De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Aan de slag tijdens je pensioen

06 juli 2023

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken aan pensioen. Toch kiezen steeds meer mensen ervoor om ook te blijven werken. Dit heeft namelijk een hoop voordelen: van het dagritme tot extra inkomen. Maar pas op, er zijn namelijk wel een paar belangrijke aandachtspunten. Wij zetten ze op een rij.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

‘De pensioendatum’ is een fabeltje

Om maar gelijk een misverstand weg te nemen: dé pensioendatum bestaat niet. In deze blog lees je alles wat je moet weten over de pensioendatum.

Doorwerken na je pensioen

Stel, je hebt een pensioenregeling met een ingangsleeftijd van 65, maar wilt nog een jaar doorwerken – eventueel minder dan voorheen. Dan kun je je pensioen gewoon laten ingaan en daarnaast nog salaris ontvangen. Je kunt ook je pensioen uitstellen. Let in beide gevallen wel op eventuele fiscale gevolgen. Doorwerken na de pensioendatum in je huidige pensioenregeling is in principe ook mogelijk, maar je bouwt dan meestal geen pensioen meer op.

Daarnaast heb je nog de datum waarop de wettelijke AOW ingaat. Wil je daarna blijven doorwerken, dan moet je daar afspraken over maken met je werkgever.

AOW-toeslag of AIO-aanvulling

Krijg je naast je AOW-uitkering nog een AOW-toeslag of AIO-aanvulling? Dan hebben je extra inkomsten uit werk mogelijk invloed op de hoogte hiervan. Deze bedragen zijn namelijk bedoeld om een (te) laag pensioeninkomen te compenseren. Als je gaat bijverdienen, wordt je toeslag of aanvulling lager of heb je hier misschien zelfs helemaal geen recht meer op. Ook kunnen je extra inkomsten van invloed zijn op de zorgtoeslag en huurtoeslag. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vind je meer informatie over de impact van je extra inkomen op je  AOW-toeslag en AIO-aanvulling.

Bespreek je plannen

Wil je blijven werken? Bespreek dit dan tijdig met je werkgever. Neem eerst contact op met de specialisten van De Unie om je te laten informeren over de mogelijkheden en gevolgen van je keuze. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Pensioengat

Hou je pensioengat in de gaten

Het principe van pensioen is simpel: tijdens je werkzame leven spaar je, zodat je genoeg inkomen hebt zodra je stopt…

Word gratis lid