De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Ineens opnemen pensioenkapitaal blijft ingewikkeld – en wordt dus wéér uitgesteld

14 februari 2023

Ga je met pensioen, dan zou je eenmalig een deel van je opgebouwde pensioenkapitaal moeten kunnen opnemen: dat is afgesproken in het pensioenakkoord. Eigenlijk had deze regeling al in 2021 moeten ingaan. Maar inmiddels is-ie meerdere keren uitgesteld. Volgens minister Schouten is ook de huidige streefdatum 1 juli 2023 niet haalbaar – 1 januari 2024 is dat misschien wel, al wil ze zich daar niet op vastleggen.

 

Waar gaat het eigenlijk over?

Volgens de afspraak zou je op je pensioendatum ineens maximaal 10 procent van je opgebouwde pensioen kunnen opnemen. Dit kun je vrij besteden, bijvoorbeeld aan de aflossing van je hypotheek of een camper. Hoe goed dat ook klinkt, pensioenfondsen en verzekeraars waarschuwden voor uitvoeringsproblemen. Daarnaast ontstaan er verschillen in belastingheffing, afhankelijk van het moment in het jaar dat je de uitkering krijgt en tegen welk tarief deze belast wordt. Ten slotte kan de uitkering gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de zorg- of huurtoeslag, waardoor soms maar 20 procent van het bedrag overblijft.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

Waarom is dit zo ingewikkeld?

De opname is niet standaard, maar maximaal 10 procent. Als aanstaande gepensioneerde kun je bijvoorbeeld ook voor een ander percentage óf bedrag kiezen – als het maar minder dan 10 procent van je pensioenkapitaal is. Pensioenfondsen en verzekeraars moeten iedereen vooraf goed informeren over de gevolgen van hun keuze. Bijvoorbeeld over fiscale gevolgen – helemaal nu de middelingsregeling vervalt – en de mogelijkheid dat toeslagen helemaal of deels vervallen. Maar het is lastig om voldoende informatie te geven als je niet elk detail van de persoonlijke situatie van de aanvrager kent.

 

Berekeningen laten zien dat mensen met lagere inkomens soms maar 20 procent van hun eenmalige uitkering overhouden. En dat is natuurlijk niet de bedoeling van de regeling. Dus duurt het nog een tijdje voordat de regeling er komt en naar behoren functioneert. Dit bewijst weer dat het in de politiek erg makkelijk is om iets te roepen waar mensen blij van worden, maar dat de daadwerkelijke uitvoering veel meer voeten in de aarde heeft.

 

Meer weten

Heb je vragen over jouw pensioenopbouw of wil je bespreken wat een opname van je pensioenkapitaal voor je situatie zou betekenen? Neem gerust contact op met onze pensioenexperts. We zijn elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Pensioengat

Hou je pensioengat in de gaten

Het principe van pensioen is simpel: tijdens je werkzame leven spaar je, zodat je genoeg inkomen hebt zodra je stopt…

Word gratis lid