De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Spullen inleveren na je dienstverband, hoe werkt dat precies?

26 augustus 2021
Ontslag op kantoor

Wanneer lever je wat in?
Spullen die je nodig hebt voor je werk, moet je kunnen gebruiken tot en met je laatste werkdag. Daarna lever je ze in. Hoe dat precies werkt, wanneer dat uiterlijk moet en in welke staat je ze inlevert? Dat staat meestal omschreven in je arbeidsovereenkomst, personeelsgids of (aanvullende) gebruikersovereenkomsten. Bij een ontslag met wederzijds goedvinden staan de afspraken over de wijze en het moment van inleveren vaak in de vaststellingsovereenkomst.

Vermijd gedoe achteraf
• Lever je spullen in, vraag je werkgever dan om een schriftelijk bewijs dat je ze hebt ingeleverd.
• Lever je je auto van de zaak in? Controleer dan even met je werkgever samen of de auto geen schade heeft.
• Zorg dat je werkgever toegang heeft tot je ingeleverde telefoon of laptop: lever je toegangscode of wachtwoord ook in.

Onverwacht inleveren

Vraagt je werkgever jou om spullen in te leveren, terwijl jij dat niet had zien aankomen? Vraag dan wat de reden daarvan is, om te voorkomen dat er misverstanden ontstaan. Onder sommige omstandigheden moet je plotseling alle bedrijfseigendommen inleveren, bijvoorbeeld bij ontslag op staande voet; hier moet je werkgever wel een goede reden voor hebben.

Spullen houden na je dienstverband
Soms is het fijn om bepaalde spullen te houden na je dienstverband, zoals een telefoon of auto – helemaal als je die ook privé hebt mogen gebruiken. In dat geval kun je met je werkgever overleggen of je deze spullen kunt overnemen, en onder welke voorwaarden. Maken jullie hier afspraken over? Leg deze dan goed en schriftelijk vast.

Meer weten
Heb je vragen over je spullen van de zaak, of onenigheid met je werkgever over deze spullen inleveren? Neem contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Word gratis lid