De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Je studiekosten terugbetalen als je uit dienst gaat. Kan het ook anders?

01 augustus 2023

De Unie in actie

De juridisch specialisten van De Unie staan je bij tijdens uiteenlopende meningsverschillen en conflicten op de werkvloer. Om duidelijker te maken wat je precies aan ons hebt, lichten we elke maand een waargebeurde situatie uit. We omschrijven de vraag van het lid, vertellen wat De Unie heeft gedaan om de situatie op te lossen en delen de uitkomst. In deze editie: je studiekosten terugbetalen, terwijl je vlak na de opleiding uit dienst gaat.

Nu 3 maanden gratis Compleet Lidmaatschap!

 

Het probleem

Ons lid wilde graag weg bij haar werkgever. Haar toenmalige baan paste niet meer bij haar, en binnen de organisatie was er geen geschikte nieuwe functie – die conclusie hadden haar werkgever en zij samen al getrokken. Alleen: ze was bezig met een opleiding. In de studieovereenkomst had ze afgesproken dat ze een flink deel van de studiekosten moest terugbetalen als ze ontslag zou nemen. Ze wilde weten of ze hier nog onderuit kon. Hiervoor klopte ze aan bij De Unie.

Het principe

Soms is het verplicht om een opleiding te volgen om je werk te blijven doen. In dat geval betaalt je werkgever de kosten en kun je de opleiding onder werktijd volgen. Is de opleiding niet verplicht? Dan is het gebruikelijk om een studieovereenkomst op te stellen. Hierin leggen je werkgever en jij alle afspraken vast over de opleiding: wanneer je ‘m volgt bijvoorbeeld, maar ook wie betaalt. In veel gevallen betaalt je werkgever, maar is er onder bepaalde voorwaarden een terugbetalingsregeling. Dit wordt ook wel een studiekostenbeding genoemd.

Zo’n studiekostenbeding is alleen geldig als het volgende erin staat opgenomen:

  • terugbetalen hoeft alleen als je zelf ontslag neemt
  • de periode waarin je werkgever voordeel heeft van de opleiding die jij volgt
  • de hoogte van het terug te betalen bedrag
  • een glijdende schaal met terug te betalen bedragen: hoe langer je werkgever van je geleerde kennis of vaardigheden kan profiteren, hoe minder jij hoeft te vergoeden

Dit heeft De Unie gedaan

Als eerste hebben we het studiekostenbeding gecheckt. Als dat niet aan de wettelijke vereisten zou voldoen, had ons lid ook niets hoeven terugbetalen. Het beding klopte. Aangezien ons lid de overeenkomst heeft ondertekend, zat ze eigenlijk vast aan de terugbetaling. Toch hebben we aangeraden om met haar werkgever te overleggen: misschien was het wel mogelijk om onderling afspraken te maken. De opleiding was afgerond, maar het scheelde dat haar werkgever wist dat ze niet lang meer zou blijven.

Oplossing

Het gesprek is goed afgelopen voor ons lid. Ze heeft met haar werkgever afgesproken dat ze niets hoeft te vergoeden, ondanks dat ze zelf ontslag neemt.

Ook hulp nodig van onze juridisch specialisten?

Niet elke situatie is hetzelfde. Neem daarom direct contact met ons op: onze juridisch specialisten kijken graag met je mee. Bijvoorbeeld voordat je een handtekening zet onder de studieovereenkomst: wij kunnen je wijzen op ongunstige afspraken. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

werkloosheidsuitkering

Zo hoog wordt je WW-uitkering

Als je je werk verliest, wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk weer een nieuwe baan vinden. Helaas gaat dat soms…

Word gratis lid