
Ontslag is nooit eenvoudig, maar een vaststellingsovereenkomst kan uitkomst bieden. Hoe werkt dit precies, waar moet je op letten en wat betekent het voor jouw WW-uitkering? Lees verder en ontdek alles over ontslag met wederzijds goedvinden.
Sluit je nu aan, dit kan al vanaf €0,-
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, is een juridisch document waarin jij en je werkgever afspraken vastleggen over het beëindigen van jouw arbeidsovereenkomst. Dit gebeurt op basis van wederzijds goedvinden, waardoor een juridische procedure bij de kantonrechter niet nodig is.
In deze overeenkomst staan onder andere:
- De einddatum van jouw dienstverband.
- De hoogte van de ontslagvergoeding.
- Afspraken over vrijstelling van werk en over de eindafrekening
Deze vorm van ontslag is vaak sneller en minder conflictueus, maar vergt wel zorgvuldige afstemming.
Waar moet je op letten bij een vaststellingsovereenkomst?
Hoewel een vaststellingsovereenkomst voordelig kan zijn omdat je over veel onderwerpen iets kunt vastleggen, is het belangrijk om kritisch te zijn. Let op de volgende punten en laat de overeenkomst altijd checken door een juridisch specialist:
1. Recht op WW-uitkering
Controleer of in de overeenkomst expliciet staat dat het initiatief voor het ontslag bij de werkgever ligt en dat er geen sprake is van verwijtbaar gedrag. Dit is essentieel om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering.
2. Ontslagvergoeding
Hoewel dit op basis van de wet niet verplicht is, zal er in de praktijk bij ontslag met wederzijds goedvinden sprake zijn van een ontslagvergoeding ter grootte van minimaal de transitievergoeding. Je kunt de aangeboden vergoeding door ons laten checken, zodat wij kunnen nagaan of het aangeboden bedrag in jouw situatie redelijk is. Ook kunnen wij namens jou hierover onderhandelen.
3. Ingangsdatum
De einddatum van jouw contract moet aansluiten op de eerste dag waarop je recht hebt op een WW-uitkering. Vaak is dit de dag na het einde van de opzegtermijn die je werkgever normaal zou hebben.
4. Overige afspraken
Kijk ook naar afspraken over:
- Openstaande vakantiedagen.
- Eventuele scholingsmogelijkheden.
- Concurrentiebeding: wordt deze (gedeeltelijk) ingetrokken?
Vaststellingsovereenkomst en jouw WW-uitkering
Als je de vaststellingsovereenkomst zorgvuldig hebt opgesteld, heeft dit doorgaans geen negatieve gevolgen voor je WW-rechten. Houd rekening met het volgende:
1. Geen verwijtbaarheid
Voor je recht op WW is het belangrijk dat je niet bent ontslagen omdat je iets verkeerd hebt gedaan. De reden voor ontslag moet neutraal zijn. Voorbeelden hiervan zijn een verschil van inzicht tussen partijen of bedrijfseconomische redenen. Dit moet duidelijk in de overeenkomst staan.
2. Einde van je arbeidsovereenkomst
De opzegtermijn moet correct worden gehanteerd. Als de arbeidsovereenkomst eerder stopt dan de wettelijke opzegtermijn voor werkgever, kan dit betekenen dat je pas later recht hebt op een WW-uitkering.
3. UWV controleert
Om in aanmerking te kunnen komen voor WW zal het UWV de vaststellingsovereenkomst bekijken. Zorg ervoor dat deze volledig en correct is opgesteld om problemen te voorkomen.
Lees verder!
Meer weten over de do’s & don’ts bij een VSO? Onze experts hebben een paar interessante links voor je geselecteerd.
- Wat is het verschil tussen een beëindigingsovereenkomst en een vaststellingsovereenkomst? – (Bron: Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten)
Wat doet De Unie voor jou?
Bij De Unie begrijpen we hoe complex en soms ook emotioneel een ontslag met wederzijds goedvinden kan zijn. Onze juridisch specialisten helpen je:
- De vaststellingsovereenkomst juridisch te controleren.
- Onderhandelen over betere voorwaarden.
- De WW rechten veilig te stellen.
Heb je twijfels of vragen? Neem contact met ons op via ons Service Center. Bel ons op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur op 0345 851 963 of stuur een e-mail naar sc@unie.nl. Ook voor directe hulp kun je contact met ons opnemen.