De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Mijn werkgever gaat failliet, wat nu?

08 juni 2022

Dit jaar neemt het aantal bedrijven dat failliet gaat flink toe. Wanneer je werkgever failliet gaat, is hij niet langer in staat om zijn kosten te betalen. Er is dan sprake van zogenaamde betalingsonmacht. Dit heeft grote gevolgen voor jou: je loon wordt namelijk ook niet meer betaald. Bovendien zit je ineens zonder werk. Waar moet je precies op letten in zo’n situatie, en waar heb je recht op? Je leest het in deze blog.

Alle informatie over jouw rechten in faillissement? Download onze folder!

Faillissement

Wanneer je werkgever in financieel zwaar weer verkeert en zijn kosten – waaronder jouw loon – niet meer kan betalen, spreken we van een betalingsonmacht. Soms is er sprake van een blijvende betalingsonmacht. In zo’n geval kan je werkgever faillissement aanvragen. Heeft je werkgever twee of meer schuldeisers, dan kunnen zij ook faillissement aanvragen bij de rechtbank. Dit kun jij ook doen samen met een collega, als jullie je loon niet krijgen en de omzet van het bedrijf slecht is.

Curator

Als de rechter je werkgever failliet verklaart, stelt hij een curator aan die beslissingen over het bedrijf neemt en probeert om schuldeisers te betalen: deze wordt als het ware je nieuwe werkgever. De curator kan jouw contract opzeggen of aangeven dat je dienstverband voorlopig doorgaat.

Contract wordt opgezegd

Als de curator je contract opzegt, moet hij zich houden aan de opzegtermijn: dit is maximaal zes weken, tenzij anders bepaald in je cao of arbeidsovereenkomst. Je houdt recht op je salaris tot het einde van je contract. Daarna kun je bij het UWV een faillissementsuitkering aanvragen. Let op: dit moet je doen binnen 26 weken nadat je geen loon meer hebt ontvangen. De faillissementsuitkering bedraagt maximaal 150 procent van het maximumdagloon.

Onder de faillissementsuitkering kan bijvoorbeeld vallen:

  • je loon over maximaal 13 weken tot aan de datum van je ontslag
  • je loon tijdens de opzegtermijn
  • je vakantiegeld, openstaande vakantiedagen en pensioenpremie over de laatste 12 maanden voor je ontslag

Je kunt blijven werken

Het is ook mogelijk dat de curator je dienstverband voortzet. Dan kun je gewoon blijven doorwerken en behoud je je recht op loon. Je kunt natuurlijk zelf ontslag nemen en andere mogelijkheden voor uitdiensttreding met de curator bespreken.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Meer weten?

Heb je vragen over faillissementen? Of ben je bang dat jouw werkgever failliet gaat, en wil je graag inzicht in je situatie en advies over wat je het beste kunt doen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie en 0345 851 963.

Je kunt ook onze folder over faillissementen aanvragen, daar vind je veel handige informatie in.

 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid