De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Dit heeft de Belastingdienst met jouw stage te maken

01 februari 2024
Belasting over Stagevergoeding

Veel scholieren en studenten lopen tijdens hun opleiding een stage. Dit is de ultieme mogelijkheid om de theorie die je hebt geleerd in de praktijk te brengen en uit te breiden. Daarnaast krijg je een goed beeld van het werk: daardoor kan het je helpen bij je keuze voor een leuke baan of vervolgopleiding. Bovendien bouw je met de werkervaring gelijk aan je cv. Klinkt mooi allemaal, maar je moet wel even opletten: je krijgt namelijk ook met de Belastingdienst te maken als het gaat om je belasting over stagevergoeding. Wij vertellen wat dat voor jou betekent.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Stagevergoeding is loon

In de wet is niet vastgelegd dat je recht hebt op een stagevergoeding. In veel cao’s én onderlinge afspraken wel. En als dat zo is, telt je vergoeding als loon: geld dat je verdient door te werken. En dus moet je er – net als bij andere vormen van inkomen – belasting over betalen.

Belasting over je stagevergoeding

De stagevergoeding die je afspreekt, is een brutobedrag. Hier gaat dus nog belasting van af. Meestal doet je werkgever of stagebedrijf dat. Vervolgens krijg je een nettobedrag op je rekening. Hier kun je mee doen wat je wilt.

Iedereen moet elk jaar aangifte inkomstenbelasting doen, dit kan vanaf 1 maart. Hiermee controleert de Belastingdienst of je genoeg belasting hebt betaald, gezien je inkomen en vermogen. Vaak is de conclusie dat het klopt, maar in sommige gevallen moet je bijbetalen of krijg je iets terug. De Belastingdienst vult veel gegevens al in. Toch is het belangrijk om alles goed na te lopen. Over inkomsten als studiefinanciering of toeslagen hoef je geen belasting te betalen.

Loonheffingskorting

Je kunt er wel voor kiezen om de loonheffingskorting te laten toepassen, zo wordt er minder belasting ingehouden. Maar let op: dit kun je maar bij één werkgever doen. Dus heb je naast je stage een (bij)baan? Dan kun je de loonheffingskorting maar bij eentje laten toepassen, ’t liefst waar je het hoogste inkomen krijgt.

Meer weten

Heb je vragen over belasting betalen tijdens je stage? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Word gratis lid