De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Schenken aan (klein)kinderen: zo zit ‘t

02 december 2023

Het einde van het jaar draait om geven. Cadeaus, aandacht én geld. Daarom grijpen veel mensen de feestmaand aan voor een schenking aan hun kinderen of kleinkinderen. Alleen: als je niet oppast, gaat het grootste gedeelte naar de Belastingdienst in plaats van je geliefde. Hoe je dat voorkomt? Dat zetten we voor je op een rij.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Let op: alle bedragen en percentages in dit artikel gelden voor 2023, en veranderen jaarlijks. Begin 2024 updaten we dit artikel.

In principe betaalt je kind of kleinkind belasting over een schenking: van 10 tot 36 procent. Gelukkig zijn er een paar vrijstellingen, voor specifieke ontvangers, situaties en schenkingsdoelen. Voor elke vrijstelling geldt een ander schenkmaximum: tot dit bedrag is de schenking belastingvrij, je kind of kleinkind betaalt belasting over alles erboven.

Algemene vrijstelling

Je mag elk kind, pleegkind of stiefkind maximaal € 6.035 onbelast schenken. Dit maximum geldt per kind, niet per ouder – ook niet als jullie gescheiden zijn. En je kleinkind, neefje, nichtje of iemand anders? Die mag je € 2.418 schenken. In beide gevallen mogen ontvangers helemaal zelf bepalen hoe ze het geld gebruiken.

Eenmalige vrijstellingen

Daarnaast zijn er drie schenkingen die onder bepaalde voorwaarden onbelast zijn. Twee ervan kun je alleen aan je kind doen, de derde ook aan je kleinkind.

  1. Algemene schenking – alleen aan je kind

Je mag je kind – weer samen met de andere ouder – eenmalig € 28.947 schenken. Je kunt deze vrijstelling ook gebruiken voor een ‘schenking op papier’ (zie hieronder). Let op, deze schenking valt buiten de jaarlijkse schenking van € 6.035 – je mag dit bedrag niet ook nog eens schenken.

  1. Schenking voor een dure studie – alleen aan je kind

Kost de studie van je kind jaarlijks minstens € 20.000, exclusief levensonderhoud? Dan mag je een bijdrage leveren van € 60.298 – voor de studiekosten, niet de studieschuld. Deze schenking moet je bij een notaris laten vastleggen. In de akte moet staan voor welke studie het geld is bedoeld, hoeveel de opleiding waarschijnlijk gaat kosten en dat de schenking vervalt als-ie niet is gebruikt vóór 2026.

  1. Schenking voor een koophuis – aan je kind of kleinkind

Wil je kind een huis kopen, verbouwen, de eigen woning- of restschuld aflossen, of de erfpacht afkopen? Met andere woorden: geld uitgeven aan een koophuis? Dan kun je €28.947 schenken.

Voorwaarden voor eenmalige vrijstellingen

Om bovenstaande vrijstellingen te kunnen gebruiken, gelden de volgende drie voorwaarden:

  1. De ontvanger of zijn/haar partner is tussen de 18 en 40 jaar oud. De veertigste verjaardag telt nog mee.
  2. De ontvanger heeft nog niet eerder een vrijstelling gebruikt voor een schenking van jou.
  3. De ontvanger moet aangifte doen van de schenking in een aangifte schenkbelasting.

Daarnaast kunnen er aanvullende voorwaarden gelden. Deze vind je op de website van de Belastingdienst.

Geld schenken terwijl je het eigenlijk nog niet kunt missen? Dan is een schenking op papier – ook wel ‘schuldigerkenning uit vrijgevigheid’ genoemd – misschien een goede optie. Je schenkt je kind of kleinkind geld, maar alleen op papier; je leent het namelijk direct weer terug. Je krijgt daardoor een schuld aan je (klein)kind, en hij/zij een vordering op jou. Je betaalt jaarlijks minimaal 6 procent rente aan je kind of kleinkind.

Ontvangers van deze schenking moeten wel gewoon schenkbelasting betalen, tenzij je hiervoor een vrijstelling benut. Daar staat tegenover dat ze minder erfbelasting betalen. Een schenking op papier doen? Regel dit dan via de notaris.

Meer weten?

Vragen over schenkingen, schenkbelasting of dit artikel? Laat het ons gerust weten, wij helpen je graag. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via chat, sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Pensioengat

Hou je pensioengat in de gaten

Het principe van pensioen is simpel: tijdens je werkzame leven spaar je, zodat je genoeg inkomen hebt zodra je stopt…

Word gratis lid