De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Plotseling geen leaseauto meer. Wat nu?

07 april 2023

De Unie in actie

De juridisch specialisten van De Unie staan je bij tijdens uiteenlopende meningsverschillen en conflicten op de werkvloer. Om duidelijker te maken wat je precies aan ons hebt, lichten we elke maand een waargebeurde situatie uit. We omschrijven de vraag van het lid, vertellen wat De Unie heeft gedaan om de situatie op te lossen en delen de uitkomst. In deze editie: een werkgever die het recht op een leaseauto plotseling intrekt.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!  

Het probleem

Toen het lid in 2007 bij z’n werkgever kwam werken, kreeg hij een leaseauto – volgens zijn arbeidsovereenkomst had hij daar recht op. Deze auto gebruikte hij ook privé. Onlangs kreeg hij bericht van zijn werkgever dat deze het recht op de leaseauto introk: het lid reed er sinds corona niet genoeg zakelijke kilometers meer mee. Dit recht wilde hij behouden. Daarom schakelde hij De Unie in.

Dit heeft De Unie gedaan

Vooropgesteld: in beginsel mag een werkgever arbeidsvoorwaarden niet zomaar eenzijdig aanpassen of intrekken. Onder bepaalde voorwaarden mag dat wel, bijvoorbeeld als er voor de organisatie een zwaarwegende reden is. Daarom verzamelen we altijd eerst alle relevante informatie over de kwestie, en gaan we vaak in gesprek met de werkgever over zijn beweegredenen. Alleen zo kunnen we de situatie objectief beoordelen en de verschillende belangen eerlijk afwegen.

In dit geval bleek de beste actie om de werkgever namens het lid een brief te sturen, waarin we het volgende schreven:

  • De leaseauto is in zestien jaar een wezenlijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden geworden. Helemaal omdat het lid ‘m ook privé heeft mogen gebruiken én hij een tankpas had, waarmee hij alle brandstofkosten kon betalen.
  • Hoewel het lid al langer niet meer voldeed aan de voorwaarden voor een leaseauto, heeft de werkgever de arbeidsvoorwaarde altijd verlengd. Al zestien jaar lang, dus. Hierdoor is het heel logisch dat het lid ervan uitging dat hij recht zou houden op de leaseauto.

Nadat het lid de brief had gelezen en akkoord ging met de inhoud, hebben we ‘m namens hem aan de werkgever gestuurd.

De oplossing

Naar aanleiding van de brief, heeft de werkgever besloten om de leaseauto niet in te trekken.

Ook hulp nodig van onze juridisch specialisten?

Niet elke situatie is hetzelfde. Neem daarom direct contact met ons op: onze juridisch specialisten kijken graag met je mee. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid