De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Werken naast je studie? Let hierop!

30 oktober 2023

Werken terwijl je studeert levert een hoop op. Een salaris, leuke collega’s, nuttige ervaring en een kennismaking met de arbeidsmarkt: allemaal directe, maar zeker ook indirecte voordelen. Toekomstige werkgevers vinden het namelijk heel interessant als jij naast je diploma al wat werkervaring op zak hebt. Toch moet je ook goed opletten: je komt namelijk in aanraking met een aantal rechten en plichten, waarschijnlijk voor het eerst in je leven. Wij helpen je op weg.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Maak duidelijke afspraken

Als student heb je natuurlijk weleens deadlines, colleges of tentamens. Daar wil je genoeg tijd voor hebben. Maak daarom duidelijke afspraken met je werkgever over je beschikbaarheid en rooster. Als je van je werkgever een oproep- of een nulurencontract krijgt aangeboden, kijk dan goed na of je verplicht bent om te gaan werken als je door jouw werkgever wordt opgeroepen. Maak ook afspraken over je precieze functie en werkzaamheden.

Met wie sluit je een arbeidsovereenkomst?

De afspraken leg je schriftelijk vast in een arbeidsovereenkomst − beter bekend als een contract. Bespreek ook of er een cao op jou van toepassing is, daarin kun je dan ook arbeidsvoorwaarden terugvinden.

Je kunt direct bij een bedrijf in dienst gaan of werken via een uitzendbureau. Een uitzendbureau bemiddelt tussen mensen die werk zoeken en bedrijven die (tijdelijk) mensen nodig hebben. Als je dit doet, dan sluit je een overeenkomst met het uitzendbureau: zij betalen jouw loon over de uren dat je werkt.

Hier kun je op rekenen

Het salaris dat je verdient, moet minstens het minimumloon zijn − de naam verklapt het al een beetje. Voor jongeren tot 21 jaar geldt het minimumjeugdloon. Als er een cao op jou van toepassing is of als je dit zo hebt afgesproken, dan kan het zijn dat jouw werkgever je meer salaris moet geven. Wanneer je ziek bent en daardoor niet kunt werken, dan heb je soms toch recht op loon. Of je loon tijdens ziekte krijgt, is afhankelijk van jouw type contract. Lees dit vooral goed door voordat je iets tekent, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Studiefinanciering of een andere toeslag?

Ontvang je studiefinanciering, of bijvoorbeeld zorg- of huurtoeslag? Dan is het verstandig om eerst te checken bij de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) én bij de Belastingdienst  hoeveel je mag bijverdienen. Het kan zijn dat je anders iets moet gaan terugbetalen.

Meer weten

Hopelijk leiden deze tips tot een vliegende start op de arbeidsmarkt! Heb je toch nog vragen? Stel ze dan gerust aan ons Service Center – de eerste keer is dat altijd gratis. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid