
Als student levert werken je een hoop op. Los van het felbegeerde extra zakcentje, doe je ook ervaring en leuke contacten op – de ideale kennismaking met de arbeidsmarkt. Bovendien is het een grote pre als er al wat werkervaring op je cv staat, wanneer je straks bij bedrijven solliciteert. Stuk voor stuk grote voordelen. Toch is er een aantal zaken waar je goed op moet letten als je naast je studie werkt. We zetten ze voor je op een rij.
Maak duidelijke afspraken
Als student heb je natuurlijk weleens deadlines, colleges of tentamens. Daar wil je genoeg tijd voor hebben. Maak daarom duidelijke afspraken met je werkgever over je beschikbaarheid en rooster. Als je van je werkgever een oproep- of een nulurencontract krijgt aangeboden, kijk dan goed na of je verplicht bent om te werken als je wordt opgeroepen. Maak ook afspraken over je precieze functie en werkzaamheden.
Met wie sluit je een arbeidsovereenkomst?
De afspraken leg je schriftelijk vast in een arbeidsovereenkomst − beter bekend als een contract. Bespreek ook of er een cao op jou van toepassing is, daarin kun je dan ook arbeidsvoorwaarden terugvinden.
Je kunt direct bij een bedrijf in dienst gaan of werken via een uitzendbureau. Een uitzendbureau bemiddelt tussen mensen die werk zoeken en bedrijven die (tijdelijk) mensen nodig hebben. Als je dit doet, dan sluit je een overeenkomst met het uitzendbureau: zij betalen jouw loon over de uren dat je werkt.
Hier kun je op rekenen
Het salaris dat je verdient, moet minstens het minimumloon zijn − de naam verklapt het al een beetje. Voor jongeren tot 21 jaar geldt het minimumjeugdloon. Als er een cao op jou van toepassing is of als je dit zo hebt afgesproken, dan kan het zijn dat jouw werkgever je meer salaris moet geven. Wanneer je ziek bent en daardoor niet kunt werken, dan heb je soms toch recht op loon. Of je loon tijdens ziekte krijgt, hangt af van jouw type contract. Lees dit vooral goed door voordat je iets tekent, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. En wij kunnen je contract checken, mocht je dat willen.
Ontvang je een toeslag?
Ontvang bijvoorbeeld zorg- of huurtoeslag? Dan is het verstandig om eerst te checken bij de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) én bij de Belastingdienst hoeveel je mag bijverdienen. Het kan zijn dat je anders iets moet terugbetalen. Naast je studiefinanciering mag je in elk geval onbeperkt bijverdienen.
Sluit je nu aan, dit kan al vanaf €0,-
Meer weten
Hopelijk leiden deze tips tot een vliegende start op de arbeidsmarkt! Heb je toch nog vragen? Stel ze dan gerust aan ons Service Center – de eerste keer is dat altijd gratis. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.