De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Omscholen? Deze beroepen zijn kansrijk

13 januari 2022
Vrouw studeert achter haar laptop

Altijd al van ander werk gedroomd? Of zit je niet meer op je plek in je huidige baan? Dit is hét moment om daar iets aan te doen. Steeds meer werkgevers hebben moeite met vacatures te vervullen. Bovendien heeft de coronacrisis veel invloed op de arbeidsmarkt: sommige sectoren hebben het zwaar, terwijl op andere plekken juist nieuwe banen ontstaan. Omscholing kan helpen om de stap naar een ander beroep te maken. Maar wie betaalt dat? En waar kun je je eigenlijk het beste naar laten omscholen? Wij zetten wat belangrijke informatie op een rij.

Wat is omscholing precies?

Omscholing is een ander vak of beroep leren dan je nu hebt. Je laat je bijvoorbeeld omscholen als je je werk niet meer leuk vindt, ontslagen wordt of je werk niet meer kunt doen. Je leert iets (compleet) anders en krijgt zo grip op je loopbaan, waardoor je deze kunt sturen.

Wie betaalt jouw omscholing?

Dat hangt van de situatie af. In veel gevallen zul je het zelf betalen, maar soms kun je er met je werkgever afspraken over maken of krijg je er een vergoeding voor. Laat je je bijvoorbeeld omscholen om ander werk bij je eigen werkgever te doen? Dan betaalt je werkgever misschien wel mee. Geldt er een cao? Check dan goed of hier misschien iets in staat over omscholing, bijvoorbeeld met een scholingsbudget. Soms blijkt omscholing nodig om na een reorganisatie aan het werk te blijven. Dan is werkgever verplicht te helpen. Is er een sociaal plan van toepassing? Dan kunnen daar afspraken in staan over omscholing, training of eventuele vergoedingen.

Regionaal mobiliteitsteam (RMT)

Ben je in de periode vanaf 12 maart 2020 je werk of inkomen kwijtgeraakt, of dreigt dit te gebeuren? Dan kunnen regionale mobiliteitsteams je helpen aan ander werk, bijvoorbeeld met advies, (om)scholing en matching. Meer informatie over de RMT’s vind je op de overheidswebsite Hoe werkt Nederland.

Gratis ontwikkeladvies voor iedereen

Vanwege de coronacrisis is het voor iedereen belangrijk om actief met z’n eigen toekomst en ontwikkeling aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door nieuwe vaardigheden te leren of scholing te volgen voor een andere functie. Daarom heeft de overheid een subsidieregeling in het leven geroepen: NL leert door. Iedereen van tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd kan hier gebruik van maken, of je nu in loondienst werkt, zelfstandige bent of werk zoekt. Via Werkprikkel maak je direct goed én gratis gebruik van deze subsidie. Meer lezen of je aanmelden? Check de website van Werkprikkel.

Tot wat moet je je laten omscholen?

Het is belangrijk dat je voor je omscholing een richting kiest die je leuk vindt. Maar het is wel goed om te weten hoe kansrijk die richting is. Het UWV publiceert daarom regelmatig een overzicht van de beroepen die landelijk de beste baankansen hebben. Ook publiceert de organisatie sinds kort regionale overzichten, met de beroepen met de beste baankansen per arbeidsmarktregio. Er zijn veel overeenkomsten tussen de 35 regio’s, maar natuurlijk ook verschillen: niet iedere sector is bijvoorbeeld in alle regio’s even sterk vertegenwoordigd.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Meer weten?

Heb je vragen over dit artikel of wil je graag hulp bij jouw omscholing? Neem gerust contact op met ons Service Center. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

[print_link]

 

 

Gerelateerde berichten

Laat je gratis omscholen

Hoe leuk je werken ook vindt: een loopbaan is best lang. Helemaal niet gek dus, als je op een gegeven…

Word gratis lid