De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Wat is het verschil tussen je bruto- en nettoloon?

01 februari 2024
Bruto-nettoberekening van Loon

De meeste mensen krijgen maandelijks hun loon op hun rekening. Dit bedrag is lager dan wat in de vacaturetekst en je contract staat. Waar komt dat verschil vandaan? Het korte antwoord: je werkgever houdt een deel van je brutoloon in voor de bruto-nettoberekening van je loon, waardoor jij je nettoloon op je rekening krijgt. In dit artikel lees je wat er precies van je salaris wordt ingehouden voor deze bruto-nettoberekening, en waarom.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

  1. Loonheffing

Iedereen die in loondienst werkt, betaalt loonheffing. Hoeveel, dat is afhankelijk van je loon. Je werkgever houdt de loonheffing in op je brutoloon én eenmalige beloningen, zoals een bonus, vakantietoeslag of eindejaarsuitkering. Dit bedrag gaat direct naar de Belastingdienst. Loonheffing bestaat uit loonbelasting en premies voor de:

  • Algemene Ouderdomswet (AOW)
  • Wet langdurige zorg (Wlz)
  • Algemene nabestaandenwet (Anw)

Dankzij de loonheffingskorting kun je korting krijgen op je loonbelasting, waardoor je netto meer overhoudt. Let op: dit kan bij één werkgever of uitkeringsinstantie tegelijk.

  1. Sociale premies

Je werkgever betaalt nog meer premies voor jou aan de Belastingdienst. Deze zijn voor sociale verzekeringen: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), Werkloosheidswet (WW) en Ziektewet (ZW). Hierdoor kun je aanspraak maken op een uitkering als je arbeidsongeschikt, werkloos of ziek wordt.

  1. Pensioenpremie

Heb je een pensioenregeling via je werk? Dan betalen je werkgever en jij daar vaak samen de premie voor. Je werkgever kan jouw deel van het bedrag inhouden op je salaris en dit samen met zijn deel overmaken naar het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar.

Loonstrook

De hoogte van je brutoloon én wat er allemaal van wordt afgetrokken, vind je op je loonstrook of jaaropgaaf. Onderaan vind je jouw nettoloon: dit is wat er uiteindelijk overblijft en wat je werkgever op je rekening stort. De bruto-nettoberekening kan voor iedereen anders zijn.

Meer of minder nettoloon

Soms kan je werkgever ook nog iets inhouden op je nettoloon. Bijvoorbeeld als je een verkeersboete hebt gehad met een bedrijfswagen of contributie voor de personeelsvereniging verschuldigd bent. Er kan netto ook juist iets bij komen. Bijvoorbeeld als je kosten hebt voorgeschoten voor je werkgever of reiskosten voor je zakelijke reizen of woon-werkverkeer mag declareren.

Meer weten?

Heb je vragen over jouw loon, je loonstrook of vermoed je dat er iets niet klopt aan je bruto-nettoberekening? Neem contact met ons op! Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Word gratis lid