De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Wetswijzigingen per 1 januari 2024

19 december 2023
Wetswijzigingen 2024 omslag

Op 1 januari en 1 juli vinden er altijd wijzigingen plaats op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid. Of je nu werkt, met pensioen bent of een uitkering ontvangt: het is goed mogelijk dat dit invloed heeft op jou, je inkomen en je situatie. Hieronder zetten we overzichtelijk op een rij wat er voor jou verandert op 1 januari 2024.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Ik werk

Minimumloon
Het minimumloon stijgt. Daarnaast is er nog een verandering: de minimum maand-, week- en daglonen maken plaats voor het wettelijk minimumuurloon. Dat houdt in dat werkgevers vanaf 1 januari minstens dit loon voor een gewerkt uur moeten betalen. Hieronder vind je dit loon in euro’s (exclusief vakantietoeslag):

Leeftijd Loon per uur
vanaf 21 jaar € 13,27
20 jaar € 10,62
19 jaar € 7,96
18 jaar € 6,64
17 jaar € 5,24
16 jaar € 4,58
15 jaar € 3,98

AOW-leeftijd omhoog
Op 1 januari stijgt de AOW-leeftijd met 2 maanden: van 66 jaar en 10 maanden naar 67 jaar. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank kun je jouw AOW-leeftijd berekenen.

Arbeidskorting verhoogd
Vanaf 1 januari gaat de arbeidskorting omhoog. De maximale arbeidskorting in 2024 is € 5.532. Vrijwel iedereen met een salaris tot bijna € 40.000 houdt hierdoor meer nettoloon over.

Hogere onbelaste reiskostenvergoeding
Lange tijd was de onbelaste reiskostenvergoeding € 0,19 per kilometer. Dat steeg een paar jaar geleden al naar € 0,21 per kilometer, en neemt in 2024 toe tot € 0,23 per kilometer. Dit houdt in dat je geen belasting meer betaalt over deze vergoeding, áls je ‘m krijgt van je werkgever. Dat moet dan wel in je cao of arbeidsvoorwaarden staan.

Makkelijker ov-kaart van de zaak
Binnenkort beslist de Eerste Kamer over aanpassing van de reisvergoeding-regeling. Als de verandering erdoorheen komt, mogen werkgevers ov-kaarten voor hun medewerkers altijd onbelast vergoeden of verstrekken – als de ov-kaart maar zakelijk wordt gebruikt. Nu kan dat nog niet: per reis moet worden aangetoond dat het om zakelijke kilometers gaat, wat betekent dat je alle reizen nauwkeurig moet bijhouden. En in een tijd van hybride werken en onregelmatiger reizen, kan dat best een klus zijn. Daarom verandert de regeling. Je werkgever mag je al je reiskosten of een ov-kaart vergoeden, als je maar zakelijke reizen maakt – maakt niet uit hoeveel, en woon-werkverkeer telt ook.

Verhoging thuiswerkvergoeding
In 2023 mochten werkgevers onbelast een thuiswerkvergoeding van € 2,15 per dag aan werknemers overmaken. Dit stijgt in 2024 naar € 2,35 per dag. Let op: dat je werkgever deze vergoeding mág geven, betekent niet dat hij het ook doet. Kijk daarom goed in je arbeidsvoorwaarden of maak hier duidelijke afspraken over met je werkgever.

Maximale transitievergoeding omhoog
Als je wordt ontslagen, krijg je een financiële vergoeding van je werkgever: een transitievergoeding. Hoe hoog die is, hangt af van de lengte van je dienstverband. Wel geldt er een maximum. In 2023 is dat nog € 89.000, maar vanaf 1 januari is dat naar verwachting € 94.000.

Versobering expatregeling
Sommige groepen buitenlandse werknemers hebben waardevolle kennis of vaardigheden. Zij worden expats genoemd. Om hen te verleiden tot de komst naar Nederland, konden ze gebruikmaken van de zogenaamde 30%-regeling: de eerste vijf jaar in Nederland zijn ze voor dertig procent van hun bruto-inkomen vrijgesteld van belasting. Dit verandert vanaf 1 januari. Ze houden nog steeds vijf jaar recht op vrijstelling, maar die loopt wel af: de eerste 20 maanden is het 30 procent, de tweede 20 maanden 20 procent en de laatste 20 maanden 10 procent.

Ik ben met pensioen

Stijging AOW-bedragen
Elk halfjaar wordt de hoogte van AOW-uitkeringen aangepast. De hoogte wordt afgeleid van het minimumloon en hangt af van je woonsituatie.

  • Als je alleen woont, krijg je maandelijks € 1.541,53 bruto.
  • Ben je getrouwd of woon je samen, dan krijg je maandelijks € 1.047,60 bruto per persoon.

Op de website van de Sociale Verzekeringsbank vind je meer informatie, waaronder een bruto-nettoberekening.

Ik krijg een uitkering

Dagloon
Ook de daglonen van de ZW-, WW-, WAO- en WIA-uitkeringen worden verhoogd. Tot 1 januari is het maximumdagloon € 264,57 bruto per dag, daarna is het € 274,44.

Meer weten

Heb je vragen over de wetswijzigingen hierboven? Neem contact op met onze experts! We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Word gratis lid