De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Eerder met pensioen dankzij de RVU

01 januari 2024

Hoe belangrijk en leuk je loopbaan ook is, de kans is groot dat je uitkijkt naar je pensioen. Misschien zelfs zó erg dat je er eerder aan wilt beginnen. Het goede nieuws: dat kan gewoon, dankzij de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU). Niet iedereen kan er gebruik van maken. En zelfs als je aan de voorwaarden voldoet, moet je werkgever er wel aan meewerken – dat hoeft hij namelijk niet. Wij zetten op een rij wat jij moet weten van de RVU.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Wat is de RVU?

De Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) maakt het mogelijk om eerder te stoppen met werken. Je werkgever keert je dan een maandelijks of eenmalig bedrag uit, om de periode van uittreding tot je AOW-leeftijd te overbruggen. De regeling loopt tot eind 2025. Hierdoor kun je er gebruik van maken als je AOW-datum 31 december 2028 of eerder is – maar alleen als het in je cao staat of je dat overeenkomt met je werkgever. Misschien dus goed om je plannen voor dit jaar nog even goed onder de loep te nemen.

Hoe werkt de RVU precies?

Je werkgever kan je boetevrij (maar niet belastingvrij) een uitkering doen vanaf je uittreding tot je pensioen. Deze uitkering kan in maandelijkse termijnen of in één keer. Hiermee kun jij de periode tot je AOW-leeftijd overbruggen. Voor 2023 is het maximale bedrag dat je werkgever kan uitkeren € 2.037 bruto per maand. Dit bedrag kun jij eventueel aanvullen uit eigen middelen of door je pensioen eerder in te laten gaan. Let op: je hebt geen recht op een RVU-regeling; deze moet in de CAO zijn opgenomen of je moet hierover een afspraak met je werkgever maken.

Als je van de RVU-regeling gebruikmaakt, eindigt je dienstverband. Dat heeft gevolgen voor je nabestaandenpensioen. Kom je onverhoopt te overlijden, dan krijgt je partner minder – en mogelijk zelfs helemaal geen – nabestaandenpensioen. Laat je dus goed informeren over alle gevolgen, voordat je een beslissing over de RVU neemt.

Meer weten?

Heb je vragen over de RVU-regeling of jouw pensioenplanning? Neem gerust contact op met ons Service Center. We zijn elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Pensioengat

Hou je pensioengat in de gaten

Het principe van pensioen is simpel: tijdens je werkzame leven spaar je, zodat je genoeg inkomen hebt zodra je stopt…

Word gratis lid