De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Wat ben ik waard?

07 april 2022

Als je in loondienst werkt, dan krijg je salaris in ruil voor je werkzaamheden. De hoogte van je loon drukt jouw waarde uit voor je werkgever. Wil je eigenlijk meer krijgen of vind je dat je meer hoort te verdienen? In dit artikel vind je tips om te beoordelen hoeveel je zou moeten krijgen – én om daar vervolgens over te onderhandelen met je werkgever.

Wat kun je verdienen?

Wat voor salaris er mogelijk is, hangt af van verschillende factoren: denk aan functie, verantwoordelijkheden, ervaring, opleiding, leeftijd en de behoefte aan mensen in je functie. Salarissen voor hetzelfde type werk verschillen daarnaast per regio, bedrijf en sector. 

 

 

 

 

 

 

 

Wat zou je moeten verdienen?

Om te bepalen of je salaris marktconform is, kun je een paar dingen doen. Allereerst zijn er tools beschikbaar die inzicht bieden. Het Salariskompas van Intermediair bijvoorbeeld, waarin je gelijk ziet wat anderen in je branche verdienen. De Salarischeck van Loonwijzer is ook een handig middel om na te gaan of je loon marktconform is, en is nog wat uitgebreider dan het Salariskompas.

Daarnaast kun je gewoon eens aan collega’s en vrienden vragen wat ze verdienen. Niet iedereen praat hier makkelijk over. Ze hoeven natuurlijk ook geen exacte bedragen te noemen, een range van € 500 of € 1.000 kan jou al een goed idee geven. Val je onder een cao? Dan kun je daar ook eens in kijken, vaak staat er een loonschaal in met een minimum- en maximumsalaris. Dit geeft aan hoeveel je nog kunt groeien.

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer onderhandelen?

Heb je besloten dat je meer wilt verdienen? Dan is het tijd om te onderhandelen. Denk goed na over het moment waarop je hiermee begint. Start je met een nieuwe baan of functie, heb je net een goed beoordelingsgesprek gehad, een traject succesvol afgehandeld of iets nieuws geleerd? Dan is dat het moment om de onderhandelingen te starten.

Hoe ga je het gesprek aan?

Bereid je goed voor op dit gesprek. Bedenk voor jezelf wat je wilt verdienen en wat je waard bent. Bedenk een duidelijke onder- en bovengrens. Onderbouw je salariswens bovendien: wat maakt dat jij recht hebt op meer loon? Heb je meer taken of verantwoordelijkheden gekregen of goed gepresteerd de afgelopen tijd? En blijkt uit de tool dat je salaris niet marktconform is, laat dit dan gerust aan je werkgever zien. Zorg er ten slotte voor dat je successen bijhoudt en concrete voorbeelden paraat hebt.

Durf te vragen

Het allerbelangrijkste is dat je durft te vragen om meer salaris en niet voor je werkgever denkt. Doe desnoods alsof je voor een ander onderhandelt. Vraag je niets, dan krijg je vaak ook niets. Natuurlijk kan het antwoord ‘nee’ zijn. Maar dan kun je vragen wat er moet veranderen om wél in aanmerking te komen voor een salarisverhoging. Maak hier duidelijke afspraken over en zet deze altijd op papier. Krijg je wel iets voor elkaar met je onderhandeling? Leg dan ook dit schriftelijk vast.

Zet hoger in

Als je begint met het bedrag dat je erbij wilt hebben, dan heb je geen onderhandelingsruimte meer en kom je geheid lager uit. Doe er daarom altijd nog een schepje bovenop. Staar je bovendien niet blind op salaris: misschien kun je wel onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een auto of fiets van de zaak, extra vakantiedagen of een bonusregeling. Kijk dus naar het complete pakket aan arbeidsvoorwaarden en carrièremogelijkheden op de lange termijn. En krijg je niet het salaris waar je op hoopte? Dan kun je altijd vragen of je werkgever je tegemoet wilt komen na zes maanden of als je je hebt bewezen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Meer weten

Krijg je graag wat hulp bij je onderhandeling met je werkgever? Wil je met iemand sparren over je mogelijkheden en je situatie? Neem dan contact op met onze specialisten. Ze staan je graag te woord. Ze zijn elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

Gerelateerde berichten

Goede voornemens op het werk: 4 tips

Meer sporten, minder drinken, letten op de uitgaven. Goede voornemens, wie heeft ze niet? Uiteindelijk gaat het allemaal om goede…

Word gratis lid