De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Daarom is nabestaandenpensioen zo belangrijk!

08 september 2023

Na je laatste loonstrookje is er meestal nog steeds sprake van een inkomen. Dan beginnen namelijk je pensioenuitkeringen: voor veel mensen de voornaamste inkomstenbron na hun baan. Maar wat als jij komt te overlijden en je partner dus niet meer kan rekenen op je pensioen? Daar is het nabestaandenpensioen voor bedacht. Hiermee houden je partner en minderjarige kind(eren) een inkomen over wanneer dat van jou wegvalt. Wij zetten op een rij wat jij daarvan moet weten.

Let op: het heet dan wel nabestaandenpensioen, maar vaak heb je er ook recht op als jij en je partner de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Zoek dit dus goed uit.

De algemene nabestaandenwet (Anw) is er voor iedereen

Iedereen die in Nederland woont, is automatisch verzekerd voor de Anw. Maar let op: dit betekent niet dat je de uitkering ook altijd krijgt. Alleen onder bepaalde voorwaarden kun je aanspraak maken op een uitkering als je partner, ex-partner of ouder overlijdt. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) keert deze uitkering uit.

Lees meer over de Anw-uitkering op de website van de SVB.

Via je werk heb je misschien aanvullend nabestaandenpensioen

Als je in loondienst werkt of hebt gewerkt, hebben je nabestaanden bovendien vaak recht op een aanvullend nabestaandenpensioen via de pensioenregeling bij je werkgever. Bij deze vorm maken we onderscheid tussen twee varianten: een aanvullend nabestaandenpensioen op risicobasis en op opbouwbasis. Hier kun je niet tussen kiezen.

Risicobasis

Heb je een nabestaandenpensioen op risicobasis, dan krijgen je nabestaanden niet automatisch recht op een uitkering. Ze kunnen hier alleen aanspraak op maken zolang je deelneemt aan de pensioenregeling bij je werkgever. Kom je te overlijden als je uit dienst bent, dan krijgt je partner meestal niets. Let hier dus op als je van baan wisselt.

Opbouwbasis

Heb je een nabestaandenpensioen op opbouwbasis, dan krijgt je partner altijd nabestaandenpensioen als je overlijdt. Dus ook als je niet meer deelneemt aan de regeling. Het is verstandig om regelmatig de hoogte van het opgebouwde pensioen te checken.

Met een levensverzekering zorg je voor extra inkomen

Ten slotte kun je een levensverzekering afsluiten en zo vastleggen dat je nabestaanden extra inkomen krijgen na je overlijden.

Wat als jouw partner overlijdt?

Als je partner overlijdt, heeft dat mogelijk grote impact in je financiën. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten in zo’n verdrietige periode. We kunnen er niet voor zorgen dat je inkomen goed is of blijft. Wat we wel kunnen doen: jou vertellen waar je rekening mee moet houden en recht op hebt. Dat doen we in dit artikel.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Wij helpen je graag om inzicht te krijgen

Wil jij een duidelijk inzicht in jouw pensioensituatie en de voorzieningen voor jouw nabestaanden wanneer jij komt te overlijden? Onze pensioenexperts brengen je regelingen en rechten helder in kaart en bieden je alle handvatten om je zaken zo goed mogelijk te regelen. Neem direct contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Pensioengat

Hou je pensioengat in de gaten

Het principe van pensioen is simpel: tijdens je werkzame leven spaar je, zodat je genoeg inkomen hebt zodra je stopt…

Word gratis lid