De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

De Unie in actie – arbeidstijdverkorting

08 september 2023

Je krijgt niet de arbeidsvoorwaarden waar je recht op hebt. Wat nu?
De juridisch specialisten van De Unie staan je bij tijdens uiteenlopende meningsverschillen en conflicten op de werkvloer. Om duidelijker te maken wat je precies aan ons hebt, lichten we elke maand een waargebeurde situatie uit. We omschrijven de vraag van het lid, vertellen wat De Unie heeft gedaan om de situatie op te lossen en delen de uitkomst. In deze editie: met terugwerkende kracht recht krijgen op arbeidsvoorwaarden, terwijl je werkgever in eerste instantie weigert deze arbeidsvoorwaarden toe te kennen.

Het probleem

In de cao van ons lid (61) is opgenomen dat sommige werknemers vanaf hun 57e recht hebben op arbeidstijdverkorting, waaronder hij. Daar is hij net pas achter gekomen, en hij heeft deze arbeidsvoorwaarde dus nog niet gehad. Als hij aan zijn werkgever vraagt of dat met terugwerkende kracht nog mag, is het antwoord nee: de arbeidstijdverkorting uit het verleden is vervallen. Dus nam hij contact op met De Unie.

Het principe

In de cao staat dat bepaalde werknemers van boven de 57 recht hebben op arbeidstijdverkorting. Afhankelijk van de precieze leeftijd, krijg je een aantal dagen per jaar vrij. De werkgever roostert deze dagen in, in het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Er staat alleen niet wat er gebeurt als de werkgever dit niet doet. En er staat ook niets vermeld over een (actieve) meldplicht in de cao.

Het is interessant om een vergelijking te maken met vakantiedagen. Deze verlopen namelijk, en moeten dus vóór een bepaald moment worden opgenomen. In de rechtspraak wordt algemeen aangenomen dat werkgevers ervoor moeten zorgen dat medewerkers hun vakantiedagen kunnen opnemen. Daar hoort bij dat ze een waarschuwing geven als ze dreigen te verlopen: doen ze dit niet, dan verjaren de dagen mogelijk niet.

Dit heeft De Unie gedaan

Als eerste hebben we de werkgever gewezen op de inroosterverplichting uit de cao. Hier had deze geen boodschap aan: de dagen zijn vervallen, daar verandert de niet nagekomen inroosterverplichting niets aan. Toen hebben we de werkgever gewezen op de vergelijking met vakantiedagen. Ons argument: áls we aannemen dat arbeidstijdverkorting vervalt – net als regulier verlof – dan is het aan de werkgever om te waarschuwen vlak voordat de dagen verlopen.

Oplossing

De werkgever bleek wel gevoelig voor de vergelijking met vakantiedagen. Daarna besloot hij namelijk om de arbeidstijdverkorting alsnog toe te kennen vanaf 57 jaar.

Nu 3 maanden gratis Compleet Lidmaatschap!

 

Ook hulp nodig van onze juridisch specialisten?

Niet elke situatie is hetzelfde. Neem daarom direct contact met ons op: onze juridisch specialisten kijken graag met je mee. Bijvoorbeeld als jij arbeidsvoorwaarden niet krijgt, terwijl je daar wel recht op hebt. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid