De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Solliciteren? Hier moet je op letten

23 september 2021

Het kan spannend en overweldigend zijn om te solliciteren op een nieuwe baan. Er komt namelijk een hoop bij kijken: je moet jezelf presenteren aan je nieuwe werkgever als de geschikte kandidaat en tegelijkertijd inschatten of het werk en de organisatie wel bij jou passen. Om het je iets makkelijker te maken, zetten we een paar handige tips op een rij. Op naar je droombaan!
Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Jouw persoonlijke reclame

Je hebt een paar middelen om jezelf te presenteren aan toekomstige werkgevers. De belangrijkste is je cv. Hierin zet je wie jij bent, wat je kunt en welke ervaring je hebt. Som al je eerdere functies op, inclusief officiële functienaam, periode, een beknopte omschrijving van de werkzaamheden en eventueel behaalde resultaten. En staat er in de vacature bijvoorbeeld dat je terechtkomt in ‘een dynamische, internationale organisatie’? Laat dan zien dat je daar ervaring mee hebt opgedaan in eerder werk!

Ook social media kun je gebruiken als jouw professionele uithangbord, met name LinkedIn. Zorg dat je profiel up-to-date is en dat je een korte samenvatting hebt over jezelf. Wie ben je, waar ben je goed in en wat vind je belangrijk in je werk? Maar ook je andere accounts spelen een rol; grote kans dat (de recruiter van) je toekomstige werkgever jou even googelt. Check wat ze tegen kunnen komen. Misschien zijn er wel foto’s of posts die je beter kunt verwijderen, of accounts die je op privé moet zetten.

Leer de organisatie kennen

De volgende stap: verdiep je in de branche, organisatie en afdeling waar je komt te werken. Hoe is de bedrijfscultuur, wat voor mensen werken er nog meer en hoe formeel is de organisatie? Lees de vacaturetekst goed door, maar check ook de website, struin social media af en doe navraag bij kennissen die er werken. Stel jezelf twee vragen: past het werk(veld) bij mij en hoe zorg ik dat mijn toekomstige werkgever dat ook inziet? Daar kun je jouw presentatie namelijk op afstemmen. Via je cv en social media, maar ook in je motivatiebrief en sollicitatiegesprek.

Motiveer de match

Weet je zeker dat de functie en organisatie goed bij jou passen? Leg uit waarom in je motivatiebrief. Beargumenteer waarom jij dé kandidaat bent, je moeiteloos meekunt binnen het bedrijf en meerwaarde hebt voor de organisatie. Licht bovendien relevante werkervaring uit je cv toe. Zorg wel dat je brief niet langer wordt dan een A4’tje. En last but not least: zorg dat je brief opvalt. Bijvoorbeeld met een sterke openingszin, originele invalshoek of gedenkwaardige uitsmijter.

Extra tip: print de vacaturetekst of maak er een screenshot van. Soms wordt-ie van de website gehaald voor je gesprek, terwijl de tekst juist handig is om het gesprek mee voor te bereiden en vragen te formuleren.

Het gesprek

Tijdens het sollicitatiegesprek doe je eigenlijk wat je in de motivatiebrief ook hebt gedaan: jezelf presenteren en uitleggen waarom ze jou moeten hebben, en niet een van de andere kandidaten. Bereid je verhaal goed voor. Probeer te bedenken waar je goed in bent en wat je zogenaamde ‘leerpunten’ zijn – een van de vragen die vaak tijdens een sollicitatiegesprek worden gesteld. Wat recruiters verder vaak aan je vragen:

  • Waarom wil je hier werken?
    Hier kun je laten weten dat je je hebt verdiept in de organisatie. Zo kun je bijvoorbeeld vertellen waarom de bedrijfscultuur goed bij je past of dat je volledig achter de missie van het bedrijf staat.
  • Waarom ben je geschikt voor de functie?
    De ideale kans om het te hebben over jouw ervaring en vaardigheden, en hoe die aansluiten op de vacaturetekst (hier heb je dus die tekst voor nodig).

Verder kun je vragen verwachten over opvallende dingen op je cv, zoals een gat in je werkverleden, een kort dienstverband of een studie die je niet hebt afgemaakt. Zolang je daar rustig een goede reden voor kunt geven, hoeft het je kansen op de baan niet te beïnvloeden. Het is dus wel handig om het antwoord op zulke vragen voor te bereiden. Daarnaast is het goed om zelf vragen te stellen, daaruit blijkt je interesse en nieuwsgierigheid. En je kleding? Probeer van de bedrijfswebsite af te leiden hoe formeel de organisatie is. Staan alle medewerkers in pak op de foto? Dan kun je beter nette kleding dragen.

Tips voor een online sollicitatiegesprek

Het zijn bijzondere tijden met het coronavirus. Veel bedrijven kiezen ervoor om het sollicitatiegesprek digitaal te doen. Dit is anders dan je misschien gewend bent. Bereid je toch hetzelfde voor als op een fysiek gesprek. Ga daarnaast ergens zitten met een rustige, ontspannen achtergrond, kies de juiste hoek voor je camera en zorg voor een goede internetverbinding. Probeer vooraf een keertje te oefenen. Gaat er toch iets fout tijdens het gesprek of voel jij je niet comfortabel bij online solliciteren? Maak het dan bespreekbaar. En spreek zo nodig af wie wie belt, dat voorkomt dat je langs elkaar heen belt.

Aangenomen? Laat je contract checken!

De laatste stap van het sollicitatieproces is het arbeidsvoorwaardengesprek en het contractvoorstel. Wees niet bang om te zeggen wat je wilt en hoog in te zetten, want onderhandelen is een normaal deel van deze stap. Bedenk welke argumenten je toekomstige werkgever kan gebruiken om je minder salaris te geven en formuleer daar alvast reacties op. Zo nodig mag je ook om bedenktijd vragen.

Krijg je een contract aangeboden? Gefeliciteerd! Onze laatste tip: laat ‘m even checken door onze juridisch specialisten. Zij controleren of het contract volgens de wet is, of de regelingen rond je salaris, vakantiedagen, pensioen en ziekteverlof duidelijk zijn en of er geen ongunstige bepalingen in staan. En spotten ze ruimte voor verbetering? Dan laten ze weten waar je over kunt onderhandelen en hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Meer weten

Heb je verdere tips nodig voor jouw sollicitatiegesprek of wil je onze juridisch experts naar je contractvoorstel laten kijken? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963. Wist je dat we ook samen met onze scholingspartner TWST een gratis cursus ‘Solliciteren kun je leren’ aanbieden? Check het aanbod hier. Maak daar zeker gebruik van!

Gerelateerde berichten

Word gratis lid