De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Er écht even helemaal uit? Neem een sabbatical!

01 januari 2024

Er écht even helemaal uit? Neem een sabbatical! Voor sommige dingen is je jaarlijkse vakantieverlof gewoon te kort. Wil je bijvoorbeeld een wereldreis maken, of genoeg tijd uittrekken voor een studie? Dan heb je meer tijd nodig dan vier of vijf weken vakantie. Een sabbatical kan uitkomst bieden dat is een langere verlofperiode, vaak onbetaald. Wij vertellen je er graag meer over!

Nu 3 maanden gratis Compleet Lidmaatschap!

 

Wat is een sabbatical precies?

Een sabbatical is een verlofperiode, vaak van een paar maanden of langer. Je kunt dit verlof bijvoorbeeld opnemen om een lange reis te maken, een berg te beklimmen of een studie te volgen. Ook als je langer verlof nodig hebt dan de jaarlijkse vakantiedagen, is een sabbatical een optie. Een sabbatical is een vorm van buitengewoon onbetaald verlof. Dit betekent dat je in de meeste gevallen geen recht op salaris hebt en geen vakantiedagen opbouwt. In je cao of arbeidsovereenkomst kan iets anders staan vastgelegd, check deze daarom goed.

Als je minder inkomen hebt, kan dit gevolgen hebben voor je uitkering of toeslagen. Op de website van de Rijksoverheid vind je hier een overzicht van.

Heb je wettelijk recht op een sabbatical?

Sabbaticals zijn niet opgenomen in de wet en de meeste cao’s. Dit betekent dat je werkgever vaak niet verplicht is om je sabbaticalverzoek goed te keuren. Er zijn wel cao’s, individuele arbeidsovereenkomsten en personeelsregelingen waarin afspraken staan over de sabbatical.

Ziek tijdens sabbatical

Tijdens onbetaald verlof heb je in principe geen recht op loon, ook niet als je ziek wordt. Maak hier daarom duidelijke afspraken over met je werkgever. Bijvoorbeeld door vast te leggen dat je sabbatical stopt wanneer je ziek wordt, en weer doorgaat als je weer beter bent.

Communiceer duidelijk

Om een sabbatical aan te vragen, moet je een verzoek indienen bij je werkgever. Dit hoeft hij dus niet te accepteren. Onze tip: leg helder en precies uit waarom je een sabbatical wilt nemen. Hoe wil je jouw vrije periode invullen? Waarom wil je een bepaalde reis maken of studie volgen? Hoe duidelijker jij dit maakt, hoe groter de kans dat je werkgever begrijpt waarom de sabbatical belangrijk voor jou is.

Maak ook duidelijke afspraken over contact met je collega’s en leidinggevende tijdens je sabbatical. Sommige mensen vinden het prettig om zich helemaal af te sluiten van hun werk, maar bedenk wel dat dit een soepele terugkomst kan bemoeilijken. Ons advies: communiceer duidelijk over je bereikbaarheid, beschikbaarheid en werkzaamheden, zodat alle betrokkenen weten waar ze aan toe zijn.

Sabbatical: van Bijbel via wetenschap naar bedrijfsleven

Leuk om te weten: de naam sabbatical komt van de sabbat – rustdag – en het sabbatjaar uit de Bijbel. Elk zevende jaar, waarin land onbebouwd bleef en schulden werden kwijtgescholden. Tot een paar jaar geleden werden sabbaticals vooral genomen door wetenschappers. Zo konden ze een paar maanden ongestoord en zonder dagelijkse verplichtingen werken aan hun onderzoek. Inmiddels is het fenomeen uitgebreid naar het bedrijfsleven.

Vragen?

Ook op sabbatical, maar wil je er eerst meer over weten? Of wil je bespreken hoe je ‘m het beste aanvraagt bij je werkgever? Neem dan contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid