
Je bouwt pensioen en AOW op, zodat je ook nog een inkomen hebt als je bent gestopt met werken. In principe is deze uitkering alleen voor jou: als jij overlijdt, stopt de uitkering. Je nabestaanden kunnen hierdoor met lege handen achterblijven. Gelukkig is er het zogenaamde nabestaandenpensioen. Deze voorziening zorgt ervoor dat je partner of minderjarige kind(eren) een inkomen overhouden wanneer dat van jou wegvalt. Er zijn verschillende vormen van nabestaandenpensioen. Hieronder lees je meer over de drie voornaamste. En natuurlijk kun je contact met ons opnemen als je vragen hebt.
Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.
Let op: het heet dan wel nabestaandenpensioen, maar vaak heb je er ook recht op als jij en je partner de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Zoek dit dus goed uit.
De algemene nabestaandenwet (Anw) is er voor iedereen
Iedereen die in Nederland woont, is automatisch verzekerd voor de Anw. Maar let op: dit betekent niet dat je de uitkering ook altijd krijgt. Alleen onder bepaalde voorwaarden kun je aanspraak maken op een uitkering als je partner, ex-partner of ouder overlijdt. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) keert deze uitkering uit.
Lees meer over de Anw-uitkering op de website van de SVB
Via je werk heb je misschien aanvullend nabestaandenpensioen
Als je in loondienst werkt of hebt gewerkt, hebben je nabestaanden bovendien vaak recht op een aanvullend nabestaandenpensioen via de pensioenregeling bij je werkgever. Bij deze vorm maken we onderscheid tussen twee varianten: een aanvullend nabestaandenpensioen op risicobasis en op opbouwbasis. Hier kun je niet tussen kiezen.
Risicobasis
Heb je een nabestaandenpensioen op risicobasis, dan krijgen je nabestaanden niet automatisch recht op een uitkering. Ze kunnen hier alleen aanspraak op maken zolang je deelneemt aan de pensioenregeling bij je werkgever. Kom je te overlijden als je uit dienst bent, dan krijgt je partner meestal niets.
Opbouwbasis
Heb je een nabestaandenpensioen op opbouwbasis, dan krijgt je partner altijd nabestaandenpensioen als je overlijdt. Dus ook als je niet meer deelneemt aan de regeling. Het is verstandig om regelmatig de hoogte van het opgebouwde pensioen te checken.
Met een levensverzekering zorg je voor extra inkomen
Ten slotte kun je een levensverzekering afsluiten en zo vastleggen dat je nabestaanden extra inkomen krijgen na je overlijden.
Wat als jouw partner overlijdt
Als je partner overlijdt, heeft dat mogelijk grote impact in je financiën. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten in zo’n verdrietige periode. We kunnen er niet voor zorgen dat je inkomen goed is of blijft. Wat we wel kunnen doen: jou vertellen waar je rekening mee moet houden en recht op hebt. Dat doen we in dit artikel.
Wij helpen je graag om inzicht te krijgen
Wil jij een duidelijk inzicht in jouw pensioensituatie en de voorzieningen voor jouw nabestaanden wanneer jij komt te overlijden? Onze pensioenexperts brengen je regelingen en rechten helder in kaart en bieden je alle handvatten om je zaken zo goed mogelijk te regelen. Neem direct contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.