De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Hoeveel collega’s kom jij tekort?

31 augustus 2022

Het is bijna elke dag in het nieuws: overal wordt keihard naar mensen gezocht. In de huidige krappe arbeidsmarkt zijn er haast geen branches zónder veel vacatures. Als jouw werkgever ook veel mensen tekortkomt, kan dit vervelende gevolgen hebben voor jou. Het betekent namelijk dat jij niet genoeg collega’s hebt om het werk mee te verdelen. Dit kan leiden tot werkdruk en geweigerde vakantieaanvragen. Wij denken graag met je mee en zetten op een rij waar jij op moet passen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Wij denken graag met je mee 

Heb je – nu of na dit artikel – vragen of zorgen over de impact van het personeelstekort op jouw werk, gezondheid en vakantieplanning? Neem contact met ons op, dan bespreken we wat je opties zijn. Ons Service Center is elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.  

Pas op jezelf! 

Als je werkgever mensen tekortkomt, is de kans groot dat hij een groter beroep op jou doet. Misschien vraagt hij je wel even harder te rennen, meer taken op je te nemen en je vakantieplanning aan te passen. Dat kan natuurlijk: vragen mag altijd. En tijdelijk iets harder werken hoeft ook niet erg te zijn – zolang het verzoek redelijk blijft. Maar er ontstaan problemen als het tekort aan collega’s structureel wordt. En de kans daarop is vrij groot, gezien het aantal vacatures en de veel kleinere groep werkzoekenden. 

 Zo ga je om met werkdruk 

Als je meer werkbelasting ervaart dan je aankunt, is er sprake van werkdruk. De kans hierop neemt toe als er te weinig tijd is om het werk uit te voeren of als je het structureel met te weinig mensen moet doen – zoals nu op veel plekken zo is. Werkdruk kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen: van overbelasting en stress tot overspanning en burn-outs. Belangrijk om goed op jezelf te letten dus. Onze tips sommen we op in dit artikel (https://www.unie.nl/nieuws/werkdruk-wat-is-het-en-wat-doe-je-eraan). 

 Toch nog op vakantie? 

Vooral in vakantieperiodes kan het personeelstekort problemen opleveren: in een onderbemand team wordt het moeilijker om op vakantie te gaan wanneer je wilt, helemaal als mensen tegelijk weg willen. In zulke gevallen kan je werkgever je vakantieaanvraag weigeren. Dat mag ook, maar niet zomaar. Je werkgever moet een goede reden hebben. 

 Wat we verstaan onder een goede reden, en wat jij kunt doen als je vakantieaanvraag wordt geweigerd? Dat lees je hier (https://www.unie.nl/nieuws/heb-je-vakantie-aangevraagd-weigert-je-werkgever-mag-dat). 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid