De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Laag inkomen? Misschien heb je recht op een toeslag

07 april 2023

Heb ik recht op toeslagen?

Wanneer je inkomen te laag is om je zorgkosten of huur te betalen, kom je in aanmerking voor een zorg- of huurtoeslag – misschien wel allebei. De overheid maakt deze toeslagen maandelijks naar miljoenen Nederlanders over. Hieronder lees je precies wanneer je recht hebt op een van deze toeslagen en hoe hoog ze zijn.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

Naast huur- en zorgtoeslag, bestaan er nog andere toeslagen. Denk bijvoorbeeld aan kinderopvangtoeslag of kind-gebonden budget. In deze blog gaan we alleen dieper in op huur- en zorgtoeslag. Heb je vragen over een andere toeslag, dan kun je hierover uiteraard contact met ons opnemen.

Let op: in deze blog komen verschillende termen voorbij die misschien niet gelijk duidelijk zijn. Daarom hebben we wat linkjes opgenomen naar de website van de Belastingdienst, waar deze begrippen worden uitgelegd.

Zorgtoeslag

Alle Nederlanders moeten hun zorgverzekering kunnen betalen. Maakt de hoogte van je inkomen dit onmogelijk? Dan heb je recht op een zorgtoeslag. Hoe lager je inkomen, hoe hoger de toeslag.

Wanneer heb je er recht op?

Of je voor een zorgtoeslag in aanmerking komt, is afhankelijk van je inkomen en vermogen. Hiervoor maakt het ook uit of je een toeslagpartner hebt.

  • Ben je alleenstaand? Dan kom je in aanmerking voor een zorgtoeslag als je inkomen niet hoger is dan € 38.520 per jaar. Je vermogen mag maximaal € 127.582 zijn.
  • Heb je een toeslagpartner? Dan mag jullie gezamenlijke inkomen maximaal € 48.224 per jaar zijn en jullie gezamenlijke vermogen niet hoger dan € 161.329.

Hoogte van de toeslag

Hoeveel zorgtoeslag je krijgt, hangt af van je gezinssituatie en inkomen. Ben je alleenstaand en heb je een jaarinkomen van € 25.000 of lager? Dan heb je recht op de maximale zorgtoeslag van € 154 per maand. Als je een toeslagpartner hebt en jullie samen € 25.000 of minder per jaar verdienen, dan krijgen jullie samen € 265 per maand aan zorgtoeslag. Boven een jaarinkomen van € 25.000 wordt de zorgtoeslag stapsgewijs afgebouwd.

Benieuwd hoeveel zorgtoeslag jij zou krijgen? Op de website van de Belastingdienst vind je de maandelijkse toeslag die past bij je (gezamenlijke) inkomen en kun je een proefberekening maken.

Huurtoeslag

Als je de huur van je woning niet of moeilijk kunt betalen, kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Of en hoeveel huurtoeslag je krijgt, hangt af van je leeftijd, woonsituatie, huur, inkomen en vermogen.

Wanneer heb je er recht op?

Er is een lijst voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Hieronder vind je daar een aantal van:

  • Je huur mag niet hoger zijn dan € 808,06. Zijn jij en alle eventuele andere bewoners allemaal jonger dan 23 jaar? Dan mag de huur niet hoger zijn dan € 452,20.
  • Tot een bepaald inkomen kom je in aanmerking voor huurtoeslag – hoe hoog dat mag zijn, hangt af van een uitgebreide berekening. Je maximale vermogen is wel vastgesteld: dit mag niet hoger zijn dan € 33.748. Heb je een toeslagpartner? Dan mag jullie gezamenlijke vermogen niet hoger zijn dan € 67.496.
  • Je huurt een zelfstandige woonruimte. Op de website van de Belastingdienst vind je voor welke woningen je huurtoeslag kunt krijgen.

Hoogte van de toeslag

Hoeveel huurtoeslag je krijgt, is afhankelijk van verschillende factoren. Daarom kun je het beste een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst.

Verworven recht

De hoogte van je huur is bepalend voor je recht op huurtoeslag. In 2023 is de zogenaamde maximum huurgrens € 808,06 – en € 452,20 als jij en eventuele andere bewoners jonger zijn dan 23 jaar. Krijg je een huurtoeslag en wordt je huur verhoogd tot boven de huurgrens? Dan behoud je het recht op dezelfde huurtoeslag: dit wordt een verworven recht genoemd. Je krijgt geen extra toeslag voor het deel van de huur boven de huurgrens.

Verdien je bijvoorbeeld tijdelijk te veel voor huurtoeslag – waardoor deze stopt – maar blijf je wel in dezelfde woning wonen? Dan kun je opnieuw aanspraak maken op de toeslag als je weer aan de voorwaarden voldoet. Je verworven recht blijft dus geldig.

Uitbetaling van je toeslag

De Belastingdienst betaalt de zorg- en huurtoeslag maandelijks uit. Dit zijn voorschotbetalingen. Blijkt achteraf dat je (gezamenlijke) inkomen of vermogen hoger of lager was en de hoogte van je toeslag hierdoor niet klopte? Dan krijg je een nabetaling of wordt een deel teruggevorderd. Geef tussentijdse veranderingen in je inkomen, vermogen en gezinssituatie zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je ineens veel moet terugbetalen.

Meer weten

Heb je vragen over toeslagen, twijfel je of jij ervoor in aanmerking komt of is er iets mis met jouw toeslag? Neem gerust contact op met ons Service Center. We zijn elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Belastingaangifte 2024

Belangrijkste belastingwijzigingen 2024

Zoals ieder jaar, veranderen er in 2024 enkele belangrijke regels, bedragen en andere onderdelen van ons belastingsysteem, van het basistarief…

Word gratis lid