De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Na tien jaar uit dienst. Waar heb je recht op?

16 juni 2023

De juridisch specialisten van De Unie staan je bij tijdens uiteenlopende meningsverschillen en conflicten op de werkvloer. Om duidelijker te maken wat je precies aan ons hebt, lichten we elke maand een waargebeurde situatie uit. We omschrijven de vraag van het lid, vertellen wat De Unie heeft gedaan om de situatie op te lossen en delen de uitkomst. In deze editie: een werkgever die weigert om een eerlijke – en terechte – transitievergoeding te betalen na een dienstverband van tien jaar.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

Het probleem

Ons lid was lange tijd in dienst van hetzelfde bedrijf, maar dat ging op een gegeven moment failliet. Een uitzendbureau nam hem vervolgens over. Hier bleef hij hetzelfde werk doen als voorheen. Tijdens zijn tweede tijdelijke arbeidsovereenkomst wordt hij ziek, waarna z’n werkgever laat weten het contract niet te verlengen. Zijn dienstverband loopt hierdoor af op 1 januari 2023, nadat hij tien jaar heeft gewerkt als buschauffeur.

In deze situatie spelen twee belangrijke regels. De eerste is die van het opvolgende werkgeverschap: neemt de ene organisatie werkzaamheden – en daarmee mensen – over van de andere, dan wordt de nieuwe werkgever opvolgend genoemd. Dit houdt onder meer in dat het aantal opgebouwde dienstjaren óók overgaat.

Ten tweede heeft een werknemer recht op een transitievergoeding als de werkgever het dienstverband beëindigt of niet verlengt. De hoogte hiervan is afhankelijk van het aantal gewerkte jaren: per jaar krijgt de werknemer 1/3e maandsalaris.

Ons lid zou dus een transitievergoeding moeten krijgen op basis van 10 gewerkte jaren. Maar op 23 februari – bijna twee maanden na zijn ontslag – heeft hij nog niets ontvangen. Dus meldt hij zich bij De Unie.

Dit heeft De Unie gedaan

We hebben direct contact opgenomen met de werkgever en voorgelegd waar het lid volgens ons recht op had. Dat moest snel, want een verschuldigde transitievergoeding moet je binnen drie maanden vorderen bij de kantonrechter. We hadden dus te maken met een strakke deadline: 1 april 2023.

De werkgever probeerde tijd te winnen: ze wilden ons verzoek bestuderen en verwezen de zaak naar een collega. Toen lieten we weten dat we naar de rechter zouden stappen als ze niet zouden betalen. In een andere zaak hebben we dat ook gedaan, en toen gaf de rechter ons gelijk.

Oplossing

Op het laatste moment koos de werkgever eieren voor z’n geld. Ze betaalden net op tijd de verschuldigde transitievergoeding, en vermeden zo een rechtszaak.

Ook hulp nodig van onze juridisch specialisten?

Niet elke situatie is hetzelfde. Neem daarom direct contact met ons op: onze juridisch specialisten kijken graag met je mee. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

werkloosheidsuitkering

Zo hoog wordt je WW-uitkering

Als je je werk verliest, wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk weer een nieuwe baan vinden. Helaas gaat dat soms…

Word gratis lid