De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Dit moet je weten over het nieuwe pensioenstelsel

02 juli 2024
nieuwe pensioenstelsel

Sinds 1 juli 2023 is de nieuwe pensioenwet goedgekeurd door politiek Den Haag. Dat houdt in dat het pensioenstelsel in Nederland gaat veranderen. Hoe precies? Dat is afhankelijk van de afspraken die bonden en werkgevers maken. Maar de kaders waarbinnen die concrete regelingen straks vallen, zijn bekend – en lichten wij toe in dit artikel.

Nu 3 maanden gratis Compleet Lidmaatschap!

 

Oude stelsel niet houdbaar

De roep om een nieuw pensioenstelsel was er al jaren. Het huidige systeem werkt niet meer doordat we gemiddeld ouder worden en de rente afgelopen jaren laag was. Daardoor werd sparen voor pensioen steeds duurder. Bovendien: het huidige pensioenlandschap is afgestemd op mensen die hun hele loopbaan bij dezelfde werkgever of in dezelfde branche werken – en dus bij hetzelfde fonds pensioen opbouwen. Nu we vaker van werkgever wisselen of voor onszelf beginnen, moet ons pensioen mee veranderen.

Iedereen een eigen pensioenkapitaal

Nu werken pensioenfondsen nog met middelloonregelingen. Dit houdt in dat je vanaf een bepaalde leeftijd kunt rekenen op een vaste pensioenuitkering. In het nieuwe stelsel worden alle pensioenregelingen gebaseerd op premie-inleg in plaats van vaste pensioenen, waardoor je pensioen gaan meebewegen met de ontwikkelingen op financiële markten. Gaat het economisch goed? Dan kunnen de pensioenen sneller worden verhoogd. Op dezelfde manier kan je pensioen lager worden bij slechte resultaten – al zijn er verschillende opties om tegenvallers te compenseren. Het nieuwe systeem moet pensioenen persoonlijker en transparanter maken.

Details volgen

Op 1 juli 2023 is de nieuwe pensioenwet ingegaan. Vervolgens loopt er een overgangsperiode tot 1 januari 2028: vóór die datum moeten alle pensioenregelingen aan de nieuwe regels voldoen. Dit houdt concreet in dat bonden en werkgevers gaan onderhandelen over de nieuwe pensioenregeling. Op die manier vullen ze samen het wettelijke kader verder in.

Wat gebeurt er met opgebouwde pensioenen?

Dat is een belangrijk punt van het nieuwe stelsel: het is duidelijk hoe we vanaf uiterlijk 1 januari 2028 pensioen opbouwen, maar wat gebeurt er met alle pensioenen die vóór die tijd zijn opgebouwd? Sociale partners en pensioenfondsen kunnen ervoor kiezen deze pensioenen ‘in te varen’. Zo gaan ze over naar het nieuwe stelsel en blijven oude en nieuwe pensioenopbouw bij elkaar, wat grote voordelen heeft.

Bouw je pensioen op bij een verzekeringsmaatschappij? Ook dan wordt de premie-inleg het uitgangspunt. Een opgebouwd garantiepensioen wordt alleen niet ingevaren in het nieuwe pensioenstelsel.

Bekijk je Uniform Pensioenoverzicht of mijnpensioenoverzicht.nl om te zien waar jij je pensioen opbouwt. Informeer eventueel bij je werkgever, pensioenfonds of pensioenverzekeringsmaatschappij.

Gevolgen voor jouw pensioen

Er is dus veel bekend over het nieuwe pensioenstelsel, nu de wet is goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Maar toch blijven veel details nog onduidelijk. Daarom is nog niet te zeggen wat de gevolgen van het nieuwe stelsel zijn op jouw pensioen – dat hangt volledig af van de aanvullende afspraken, die in veel gevallen nog gemaakt moeten worden. Het is duidelijk dat de veranderingen álle pensioenen raken: degene die nog worden opgebouwd, maar ook degene die al zijn ingegaan. Er is geen enkele garantie dat je erop vooruitgaat met het nieuwe systeem, maar ook niet dat je pensioen er slechter van wordt. Binnen het wettelijke kader hebben fondsen middelen om nadelige gevolgen van de overstap te beperken of te compenseren, zoals een solidariteitsreserve.

Meer weten

Heb je vragen over het nieuwe pensioenstelsel? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid