De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Goede jaarstart op de werkvloer: vier tips

01 januari 2024

Liever doen, minder kopen, meer boeken lezen. Iedereen neemt zich weleens voor dingen anders aan te pakken, helemaal begin januari. Dat kan natuurlijk ook op de werkvloer. Wil je bijvoorbeeld bepaalde taken niet meer, iets nieuws leren of je verder ontwikkelen? Het planningsgesprek met je werkgever is het ideale moment om hierbij stil te staan. Leg je doelen samen vast, zodat je er aan het eind van het jaar goed op terug kunt kijken. Hoe je zo’n gesprek nou het beste voert? Wij geven vier handige tips!

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Start het nieuwe jaar goed

Wil je iets veranderen aan je werksituatie? Dan is januari het ideale moment om dit te bespreken met je werkgever. Zorg ervoor dat je dit gesprek positief insteekt, bijvoorbeeld door aan te geven dat je meer uitdaging wilt of je graag zou specialiseren in een bepaalde taak. Een goed moment voor dit onderwerp? Het planningsgesprek. Dit gesprek over je doelstellingen voor het komende jaar vindt vaak plaats in januari en kan zowel digitaal als fysiek gevoerd worden. Wij hebben 4 handige tips voor je planningsgesprek op een rij gezet.

Tip 1: Neem initiatief
Bereid je planningsgesprek goed voor: het is namelijk niet alleen luisteren naar je werkgever, het is een tweerichtingsgesprek. Jij kunt óók zaken inbrengen. Sterker nog, de meeste leidinggevenden waarderen eigen initiatief enorm.

Tip 2: Ga na wat jíj wilt
Bedenk van tevoren welke taken je nu uitvoert, of deze aansluiten bij je functie, of je iets wilt veranderen, hoe je je wilt ontwikkelen en hoe je dat denkt te bereiken.

Tip 3: Pak ’t serieus aan
Leggen jullie de doelen voor 2024 vast? Zorg dan dat jullie deze formuleren volgens de SMART-methode: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Zo zijn ze concreet en weet je waar je naartoe kunt werken. Maak bovendien gelijk afspraken voor het vervolg en plan tussentijdse gesprekken in om de voortgang bij te houden. Zo blijven je goede voornemens het hele jaar in beeld.

Tip 4: Maak onderscheid tussen wat móet en wat kán
Je kunt de ontwikkelafspraken vastleggen in een Persoonlijk Ontwikkelplan (POP). Hierin houd je bij wat je wilt leren, en wat je móét leren om je werk goed te blijven doen. Denk aan ontwikkelafspraken als een opleiding of cursus, maar ook detachering – bij een klant of op een andere afdeling – of een vorm van coaching (krijgen of geven). Door een ontwikkelplan op te stellen, kun je de doelen van de organisatie en van jou op elkaar afstemmen. Wil jij de volgende stap zetten in je loopbaan? Schrijf je dan gratis en vrijblijvend in voor jouw persoonlijke ontwikkeltraject bij Toekomstpro(o)f.

Meer weten

Vragen over het planningsgesprek, de beste voorbereiding daarop of jouw werkambities? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid