In ruil voor alles wat je voor je werkgever doet, krijg je allerlei arbeidsvoorwaarden. De belangrijkste is waarschijnlijk je maandelijkse loon. Als het goed is, past de hoogte daarvan bij de waarde die jij hebt voor de organisatie. Dat houdt ook in dat je salaris – los van cao-gekoppelde stijgingen om de inflatie te compenseren – mee moet groeien als jij beter wordt in wat je doet, meer taken uitvoert of een andere functie krijgt. Met deze vier tips krijg je dat sneller voor elkaar tijdens je salarisonderhandelingen!
1. Weet wat je waard bent
Welk salaris je kunt krijgen, hangt af van veel verschillende factoren: denk aan je functie, verantwoordelijkheden, leeftijd, opleiding en ervaring. Daarnaast speelt het economische principe van vraag en aanbod een grote rol. Op dit moment is de arbeidsmarkt schaars, wat inhoudt dat er meer vacatures zijn dan werkzoekenden. Dat maakt elke medewerker waardevoller voor werkgevers, maar binnen beroepsgroepen en branches met grote personeelstekorten al helemáál.
In het Salariskompas van Intermediair en de Salarischeck van Loonwijzer ontdek je hoe anderen met vergelijkbaar werk verdienen. Dat geeft jou een goed idee van hoe marktconform je salaris is.
2. Kies het juiste moment
Heb je besloten dat je meer wilt verdienen? Dan is het tijd om te onderhandelen. Denk goed na over het moment waarop je hiermee begint. Start je met een nieuwe baan of functie, heb je net een goed beoordelingsgesprek gehad, een traject succesvol afgehandeld of iets nieuws geleerd – en daar bijvoorbeeld een diploma voor gekregen? Dan is dát het moment om de onderhandelingen te starten.
3. Durf te vragen
Het allerbelangrijkste is dat je durft te vragen om meer salaris en niet voor je werkgever denkt. Doe desnoods alsof je voor een ander onderhandelt. Vraag je niets, dan krijg je vaak ook niets. Natuurlijk kan het antwoord ‘nee’ zijn. Maar dan kun je vragen wat er moet veranderen om wél in aanmerking te komen voor een salarisverhoging. Maak hier duidelijke afspraken over en zet deze altijd op papier. Krijg je wel iets voor elkaar met je onderhandeling? Leg dan ook dit schriftelijk vast.
4. Zet hoger in
Als je begint met het bedrag dat je erbij wilt hebben, dan heb je geen onderhandelingsruimte meer en kom je geheid lager uit. Doe er daarom altijd nog een schepje bovenop. Staar je bovendien niet blind op salaris: misschien kun je wel onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een auto of fiets van de zaak, extra vakantiedagen of een bonusregeling. Kijk dus naar het complete pakket aan arbeidsvoorwaarden en carrièremogelijkheden op de lange termijn. En krijg je niet het salaris waar je op hoopte? Dan kun je altijd vragen of je werkgever je tegemoet wilt komen na zes maanden of als je je hebt bewezen.
Afspraken over jouw cao
Op dit moment doen we er bij De Unie alles aan om betere loonafspraken te maken en deze vast te leggen in cao’s. Zitten we bij jouw werkgever of brancheorganisatie aan de onderhandelingstafel? Check hier dan hoe het zit met jouw cao.
Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.
Meer weten
Hulp nodig bij je salarisonderhandelingen? Neem contact op met ons Service Center! We geven je tips en denken met je mee over je tactiek. We zijn elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.