De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Ineens opnemen pensioenkapitaal jaar uitgesteld

14 januari 2021

In het pensioenakkoord is afgesproken dat het mogelijk moet worden om op je pensioendatum ineens een deel van je pensioenkapitaal op te nemen. Dit bedrag kun je dan vrij besteden. Volgens de plannen zou deze afspraak op 1 januari 2022 ingaan. Maar deze afspraak is niet onomstreden. Vanwege de bezwaren en nadelige gevolgen heeft de Eerste Kamer besloten om de invoering uit te stellen tot 2023.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Opname vrij besteedbaar pensioendeel, maar niet onomstreden

Volgens de afspraak zou je op je pensioendatum ineens maximaal 10 procent van je opgebouwde pensioen kunnen opnemen. Dit kun je vrij besteden, bijvoorbeeld aan de aflossing van je hypotheek of een camper. Hoe goed dat ook klinkt, pensioenfondsen en verzekeraars waarschuwden voor uitvoeringsproblemen. Daarnaast ontstaan er verschillen in belastingheffing, afhankelijk van het moment in het jaar dat je de uitkering krijgt en tegen welk tarief deze belast wordt. Ten slotte kan de uitkering gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de zorg- of huurtoeslag, waardoor soms maar 20 procent van het bedrag overblijft.

Eerste Kamer: stel de invoering uit

Op 12 januari jongstleden is het wetsvoorstel behandeld in de Eerste Kamer. Ze waren zeer kritisch op het voorstel vanwege de nadelige effecten hierboven. Daarom heeft minister Koolmees besloten om de invoering uit te stellen naar 2023.

Meer weten

Heb je vragen over het pensioenakkoord of dit artikel? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963. En wil je de ontwikkelingen rond het pensioenakkoord volgen? Houd dan onze website in de gaten.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Werken Tijdens Pensioen

Verdienen tijdens je pensioen

Pensioen is een tijd van genieten en doen wat je wilt. Voor veel mensen houdt dat in: reizen, lezen en…

Word gratis lid