
Of je nu net aan je carrière begint of bijna met pensioen gaat: vroeg of laat krijg je met de AOW te maken. De Algemene Ouderdomswet is een basispensioen dat je van de overheid krijgt als je in Nederland woont en werkt. Iedereen met de pensioengerechtigde leeftijd krijgt maandelijks een AOW-bedrag van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Toch is soms nog een hoop onduidelijk aan de AOW. Daarom zetten wij alle belangrijke weetjes op een rij, én leggen we uit welke fabeltjes over het basispensioen niet kloppen. Dat doen we aan de hand van de stellingen hieronder.
De hoogte van de AOW is afhankelijk van je situatie
Hoeveel AOW je krijgt, is onder meer afhankelijk van je woonsituatie. Zo kijkt de SVB bijvoorbeeld of je samen- of alleen woont. Als je situatie verandert, kan dit dus gevolgen hebben voor je AOW.
Je krijgt niet altijd het volledige AOW-bedrag
Soms krijg je inderdaad niet het volledige bedrag. Als je bijvoorbeeld een deel van je leven buiten Nederland hebt gewoond of gewerkt, krijg je een lager AOW-bedrag. Soms kun je in zo’n geval een toeslag op je AOW krijgen: deze aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) vult je inkomen aan tot het sociaal minimum.
Miljoenen mensen krijgen een AOW-uitkering
Volgens het CBS kregen in maart 2022 3.540.000 personen een AOW-uitkering.
Je kunt onbeperkt bijverdienen naast je AOW
Dat klopt: extra inkomen naast je AOW heeft geen gevolgen voor de hoogte van je uitkering. Lees hier meer over in onze blog bijverdienen tijdens je pensioen.Â
Je hoeft geen belasting te betalen over je AOW
Dat is niet het geval. De SVB keert elke maand je AOW uit, en houdt hier loonheffing over in. Deze is wel lager dan bij loon uit werk.
De AOW-leeftijd is 65 jaar
Tot 2013 was dit inderdaad het geval, maar sindsdien wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting en wordt deze elk kalenderjaar verhoogd. Hierdoor is het afhankelijk van je geboortedatum. In 2022 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 7 maanden.
Op de website van de Rijksoverheid vind je een overzicht van de AOW-leeftijden.
Als je AOW ontvangt, krijg je ook je pensioen
Er is een verschil tussen de AOW-gerechtigde leeftijd en je daadwerkelijke pensioenleeftijd. Vroeger liep dit vrijwel gelijk. Tegenwoordig ligt het moment dat de AOW ingaat en het moment dat je ouderdomspensioen ingaat verder uit elkaar. Dit wordt ook wel het pensioengat genoemd. Of je pensioen krijgt, is wel afhankelijk van de vraag of je dit hebt opgebouwd.
Als je in het buitenland hebt gewoond, krijg je geen AOW
Als je in het buitenland woont of werkt, bouw je niet altijd AOW op. Voor elk jaar dat je niet verzekerd bent, bouw je 2 procent minder AOW op. De opbouw is dus afhankelijk van het aantal jaren dat er in Nederland AOW-premie is ingehouden op je loon. Hier lees je meer over op de website van de Rijksoverheid.
Als je AOW krijgt, kun je niet meer blijven werken bij je huidige werkgever
Of je na je AOW-leeftijd kunt blijven doorwerken, is afhankelijk van de afspraken in je cao of arbeidsovereenkomst. Soms is het juist wel mogelijk om te blijven werken. In sommige situaties bepaalt je werkgever of je mag blijven werken als je arbeidsovereenkomst van rechtswege afloopt op de AOW-leeftijd.
Heb je een vraag over jouw specifieke situatie? Veel antwoorden vind je op de AOW-pagina van de SVB.
Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.
Meer weten?
Heb je vragen over de AOW of dit artikel? Of wil je iets preciezer weten hoe jouw pensioensituatie eruitziet, en kun je daar de hulp van onze pensioenexperts wel bij gebruiken? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.