De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Nationaal mantelzorgonderzoek 2022: de resultaten

15 juni 2022

In de nieuwsbrief van maart heb je kunnen lezen over het Nationaal Mantelzorgonderzoek 2022, een initiatief van Senior Service en Fello. Toen riepen we zo veel mogelijk van onze leden op om ook te reageren op de vragenlijst. Inmiddels is het onderzoek afgerond en zijn de resultaten bekend. Ruim 1.700 respondenten – waaronder een hoop leden van De Unie – hebben laten weten hoe zij denken over hun mantelzorgtaken en hoe ze die combineren met hun werk. Hieronder lees je over de resultaten van dit impactvolle onderzoek. 

De impact van mantelzorg op werk

Uit het onderzoek blijkt dat de mantelzorgtaken in sommige gevallen moeilijk te combineren zijn met werk: bijna de helft van de werkende mantelzorgers heeft het afgelopen jaar één of meerdere keren niet kunnen werken door de mantelzorg die ze moesten verlenen. 18 procent werkte enkele weken tot een maand niet, 15 procent zelfs meerdere maanden niet. Daarnaast denkt 27 procent erover na om minder te werken en meer tijd over te houden voor mantelzorg – 10 procent overweegt zelfs helemaal te stoppen met werken. Ook ervaart 47,5 procent mentale klachten door de mantelzorgtaken.

Ben je benieuwd naar alle uitkomsten van het Nationaal Mantelzorgonderzoek 2022? Lees hier dan meer highlights van de resultaten of download het volledige rapport.

Spraakmakende resultaten

De uitkomsten van het onderzoek maken een hoop los in het land. Verschillende media hebben er al aandacht aan besteed, waaronder De Nationale Zorggids en Dagblad van het Noorden. Daarnaast verschijnt er binnenkort een reportage in het AD over het onderzoek en wijdt NPO Radio 1 er aandacht aan. In veel van deze publicaties en uitzendingen komt De Unie aan het woord.

Meer weten?

Op de website van het Nationaal Mantelzorgonderzoek 2022 kun je meer lezen over de resultaten van het onderzoek. Heb je vragen over mantelzorg of zou je graag ondersteuning willen bij je zorgtaken? Neem gerust contact op met De Unie. Ons Service Center is elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid