De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Dit moet je weten over het nieuwe pensioenstelsel

06 juli 2023

Het zat er jaren aan te komen, nu is het er dan echt bijna: het nieuwe pensioenstelsel is goedgekeurd door politiek Den Haag. Dat houdt in dat het pensioenperspectief van veel mensen in Nederland verandert. Hoe precies? Dat is afhankelijk van de afspraken die bonden en werkgevers maken. Maar de kaders waarbinnen die concrete regelingen straks vallen, zijn bekend – en lichten wij toe in dit artikel.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Oude stelsel niet houdbaar

De roep om een nieuw pensioenstelsel was er al jaren. Het huidige systeem werkt niet meer doordat we gemiddeld ouder worden en de rente al decennia daalde. Daardoor werd sparen voor pensioen steeds duurder. Bovendien: het huidige pensioenlandschap is afgestemd op mensen die hun hele loopbaan bij dezelfde werkgever of in dezelfde branche werken – en dus bij hetzelfde fonds pensioen opbouwen. Nu we vaker van werkgever wisselen en voor onszelf beginnen, moet ons pensioen mee veranderen.

Iedereen een eigen pensioenkapitaal

Nu werken pensioenfondsen nog met middelloonregelingen. Dit houdt in dat je vanaf een bepaalde leeftijd kunt rekenen op een vaste pensioenuitkering. In het nieuwe stelsel worden alle pensioenregelingen gebaseerd op premie-inleg in plaats van vaste pensioenen, waardoor je pensioen afhankelijker wordt van rente en rendementen. Gaat het economisch goed? Dan kunnen de pensioenen sneller worden verhoogd. Op dezelfde manier kan je pensioen lager worden bij slechte resultaten – al zijn er verschillende opties om tegenvallers te compenseren. Het nieuwe systeem moet pensioenen persoonlijker en transparanter maken.

Details volgen

Op 1 juli is het nieuwe stelsel officieel ingegaan. Vervolgens loopt er een overgangsperiode tot 1 januari 2028: vóór die datum moeten alle pensioenregelingen aan de nieuwe regels voldoen. Dit houdt concreet in dat bonden en werkgevers gaan onderhandelen over nieuwe pensioenafspraken. Op die manier vullen ze samen het wettelijke kader verder in.

Wat gebeurt er met opgebouwde pensioenen?

Dat is namelijk een belangrijk punt van het nieuwe stelsel: het is duidelijk hoe we vanaf uiterlijk 1 januari 2028 pensioen opbouwen, maar wat gebeurt er met al het kapitaal dat vóór die tijd en onder andere afspraken is opgebouwd? Sociale partners en fondsen kunnen ervoor kiezen deze pensioenen ‘in te varen’. Zo gaan ze over naar het nieuwe stelsel en blijven oude en nieuwe pensioenopbouw bij elkaar, wat grote voordelen heeft.

Bouw je pensioen op bij een verzekeringsmaatschappij? Ook dan wordt de premie-inleg het uitgangspunt. Een opgebouwd garantiepensioen wordt alleen niet ingevaren in het nieuwe pensioenstelsel.

Bekijk je Uniform Pensioenoverzicht of mijnpensioenoverzicht.nl om te zien waar jij je pensioen opbouwt. Informeer eventueel bij je werkgever of je verzekeringsmaatschappij.

Impact op jou

Er is dus veel bekend over het nieuwe pensioenstelsel, nu de wet is goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Maar toch blijven veel details nog onduidelijk. Daarom is nog niet te zeggen wat de gevolgen van het nieuwe stelsel zijn op jouw pensioen – dat hangt volledig af van de aanvullende afspraken, die in veel gevallen nog gemaakt moeten worden. Er is geen enkele garantie dat je erop vooruitgaat met het nieuwe systeem, maar ook niet dat je pensioen er slechter van wordt. Binnen het wettelijke kader hebben fondsen middelen om nadelige gevolgen van de overstap te beperken of compenseren, zoals een solidariteitsreserve.

Meer weten

Heb je vragen over het nieuwe pensioenstelsel? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Pensioengat

Hou je pensioengat in de gaten

Het principe van pensioen is simpel: tijdens je werkzame leven spaar je, zodat je genoeg inkomen hebt zodra je stopt…

Word gratis lid