De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Haal alles uit je pensioen – door je op tijd voor te bereiden

06 juli 2023

Met een beetje geluk en gedegen voorwerk kun je ontzettend veel maken van je pensioen. Het is allang geen periode meer van ‘uitdrijven en aftellen’: het is een serieuze levensfase waarin je gelukkig en actief kunt genieten. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je pensioen zorgelozer én langer kan worden – ook nu het pensioenstelsel op het punt van veranderen staat. Wij delen graag waar je op moet letten.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Voor later, maar óók nu

Het spreekt voor zich dat je pensioen belangrijk is voor later. Samen met je AOW en eventuele andere middelen, zoals je spaargeld, bepaalt het namelijk hoe jij er financieel voor staat wanneer je klaar bent met werken. Dus welke reizen je kunt maken, waar je kunt wonen en hoe onbezorgd je kunt leven? Het hangt allemaal in hoge mate van je pensioen af. Maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor de vraag wanneer je kunt stoppen met werken. Én wat er gebeurt als jij onverhoopt arbeidsongeschikt raakt of komt te overlijden. Je pensioen kan dus ook eerder al erg bepalend zijn.

Zelf achter het stuur…

Het is fijn om zelf zoveel mogelijk controle te hebben over zulke levensbepalende zaken. Zoals het moment dat je met pensioen gaat. Als je het goed regelt, hóef je namelijk niet te blijven werken tot je AOW-leeftijd – dat weet niet iedereen. Maar als je daar vlak voor je pensioen pas achter komt, dan is het helaas te laat om nog enige invloed uit te oefenen. Hoe eerder je zelf de controle neemt over je pensioen, hoe meer controle je erover hebt.

 …en je eigen route bepalen

Ga dus met je pensioen aan de slag, het liefst zo vroeg mogelijk in je loopbaan. Uiteindelijk heb je daar maar twee dingen voor nodig: inzicht in je situatie en een idee over je wensen en doelen. Heb je duidelijk voor ogen hoe het nu zit met je pensioenopbouw en of je op het ideale schema loopt? Dan kost het je echt niet zo veel tijd om daar periodiek even bij stil te staan. Bijvoorbeeld elk jaar even, of als je een nieuwe baan hebt – waar je vervolgens ook veel effectiever kunt onderhandelen over je pensioenopbouw!

Het hoeft niet moeilijk te zijn

Veel mensen laten zich tegenhouden door de wirwar aan complexe regelingen en moeilijke wetten – helemaal nu het stelsel deels op de schop gaat. Begrijpelijk, maar dat hoeft niet. Als je autorijdt, hoef je toch ook niet precies te weten wat zich onder de motorkap afspeelt? Natuurlijk kan het helpen, maar het is niet noodzakelijk. Zo werkt het ook met pensioenen: zolang je de dingen weet die jij nodig hebt om op je bestemming te komen, is het goed.

Beschouw je pensioen daarom niet als een lastige regeling waar veel ingewikkelde systemen voor zijn en regelmatig beladen politieke debatten over gaan. Zie het als een van de vermogenspotjes waar je nu geld in stopt voor later, zoals je spaarrekening, huis en eventuele beleggingsrekeningen. Met als plus dat het je nú een hoop belastingvoordeel oplevert!

Experts onder de motorkap

We komen nog even terug op de auto-vergelijking. Je hebt geen diepgaand begrip nodig van de werking van je bolide om erin te kunnen rijden. Maar als er iets misgaat, heb jij daar als bestuurder wel degelijk last van. Bij auto’s is het heel gebruikelijk om een monteur naar het probleem te laten kijken. Dat moet het bij pensioenen ook zijn: er zijn nu eenmaal mensen die heel veel verstand van het onderwerp hebben en jou goed kunnen helpen, informeren en adviseren. Maak daar ook gebruik van!

Pensioenexperts van De Unie

Onze pensioenspecialisten helpen jou op weg als je aan de slag wilt met je pensioen. Dat doen we in een persoonlijk gesprek: we zoeken uit hoe je pensioen ervoor staat en bespreken wat je doel is – wil je bijvoorbeeld eerder stoppen met werken, en welk inkomen heb je nodig om comfortabel te leven? Met die informatie helpen we je een plan uitstippelen. Zo weet je de komende jaren precies wat er nodig is voor de derde levensfase die jij voor ogen hebt.

Meer weten

Heb je vragen over pensioenen? Neem dan contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Word gratis lid