De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Tanken wordt te duur voor mijn reiskostenvergoeding. Wat nu?

16 maart 2022

De prijs voor benzine en diesel schoot de afgelopen weken omhoog. Voor veel mensen wordt het hierdoor moeilijker om op het werk te komen, zonder daar veel geld aan kwijt te zijn. In veel gevallen blijkt de reiskostenvergoeding niet hoog genoeg. Wat kun je doen? Onze experts geven vijf tips. 

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Recht op reiskostenvergoeding

Of je recht hebt op een reiskostenvergoeding, hangt af van de afspraken in je arbeidsovereenkomst, cao of bedrijfsreglement. Staat hier niets in? Dan kun je er zelf over onderhandelen met je werkgever. Je werkgever mag belastingvrij € 0,19 per kilometer uitkeren voor je woon-werkverkeer en dienstreizen, ongeacht het vervoermiddel dat je gebruikt. Nu de benzine- en dieselprijzen zo hoog zijn, is je reiskostenvergoeding misschien niet meer voldoende om je tankuitgaven te compenseren. Dat zou betekenen dat jij moet betalen om op je werk te komen of voor je werk te reizen, daarover kun je natuurlijk in gesprek gaan met je werkgever.

Let op: je werkgever is niet verplicht om je meer of anders te compenseren voor je reiskosten. Hier heb je dan ook geen recht op. Maar je kunt er altijd naar vragen en over onderhandelen. Hierbij kun je denken aan de volgende opties:

1. Verhoging van je reiskostenvergoeding
Het wettelijk vastgestelde maximum waarover de werkgever geen belasting hoeft te betalen, is € 0,19 per kilometer. Deze vergoeding mag hoger zijn, maar dan is het deel boven de € 0,19 niet meer belastingvrij en wordt dit gezien als loon. Hier houdt je werkgever loonheffingen over in.

2. Werkkostenregeling

Je kunt met je werkgever bespreken of de werkkostenregeling uitkomst kan bieden. Als je werkgever daar nog vrije ruimte in heeft, kan hij deze gebruiken om je reiskostenvergoeding aan te vullen. Dit moet wel in samenspraak met de ondernemingsraad gebeuren. Heeft je organisatie die niet? Dan moet je hier zelf over onderhandelen met je werkgever.

3. Openbaar vervoer

Als je met het openbaar vervoer naar je werk reist, mag je werkgever kiezen hoe hij dit belastingvrij vergoedt: met een vergoeding van € 0,19 per kilometer, óf door de werkelijk gemaakte reiskosten te compenseren. Dit kan voor jou een manier zijn om kosteloos naar en van je werk te reizen. Je moet dan wel een vervoersbewijs overleggen.

4. Carpoolen

Als je zelf regelt dat je collega’s en jij carpoolen, kunnen jullie allemaal een vergoeding van € 0,19 per kilometer krijgen. Alleen de kilometers die het kost om langs verschillende huizen om te rijden, kunnen niet belastingvrij worden gecompenseerd.

5. Meer thuiswerken, minder reizen

Misschien kun je minder de weg op? Bespreek met je werkgever of je volledig of gedeeltelijk thuis kunt werken om zo te besparen op je reiskosten. Voor thuiswerken kun je ook een vergoeding krijgen. Lees alles over deze thuiswerkvergoeding.

Accijns omlaag vanaf 1 april

Vanaf vrijdag 1 april verlaagt het kabinet de accijnzen op benzine en diesel met respectievelijk € 0,17 en € 0,11. Hopelijk biedt dit verlichting.

Meer weten?

Heb je vragen over jouw reiskostenvergoeding of wil je graag hulp bij het gesprek met je werkgever? Neem gerust contact op met ons Service Center. We zijn elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

Gerelateerde berichten

Belastingaangifte 2024

Belangrijkste belastingwijzigingen 2024

Zoals ieder jaar, veranderen er in 2024 enkele belangrijke regels, bedragen en andere onderdelen van ons belastingsysteem, van het basistarief…

Word gratis lid