De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Dit moet je weten als mantelzorger

01 december 2022

Heeft iemand in je omgeving zorg nodig? Dan help je: uit zorgzaamheid, maar vaak ook noodzaak. Voor de meeste mensen is dat heel normaal. Zelfs als die zorg zo omvangrijk wordt, dat we spreken van mantelzorg: langdurige hulp voor een familielid of vriend met een chronische ziekte, beperking of andere zorgbehoefte. In Nederland zijn er ruim vijf miljoen mantelzorgers. Voor hen kan onze partner Senior Service een uitkomst bieden. Hoe? Dat lees je in deze blog.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Mantelzorg naast je werk

Hoe graag je het ook doet: je bent vaak veel tijd en energie kwijt aan de zorg voor een naaste. Dat kan heel zwaar zijn. Helemaal als je ernaast nog werkt. Daarom staan er in cao’s vaak afspraken voor mantelzorgers, waardoor ze hun werk- en zorgtaken beter kunnen combineren. Bijvoorbeeld over flexibele inzet en werkuren. Check je cao en arbeidsvoorwaarden dus goed om te weten wat er voor jou geldt.

Vergeet deze regelingen niet

Er is geen algemene vergoeding voor mantelzorg. Wel kun je vaak een beroep doen op bepaalde regelingen of vergoedingen:

• Sommige gemeenten helpen mantelzorgers met een reiskostenvergoeding of parkeervergunning. Check bij de betreffende gemeente of zij zo’n regeling hebben.
• Kan degene voor wie je zorgt niet zelfstandig met het openbaar vervoer? Dan kun je bij Argonaut een OV-Begeleiderskaart aanvragen.
• Heeft je thuiswonende kind intensieve zorg nodig? Dan kun je bij de Sociale Verzekeringsbank extra kinderbijslag aanvragen.
• Sommige zorgverzekeraars bieden aanvullende vergoedingen voor mantelzorghulp. Check de polisvoorwaarden van je zorgverzekering om te weten of je hier gebruik van kunt maken.
• Mensen die intensieve zorg nodig hebben, kunnen een persoonsgebonden budget krijgen voor de zorg die ze ontvangen. Dit kan ook worden gebruikt voor een vergoeding voor jou.

Senior Service ondersteunt jou graag

De Unie werkt al jaren samen met Senior Service, dé mantelzorgorganisatie van Nederland. Ze hebben veel kennis van langer thuis wonen en weten precies wat ervoor nodig is. Niet alleen in aandacht en ondersteuning, maar ook in de wet- en regelgeving om dit te bekostigen. Senior Service levert medewerkers die jou, je ouders of je naasten ondersteunen in het dagelijks leven. Als lid van De Unie kun je bovendien gratis een lidmaatschap voor Senior Service aanvragen.

Meer weten

Lees meer over de mantelzorghulp van Senior Service. En heb je vragen over het ledenvoordeel? Neem dan contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid