De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Het bedrijf waar ik werk wordt overgenomen. Wat nu?

07 oktober 2021
Bedrijf wordt overgenomen

Als werknemer van een organisatie staan je arbeidsvoorwaarden vastgelegd in je contract. Dit is een overeenkomst tussen jou en je werkgever. Maar wat gebeurt er als een ander bedrijf je werkgever overneemt? Door zo’n zogenaamde overgang van onderneming krijg je te maken met een andere werkgever, wat betekent dat voor je arbeidsvoorwaarden? Wij leggen het uit.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Wat betekent een overgang van onderneming voor jouw arbeidsvoorwaarden?

Het komt weleens voor dat (een deel van) een bedrijf wordt overgenomen. Als sprake is van een overgang van onderneming, ga je als werknemer automatisch mee naar de nieuwe werkgever. Hetzelfde geldt volgens de wet voor je rechten en plichten. De afspraken uit je arbeidsovereenkomst blijven dus gelden en je hoeft geen nieuw contract te tekenen. Ook neem je je aantal dienstjaren mee: handig voor een eventueel jubileum, maar bijvoorbeeld ook voor de hoogte van een eventuele transitievergoeding. Alleen je pensioenafspraken gaan niet altijd automatisch mee.

Een nieuw contract?

In principe neem je jouw contract en arbeidsvoorwaarden dus mee naar je nieuwe werkgever. Maar soms krijg je een nieuwe overeenkomst aangeboden, bijvoorbeeld omdat dit zo is bepaald in de cao. Zoek dan goed uit wat je nieuwe arbeidsvoorwaarden voor jou betekenen én let op dat je oorspronkelijke datum van indiensttreding in je nieuwe contract staat. Soms wil je nieuwe werkgever na een overname alle arbeidsvoorwaarden harmoniseren, zodat het oude en nieuwe personeel dezelfde rechten en plichten krijgen. Dit mag onder bepaalde voorwaarden.

Meer weten?

Wil je weten of er sprake is van overgang van onderneming of krijg je een nieuwe arbeidsovereenkomst aangeboden? Neem dan contact op met onze juridisch specialisten. Zij leggen je precies uit waar je recht op hebt en checken je nieuwe contract voor je. Zo weet je precies wat je nieuwe arbeidsvoorwaarden voor je betekenen en waar je eventueel nog over kunt onderhandelen. Ons Service Center is elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid