De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Een opleiding volgen op kosten van je baas

01 augustus 2022

Je vakkennis vergroten door een opleiding te volgen? Klinkt goed. Kennis en vaardigheden opdoen waarmee je meer kunt betekenen voor je werkgever? Nog beter. Je opleidingsbudget daarvoor gebruiken? Geweldig! In september starten weer een hoop opleidingen. Zit er iets tussen voor jou? En waar moet je eigenlijk op letten als je je opleidingsbudget wilt gebruiken? Wij zetten het voor je op een rij.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Opleidingsbudget

In je cao of arbeidsovereenkomst is vaak opgenomen of je gebruik kunt maken van een opleidingsbudget. Het is ook mogelijk dat jouw werkgever een ontwikkelingsbeleid heeft: een intern beleid met als doel werknemers verder te laten ontwikkelen. Vraag je leidinggevende of hr-specialist of er een dergelijk ontwikkelingsbeleid is binnen je organisatie.

Let ook op de voorwaarden waar een opleiding aan moet voldoen om je opleidingsbudget ervoor te gebruiken. En check of je opleidingsbudget een ‘vervaldatum’ heeft: als je het niet gebruikt vóór die dag, kun je het namelijk kwijtraken.

Kosten van je opleiding

Vaak ontvang je als werknemer een opleidingsovereenkomst. Hierin maak je samen met jouw werkgever afspraken over de opleiding die je gaat doen en wanneer je de opleiding moet afronden. Ook staat er in de overeenkomst hoe de kosten worden verdeeld. Betaalt jouw werkgever alles of een gedeelte? Dit moet van tevoren volledig duidelijk zijn. Hetzelfde geldt voor een eventueel studiekostenbeding of een terugbetalingsregeling.

Bovendien treedt vanaf 1 augustus een nieuwe wet over opleidingskosten in werking. Volg je vanaf die datum een opleiding die volgens de wet of je cao verplicht is, dan moet je werkgever deze betalen. Meestal mag hier geen studiekostenbeding voor gelden. Laat je hier goed over informeren.

Terugbetalingsregeling

Heeft je werkgever een studiekostenbeding of terugbetalingsregeling? Vaak betaalt je werkgever dan in principe de kosten van je opleiding. Maar als je ‘m niet afrondt, dan moet je (een deel van) de opleidingskosten terugbetalen aan je werkgever. Dit geldt ook als je uit dienst gaat vlak na je opleiding. Hoeveel je dan moet terugbetalen? Dat hangt af van de tijd sinds je opleiding. Hoe langer je werkgever heeft kunnen profiteren van je nieuwe kennis of vaardigheden, hoe minder redelijk het is dat jij alle kosten moet terugbetalen. Ook dit is heel belangrijk duidelijk vast te leggen in je opleidingsovereenkomst.

Let op: in je arbeidsovereenkomst of cao kan ook iets staan over terugbetaling van de kosten als je vóór een bepaalde datum uit dienst gaat. Soms staat er ook in dat je het loon moet terugbetalen over de studie-uren die je onder werktijd hebt gevolgd.

Betaal je jouw opleiding zelf?

Als je geen vergoeding vanuit je werkgever ontvangt voor een opleiding, dan kun je de studiekosten misschien fiscaal aftrekken. Er geldt een drempelbedrag van € 250, alles erboven mag je aftrekken in het jaar dat je ze hebt betaald. Let op: bewaar de factuur goed, de Belastingdienst kan hierom vragen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Vervelende verrassingen? Schakel De Unie in!

Eerst je opleidingsovereenkomst laten checken voordat je er een handtekening onder zet? Wij nemen ‘m graag even voor je door! En moet je ineens (mee)betalen voor je opleiding, terwijl jij dacht – of zelfs hebt afgesproken – dat je werkgever de kosten op zich zou nemen? Neem dan contact op met De Unie. Onze juridisch specialisten pluizen je opleidingsovereenkomst, arbeidsovereenkomst of cao uit en vertellen jou waar je precies recht op hebt.

Ons Service Center is elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid