De juridisch specialisten van De Unie staan je bij tijdens uiteenlopende meningsverschillen en conflicten op de werkvloer. Om duidelijker te maken wat je precies aan ons hebt, lichten we elke maand een waargebeurde situatie uit. We omschrijven de vraag van het lid, vertellen wat De Unie heeft gedaan om de situatie op te lossen en delen de uitkomst. In deze editie: gedetacheerd bij een opdrachtgever die je een baan aanbiedt, hoe kom je dan onder je relatiebeding uit.
Het probleem
Ons lid is in dienst van een detacheringsbureau, dat haar fulltime uitleent aan een organisatie. Die biedt haar een baan aan. Daar heeft ze wel interesse in, alleen: in haar arbeidsovereenkomst is een relatiebeding opgenomen. Als ze stopt bij haar werkgever, mag ze hierdoor een jaar lang niet in dienst treden bij voormalig opdrachtgevers. Ze vraagt zich af of dat haar nieuwe carrièrekans in de weg staat, en klopt voor een antwoord aan bij De Unie.
Het principe
Werkgevers en medewerkers mogen een relatiebeding afspreken in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Maar zo’n relatiebeding kan komen te vervallen als er sprake is van een detacheringsconstructie. Dat heeft te maken met de Waadi: Wet allocatie arbeid door intermediairs. Hierin staat aan welke regels uit- en inleners van arbeidskrachten zich moeten houden. Een van deze regels gaat over het ‘belemmeringsverbod’. Hierdoor mogen werkgevers een medewerker niet belemmeren om na een detachering in dienst te treden bij de opdrachtgever, als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
- er is sprake van een organisatie die arbeidskracht uitleent aan andere organisaties
- de uitlener krijgt hiervoor een vergoeding van de inlener
- de medewerker werkt onder toezicht en leiding van de inlener
In het geval van ons lid was er sprake van bovenstaande criteria, waardoor het belemmeringsverbod in werking trad. Het relatiebeding is daarmee nietig. Ze mag dus gewoon ingaan op het baanvoorstel.
Dit heeft De Unie gedaan
Wij hebben ons lid gewezen op de Waadi. Ook hebben we uitgelegd dat niets in deze situatie haar in de weg staat om bij haar opdrachtgever in dienst te treden. Ook hebben we haar aangeraden om hier gewoon over in gesprek te gaan met haar werkgever.
Oplossing
Het gesprek met de werkgever heeft gewerkt: ons lid mocht bij haar opdrachtgever gaan werken.
Ook hulp nodig van onze juridisch specialisten?
Niet elke situatie is hetzelfde. Neem daarom direct contact met ons op: onze juridisch specialisten kijken graag met je mee. Bijvoorbeeld als jij arbeidsvoorwaarden niet krijgt, terwijl je daar wel recht op hebt. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.