De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

De Unie in actie – Ik krijg geen WW omdat het UWV mij ‘verwijtbaar werkloos’ vindt, wat nu?

06 februari 2024
verwijtbaar werkloos

De juridisch specialisten van De Unie staan je bij tijdens uiteenlopende meningsverschillen en conflicten op de werkvloer. Om duidelijker te maken wat je precies aan ons hebt, lichten we elke maand een waargebeurde situatie uit. We omschrijven de vraag van het lid, vertellen wat De Unie heeft gedaan om de situatie op te lossen en delen de uitkomst. In deze editie: het UWV vindt jou ‘verwijtbaar werkloos’ en kent je geen WW-uitkering toe. Wat kun je daaraan doen?

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Het probleem

Na een lange periode van medische mentale klachten werkt ons lid een tijd met plezier bij een organisatie, maar zoekt hij ander werk als blijkt dat er een overnameproces speelt waardoor zijn baan in het geding komt. Die nieuwe uitdaging vindt hij snel, waarna hij besluit om af te zien van de transitievergoeding en direct begint aan de nieuwe baan. Na een paar dagen krijgt hij al de vraag om bij te springen op een andere afdeling. Daar moet hij taken uitvoeren die in het verleden hebben geleid tot een lange periode van ziekte. Hij is net begonnen en wil zich van zijn beste kant laten zien, dus gaat ermee akkoord – maar al snel ontstaan dezelfde medische problemen.

Ons lid wil een langdurige periode van uitval én forse financiële lasten voor zijn werkgever voorkomen: hij neemt in overleg met zijn werkgever ontslag, één week na zijn eerste dag en binnen zijn proeftijd. Hij vraagt een werkloosheidsuitkering aan bij het UWV. Die krijgt hij niet, omdat het UWV vindt dat hij door eigen toedoen werkloos is geraakt. Vanwege zijn arbeidsverleden krijgt hij geen volledige, tweejarige uitkering.

Het principe

Je komt niet in aanmerking voor een volledige WW-uitkering als je zonder deugdelijke reden ontslag neemt of om een dringende reden wordt ontslagen. In dat geval kan het UWV een sanctie opleggen: je krijgt helemaal geen uitkering óf je krijgt een halve uitkering. Omdat beide beslissingen grote gevolgen hebben, moet het UWV uitgebreid onderzoek doen naar het ontslag. De aanvrager moet hierbij ook de ruimte krijgen om uitleg te geven.

Dit heeft De Unie gedaan

Het UWV vond dat ons lid te weinig had gedaan om tot een oplossing van de situatie te komen. Ze oordeelden dat hij andere opties om in dienst te blijven blokkeerde door zo snel ontslag te nemen. Bovendien werd er een verzekeringsarts ingeschakeld, die vond dat er geen medische reden was om ontslag te nemen.

De Unie tekende namens het lid bezwaar aan tegen de beslissing om geen uitkering toe te kennen. Om dit te onderbouwen, hadden we drie argumenten:

  1. Zowel het UWV als de verzekeringsarts heeft geen contact gezocht met ons lid, waaruit blijkt dat ze de situatie niet goed genoeg hebben onderzocht.
  2. Vlak voordat ons lid bij zijn laatste werkgever begon, heeft hij er juist alles aan gedaan om niet werkloos te worden door de overname. Hij heeft hier zelfs afgezien van een transitievergoeding.
  3. Ook als ons lid geen ontslag had genomen, was zijn dienstverband wel geëindigd door zijn klachten – hij zat nog in zijn proeftijd, dus zijn werkgever had de samenwerking sowieso opgezegd.

 

Daarnaast hebben we gevraagd om een hoorzitting met de afdeling Bezwaar en Beroep van het UWV. Hier zou ons lid alsnog de gelegenheid krijgen om zijn kant van het verhaal te delen. Dit stond het UWV toe.

De oplossing

Op basis van ons bezwaar – en vooral – de hoorzitting heeft het UWV het bezwaar gegrond verklaard. Hierdoor kreeg ons lid alsnog recht op 24 maanden WW-uitkering.

Ook hulp nodig van onze juridisch specialisten?

Niet elke situatie is hetzelfde. Neem daarom direct contact met ons op: onze juridisch specialisten kijken graag met je mee. Bijvoorbeeld als jij arbeidsvoorwaarden niet krijgt, terwijl je daar wel recht op hebt. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Wetswijzigingen juli 2024

Wetswijzigingen per 1 juli 2024

Op 1 januari en 1 juli vinden er altijd wijzigingen plaats op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid. Of…

Word gratis lid