De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Mijn werkgever gaat failliet, wat nu?

08 september 2023

De laatste maanden neemt het aantal faillissementen toe, en naar verwachting blijft het ook de komende tijd onrustig. Hierdoor wordt de kans dat jouw werkgever over de kop gaat ook iets groter. Als dat gebeurt, zit jij plotseling zonder werk en inkomen. Waar kun je precies op rekenen als het gebeurt? Dat zetten wij overzichtelijk uiteen.

Waar heb ik recht op?

 

Meer faillissementen

Vlak na de coronacrisis bleef het aantal faillissementen laag ten opzichte van de jaren ervoor: in augustus 2019 registreerde het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) ‘maar’ 109 gevallen – een laagterecord. Maar sindsdien kruipt dit aantal omhoog: sinds oktober 2022 zijn er structureel meer dan 200 faillissementen per maand, en in juni 2023 steeg het aantal zelfs tot boven de 300. Prominente faillissementen zijn onder meer die van e-bikebedrijf VanMoof, kledingmerk Score, budgetwinkel Big Bazar, elektronicawinkel BCC en reisorganisatie Vacansoleil.

Faillissement

Wanneer je werkgever in financieel zwaar weer verkeert en zijn kosten – waaronder jouw loon – niet meer kan betalen, spreken we van betalingsonmacht. Soms is er sprake van een blijvende betalingsonmacht. In zo’n geval kan je werkgever faillissement aanvragen. Heeft je werkgever twee of meer schuldeisers, dan kunnen zij ook faillissement aanvragen bij de rechtbank. Dit kun jij ook doen samen met een collega, als jullie je loon niet krijgen en de omzet van het bedrijf slecht is.

Curator

Als de rechter je werkgever failliet verklaart, stelt hij een curator aan die beslissingen over het bedrijf neemt en probeert om schuldeisers te betalen. De curator wordt als het ware je nieuwe werkgever: hij kan jouw contract opzeggen of aangeven dat je dienstverband voorlopig doorgaat.

Contract wordt opgezegd

Als de curator je contract opzegt, moet hij zich houden aan de opzegtermijn: dit is maximaal zes weken, tenzij anders bepaald in je cao of arbeidsovereenkomst. Je houdt recht op je salaris tot het einde van je contract. Daarna kun je bij het UWV een faillissementsuitkering aanvragen. Let op: dit moet je doen binnen 26 weken nadat je geen loon meer hebt ontvangen. De faillissementsuitkering bedraagt maximaal 150 procent van het maximumdagloon.

Onder de faillissementsuitkering kan bijvoorbeeld vallen:

  • achterstallig loon over maximaal 13 weken tot het begin van je opzegtermijn
  • je loon tijdens de opzegtermijn
  • je vakantiegeld, openstaande vakantiedagen en pensioenpremie over de laatste 12 maanden voor je ontslag

Je kunt blijven werken

Het is ook mogelijk dat de curator je dienstverband voortzet. Dan kun je gewoon blijven doorwerken en behoud je je recht op loon. Je kunt natuurlijk zelf ontslag nemen en andere mogelijkheden voor uitdiensttreding met de curator bespreken.

Meer weten?

Heb je vragen over faillissementen? Of ben je bang dat jouw werkgever failliet gaat, en wil je graag inzicht in je situatie en advies over wat je het beste kunt doen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid