De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Waar of niet? Zo zit het met je AOW

06 juni 2023

Dankzij de Algemene Ouderdomswet krijgt iedereen die in Nederland woont een uitkering vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd. Dit wordt ook wel het basispensioen genoemd. Hoewel iedereen er recht op heeft en veel mensen ‘m al krijgen, blijft er toch vaak een hoop onduidelijk over de AOW. Daarom reageren we hier op een aantal stellingen. Welke kloppen, en welke kunnen we naar het rijk der fabelen verwijzen?

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

De hoogte van de AOW is afhankelijk van je situatie

Hoeveel AOW je krijgt, is onder meer afhankelijk van je woonsituatie. Zo kijkt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) – de organisatie die het bedrag uitkeert – bijvoorbeeld of je samen- of alleen woont. Als je situatie verandert, kan dit dus gevolgen hebben voor je AOW.

Je krijgt niet altijd het volledige AOW-bedrag

Soms krijg je inderdaad niet het volledige bedrag. Als je bijvoorbeeld een deel van je leven buiten Nederland hebt gewoond of gewerkt krijg je een lager AOW-bedrag. Soms kun je in zo’n geval een toeslag op je AOW krijgen: deze aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) vult je inkomen aan tot het sociaal minimum.

Miljoenen mensen krijgen een AOW-uitkering

Dat klopt: volgens het CBS kregen in maart 2023 3.545.000 personen een AOW-uitkering.

Je kunt onbeperkt bijverdienen naast je AOW

Dat klopt: extra inkomen naast je AOW heeft geen gevolgen voor de hoogte van je uitkering. Lees hier meer over in onze blog bijverdienen tijdens je pensioen.

Je hoeft geen belasting te betalen over je AOW

Dat is niet het geval. De SVB keert elke maand je AOW uit, en houdt hier loonheffing over in. Deze is wel lager dan bij loon uit werk. Hoeveel belasting je precies moet betalen, is afhankelijk van je totale bruto-inkomen.

De AOW-leeftijd is 65 jaar

Tot 2013 was dit inderdaad het geval, maar sindsdien wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting en kan deze elk jaar worden verhoogd. Hierdoor is deze afhankelijk van je geboortedatum. In 2023 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 10 maanden. Op de website van de Rijksoverheid vind je wat jouw AOW-leeftijd is.

Als je AOW ontvangt, krijg je ook je pensioen

Er kan een verschil bestaan tussen de AOW-gerechtigde leeftijd en de zogenaamde pensioenrichtleeftijd in je pensioenregeling. Of je pensioen krijgt, is wel afhankelijk van de vraag of je dit hebt opgebouwd – dit kun je checken op mijnpensioenoverzicht.nl (www.mijnpensioenoverzicht.nl).

De jaren dat je in het buitenland hebt gewoond, krijg je geen AOW

Als je in het buitenland woont, daar werkt en onder buitenlands belastingrecht valt, dan bouw je geen AOW op. Voor elk jaar dat je niet verzekerd bent, bouw je 2 procent minder AOW op. Soms kun je je bijverzekeren als je in het buitenland gaat wonen. Woon je in het buitenland, werk je in Nederland en val je onder het Nederlands belastingrecht dan bouw je wel AOW recht op. Kijk hiervoor op de website van de Sociale Verzekeringsbank of de website van de Rijksoverheid.

Als je AOW krijgt, kun je niet meer blijven werken bij je huidige werkgever

Of je na je AOW-leeftijd kunt blijven doorwerken, is afhankelijk van de afspraken in je cao of arbeidsovereenkomst. Soms is het juist wel mogelijk om te blijven werken. In sommige situaties bepaalt je werkgever of je mag blijven werken als je arbeidsovereenkomst van rechtswege afloopt op de AOW-leeftijd. Meestal bouw je na je AOW-datum geen pensioen meer op als je doorwerkt.

Heb je een vraag over jouw specifieke situatie? Veel antwoorden vind je op de AOW-pagina van de SVB.

Meer weten?

Heb je vragen over de AOW of dit artikel? Of wil je iets preciezer weten hoe jouw pensioensituatie eruitziet, en kun je daar de hulp van onze pensioenexperts wel bij gebruiken? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Hoogte van de AOW

Zo zit het écht met je AOW

Iedereen die in Nederland woont, heeft recht op het basispensioen. Toch blijft er vaak onduidelijkheid bestaan rondom de Algemene Ouderdomswet:…

Word gratis lid