De krappe arbeidsmarkt heeft niet alleen gevolgen voor bedrijven zelf, maar ook voor jou als werknemer. Heb je te weinig collega’s om al het werk onder te verdelen, dan zorgt dat voor extra druk. Voor sommigen betekent het zelfs dat ze minder vrije dagen hebben, en in het ergste geval hun vakantie in het water zien vallen. Hoe stel je grenzen bij toenemende werkdruk?
Stapje extra
Natuurlijk: soms is het een periode wat drukker en werk je eens wat langer door. Zolang dat iets tijdelijks is – en er een rustigere periode op volgt – hoeft er niks aan de hand te zijn. Het wordt pas een probleem als je structureel overwerkt en constant extra taken op je bordje krijgt. Vaak is dit een gevolg van een tekort aan werknemers. En da’s niet alleen vervelend voor je leidinggevende, maar ook voor jou en je collega’s. Het betekent namelijk dat jullie vaker een stapje extra moeten zetten.
Werkdruk: wat doe je ertegen?
Volgens de website van de Rijksoverheid is er sprake van werkdruk als ‘de werknemer niet kan voldoen aan de eisen die het werk aan hem of haar stelt.’ De kans hierop neemt toe bij grote personeelstekorten – er zijn dan minder mensen om evenveel werk uit te voeren. We moeten dit probleem niet onderschatten: werkdruk kan namelijk leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Denk aan overbelasting, stress, overspanning of burn-outs. Hoe zorg je er nou voor dat je jezelf niet voorbijloopt? We hebben handige tips voor je op een rijtje gezet.
Vragen? Schakel De Unie in!
Heb je structureel te weinig collega’s om het werk te verdelen, en ervaar je daardoor regelmatig stress? Is de werkdruk te hoog en maak je je daar zorgen over? Je staat er niet alleen voor: onze experts denken graag met je mee. Neem contact met ons op, dan bespreken we wat je opties zijn. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.