De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Quarantaine en werk: hoe combineer je dat?

03 februari 2022

De regels rond quarantaine veranderen elke paar weken. Op zich al verwarrend, maar helemaal complex als je jouw isolement ook nog moet combineren met je werk. Kun je thuiswerken en voel je je goed, dan is er gelukkig weinig aan de hand. Maar wat als je niet kunt thuiswerken? Of ziek bent? Onze juridisch specialisten leggen het uit in deze blog.

De laatste regels

De quarantaineregels en -adviezen die nu gelden, kunnen na de volgende persconferentie weer helemaal anders zijn. Daarom verwijzen we je graag naar de website van de Rijksoverheid. Daar staat altijd de nieuwste informatie. Zo kun je er de quarantainecheck doen, meer lezen over de regels en adviezen rond quarantaine en isolatie, en vind je er informatie voor gezinnen met kinderen.

Quarantaine en werk: hoe combineer je dat?

Als je thuis kunt werken, is er geen probleem. Dan kun je in quarantaine blijven werken – behalve als je ziek bent natuurlijk, daarover zo meer. Werk je thuis tijdens je quarantaine, probeer dan duidelijk te communiceren met je werkgever en collega’s. Bijvoorbeeld over:

  • wanneer op de dag je bereikbaar bent en wanneer niet;
  • wat je collega’s van jou mogen verwachten;
  • waar je wel aan toekomt en wat anderen beter even van je kunnen overnemen;
  • tot wanneer de quarantaine van jou of je kind duurt.

Hoef je zelf niet in quarantaine, maar moet je wel thuisblijven bij je kind en kun je daardoor niet werken? Dan kun je hier regulier verlof voor opnemen. Als er sprake is van een situatie waarin je acuut moet handelen, bijvoorbeeld omdat je ineens je kind van school moet ophalen? Dan kun je gebruikmaken van het calamiteitenverlof.

Moet je wel in quarantaine en kun je daardoor niet werken? Ook dan meld je dit natuurlijk aan je werkgever. Of je nu ziek bent of niet: je volgt de maatregelen van de overheid op, dus je werkgever moet je loon blijven doorbetalen. Ben je ziek? Dan zijn de reguliere ziekteregels van toepassing en krijg je 70 procent van je loon doorbetaald – behalve als je recht hebt op meer volgens je arbeidsovereenkomst.

Houd altijd de regels van de overheid en GGD goed in de gaten.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Meer weten

Heb je vragen over de nieuwe quarantaineregels of weet je niet wat je moet doen? Neem dan contact op met de GGD in je omgeving. Wil je bespreken hoe je jouw quarantaine afstemt met je werkgever? Dan kun je contact opnemen met ons Service Center. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

[print_link]

 

 

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Word gratis lid