daar was hij zó blij mee, dat hij de jurist die ‘m hielp na afloop een ontzettend leuk bericht stuurde:

Beste Unie-jurist,     

Mag ik je hartelijk bedanken voor de begeleiding naar een nieuwe baan? Je begeleidde me met oprechte communicatie, punctualiteit, goede kennis van zaken en een vriendelijke benadering. Dit wordt ZEER gewaardeerd.

MIJN DANK IS GROOT!

Ook hulp nodig van onze juridisch specialisten?

Niet elke situatie is hetzelfde. Neem daarom direct contact met ons op: onze juridisch specialisten kijken graag met je mee. Bijvoorbeeld als jij arbeidsvoorwaarden niet krijgt, terwijl je daar wel recht op hebt. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid