De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Contract opzeggen? Houd hier dan rekening mee!

13 maart 2025

Overweeg je om je arbeidsovereenkomst te beëindigen? Het is belangrijk om te weten welke regels er gelden bij het opzeggen van zowel tijdelijke als vaste contracten.

Tijdelijk contract

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt automatisch op de afgesproken einddatum. Tussentijds opzeggen is meestal niet mogelijk, tenzij er een tussentijds opzegbeding in je contract staat. Tijdens de proeftijd kunnen beide partijen het contract direct en zonder opgaaf van reden beëindigen. Daarnaast is ontslag met wederzijds goedvinden mogelijk, waarbij afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Let op: dit kan invloed hebben op je recht op een WW-uitkering. Het UWV kan besluiten om de uitkering pas in te laten gaan, na het verstrijken van de oorspronkelijke tijd van het contract voor bepaalde tijd. Op basis van de huidige jurisprudentie zou dit eventueel gerepareerd kunnen worden door alsnog een tussentijds opzegbeding overeen te komen.

Vast contract

Bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kun je ontslag nemen met inachtneming van de opzegtermijn. Wettelijk is deze één maand, maar in je arbeidsovereenkomst, cao of bedrijfsreglement kunnen andere termijnen zijn vastgelegd. De opzegtermijn gaat in op de eerste dag van de maand volgend op je opzegging. Wil je per 1 juli uit dienst, zeg dan uiterlijk op 31 mei op; de maand juni werk je dan nog door.

Opzegtermijnen voor de werkgever

Je werkgever kan je dienstverband niet zomaar opzeggen. Wil hij of zij je ontslaan, dan moet daar toestemming voor gevraagd worden bij het UWV of de kantonrechter en jouw ontslag onderbouwen. Ook moet je werkgever zich houden aan wettelijke opzegtermijnen, afhankelijk van de duur van je dienstverband:

  • Minder dan 5 jaar: 1 maand
  • 5 tot 10 jaar: 2 maanden
  • 10 tot 15 jaar: 3 maanden
  • Langer dan 15 jaar: 4 maanden

Als voor jou een langere opzegtermijn geldt, bijvoorbeeld drie maanden, dan geldt voor je werkgever het dubbele: in dit geval zes maanden. Hier kan bij CAO van worden afgeweken, mits de opzegtermijn voor de werkgever niet korter wordt dan de opzegtermijn voor de werknemer.

Concurrentie- of relatiebeding

Bij het beëindigen van je dienstverband is het essentieel te controleren of er een concurrentie- of relatiebeding in je contract staat, aangezien dit je mogelijkheden bij toekomstige werkgevers kan beperken. Wij hebben een artikel waarin we een lid helpen bij het omgaan met een concurrentiebeding; dit kan je meer inzicht geven in jouw situatie.

Word nu compleet lid van De Unie!

 

Hulp nodig?

Overweeg je je dienstverband te beëindigen of probeert je werkgever dit te doen? Neem dan contact op met De Unie. Onze juridisch specialisten kunnen je vaststellingsovereenkomst controleren, wijzen op je rechten en plichten, en helpen bij de aanvraag van een WW-uitkering. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

!

Sta er niet alleen voor bij ontslag & einde dienstverband

Wij nemen de zorg uit handen en komen op voor jouw belangen, zodat jij het niet alleen hoeft te doen.

Wat doen wij voor jou

Gerelateerde berichten

Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet komt vaak onverwacht en kan grote gevolgen hebben. Het is een van de zwaarste maatregelen die…

ontslagen rechten

Dit zijn je rechten bij ontslag

Na een dienstverband van tien jaar kunnen er bij beëindiging van het contract verschillende rechten en vergoedingen van toepassing zijn….

Word gratis lid