De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Schenken aan je (klein)kinderen

02 december 2022

Aan het eind van het jaar is het altijd een hot topic: geld schenken aan je kind of kleinkind. Logisch ook, het is een mooi kerstboomgeschenk of eindejaarsextraatje. Maar hoe voorkom je nou dat een deel van je schenking verdwijnt in de la van de Belastingdienst? Dat verschilt per soort schenking. Wij zetten het voor je op een rij.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Let op: alle bedragen en percentages in dit artikel gelden voor 2022, en veranderen jaarlijks. Begin 2023 updaten we dit artikel.

In principe betaalt je kind of kleinkind belasting over een schenking: 10, 18, 20 of 36 procent. Gelukkig zijn er een paar vrijstellingen, voor specifieke ontvangers, situaties en schenkingsdoelen. Voor elke vrijstelling geldt een ander schenkmaximum: tot dit bedrag is de schenking belastingvrij, je kind of kleinkind betaalt belasting over alles erboven.

Algemene vrijstelling

Je mag elk kind maximaal € 5.677 onbelast schenken. Dit maximum geldt per kind, niet per ouder – ook niet als jullie gescheiden zijn. En je kleinkind, neefje, nichtje of iemand anders? Die mag je € 2.274 schenken. In beide gevallen mogen ontvangers helemaal zelf bepalen hoe ze het geld gebruiken.

Eenmalige vrijstellingen

Daarnaast zijn er drie schenkingen die onder bepaalde voorwaarden onbelast zijn. Twee ervan kun je alleen aan je kind doen, de derde ook aan je kleinkind.

1 Algemene schenking – alleen aan je kind

Je mag je kind – weer samen met de andere ouder – eenmalig € 27.231 schenken. Je kunt deze vrijstelling ook gebruiken voor een ‘schenking op papier’ (zie hierna). Let op, deze schenking valt buiten de jaarlijkse schenking van € 5.677 – je mag dat niet ook nog eens schenken.

2 Schenking voor een dure studie – alleen aan je kind

Kost de studie van je kind jaarlijks ruim € 20.000, exclusief levensonderhoud? Dan mag je een bijdrage leveren van € 56.724 – voor de studiekosten, niet de studieschuld. Deze schenking moet je bij een notaris laten vastleggen. In de akte moet staan voor welke studie het geld is bedoeld, hoeveel de opleiding waarschijnlijk gaat kosten en dat de schenking vervalt als-ie niet is gebruikt vóór 2025.

3 Schenking voor een koophuis – aan je kind of kleinkind

Wil je kind een huis kopen, verbouwen, de eigen woning- of restschuld aflossen, of de erfpacht afkopen? In andere woorden: geld uitgeven aan een koophuis? Dan kun je alleen dit kalenderjaar nog € 106.671 onbelast schenken. Vanaf 2023 wordt deze zogenaamde jubelton verlaagd tot €28.947, en vanaf 2024 verdwijnt de vrijstelling helemaal.

Voorwaarden voor eenmalige vrijstellingen

Om bovenstaande vrijstellingen te kunnen gebruiken, gelden de volgende drie voorwaarden:

  1. De ontvanger of zijn/haar partner is tussen de 18 en 39 jaar oud. De veertigste verjaardag telt nog mee.
  2. De ontvanger heeft nog niet eerder een vrijstelling gebruikt voor een schenking van jou.
  3. De ontvanger moet aangifte doen van de schenking in een aangifte schenkbelasting.

Daarnaast kunnen er aanvullende voorwaarden gelden. Deze vind je op de website van de Belastingdienst.

Schenken op papier

Geld schenken terwijl je het eigenlijk nog niet kunt missen? Dan is een schenking op papier – ook wel ‘schuldigerkenning uit vrijgevigheid’ genoemd – misschien een goede optie. Je schenkt je kind of kleinkind geld, maar alleen op papier; je leent het namelijk direct weer terug. Je krijgt daardoor een schuld aan je (klein)kind, en hij/zij een vordering op jou. Je betaalt jaarlijks minimaal 6 procent rente aan je kind of kleinkind.

De ontvanger van deze schenking moet wel gewoon schenkbelasting betalen, tenzij je hiervoor een vrijstelling benut. Daar staat tegenover dat hij/zij minder erfbelasting betaalt. Een schenking op papier doen? Regel dit dan via de notaris.

Meer weten?

Vragen over schenkingen, schenkbelasting of dit artikel? Laat het ons gerust weten, wij helpen je graag. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via chat, sc@unie.nl en 0345 851 963.

[print-link]

Gerelateerde berichten

Eerder met pensioen? Het kan!

Hoe blij veel mensen ook zijn met hun loopbaan: tegen het einde kijkt bijna iedereen toch erg uit naar het…

Hoe groot is jouw pensioengat?

Hou je pensioengat in de gaten Het principe van pensioen is simpel: tijdens je werkzame leven spaar je, zodat je…

Word gratis lid