De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Invoering pensioenakkoord uitgesteld

11 mei 2021
Online dingen regelen voor pensioen

We zagen het al een tijd aankomen. Gisteren was de boodschap daar. Minister Koolmees stuurde een brief naar de Tweede Kamer met het bericht, dat invoering van de nieuwe wetgeving per 1 januari 2022 niet haalbaar is.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

De minister verwacht het wetsvoorstel niet eerder dan begin 2022 naar de Tweede Kamer te kunnen sturen. De nieuwe beoogde invoeringsdatum is uiterlijk 1 januari 2023. De uiterste datum waarop pensioenregelingen aangepast moeten zijn schuift ook een jaar op, nl.  naar 1 januari 2027.

Waarom uitstel?

In juli 2020 hebben kabinet en sociale partners afspraken gemaakt over hervorming van het pensioenstelsel. Voor een groot deel waren dit afspraken op hoofdlijnen, die nader moesten worden uitgewerkt. De materie is echter complex en de belangen zijn groot.

Eind 2020/begin 2021 is de concept-wetgeving openbaar gemaakt en kon iedereen reageren. Dit heeft ongeveer 800 reacties opgeleverd. Doordat veel onderwerpen nog niet of onvoldoende concreet waren uitgewerkt kwamen er veel vragen en opmerkingen. Deze moeten worden beoordeeld door het Ministerie van SZW en worden vertaald in nieuwe wetgeving. Daarna moeten Tweede en Eerste Kamer voldoende tijd hebben om de wetsvoorstellen te beoordelen. De planning bleek daarom te krap voor een zorgvuldige behandeling.

Meer weten?

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem contact op met onze experts! Ons Service Center is elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

[print_link]

 

 

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Pensioengat

Hou je pensioengat in de gaten

Het principe van pensioen is simpel: tijdens je werkzame leven spaar je, zodat je genoeg inkomen hebt zodra je stopt…

Word gratis lid