De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Hoeveel collega’s kom jij tekort?

08 september 2023

De arbeidsmarkt is al maanden historisch krap, waardoor veel werkgevers hard op zoek zijn naar mensen. Geldt dit ook voor jouw baas? Dan is de kans groot dat jij al een tijd lang collega’s tekortkomt. Er zijn minder mensen om het werk meet te verdelen, wat voor jou kan betekenen dat de werkdruk toeneemt en je vakantie in gevaar komt. Wat kun je daaraan doen? Wij denken met je mee!

Wij denken graag met je mee
Heb je – nu of na dit artikel – vragen of zorgen over de impact van het personeelstekort op jouw werk, gezondheid en vakantieplanning? Neem contact met ons op, dan bespreken we wat je opties zijn. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Pas op jezelf!
Als je werkgever mensen tekortkomt, is de kans groot dat hij een groter beroep op jou doet. Misschien vraagt hij je wel even harder te rennen, meer taken op je te nemen en je vakantieplanning aan te passen. Dat kan natuurlijk: vragen mag altijd. En tijdelijk iets harder werken hoeft ook niet erg te zijn – zolang het verzoek redelijk blijft. Maar er ontstaan problemen als het tekort aan collega’s structureel wordt. En de kans daarop is vrij groot, gezien het aantal vacatures en de veel kleinere groep werkzoekenden.

Zo ga je om met werkdruk
Als je meer werkbelasting ervaart dan je aankunt, is er sprake van werkdruk. De kans hierop neemt toe als er te weinig tijd is om het werk uit te voeren of als je het structureel met te weinig mensen moet doen – zoals nu op veel plekken zo is. Werkdruk kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen: van overbelasting en stress tot overspanning en burn-outs. Belangrijk om goed op jezelf te letten dus. Onze tips sommen we op in dit artikel.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

Toch nog op vakantie?

Vooral in vakantieperiodes kan het personeelstekort problemen opleveren: in een onderbemand team wordt het moeilijker om op vakantie te gaan wanneer je wilt, helemaal als mensen tegelijk weg willen. In zulke gevallen kan je werkgever je vakantieaanvraag weigeren. Dat mag ook, maar niet zomaar. Je werkgever moet een goede reden hebben.

Wat we verstaan onder een goede reden, en wat jij kunt doen als je vakantieaanvraag wordt geweigerd? Dat lees je in dit artikel.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid