De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Een goede VSO regel je zo

28 september 2022

Een ontslag kan op verschillende manieren plaatsvinden. Zelf ontslag nemen en ontslagen worden, zijn de twee meest voorkomende. Maar je kunt ook met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan. In zo’n geval bereiken je werkgever en jij een akkoord over je ontslag. Eventuele afspraken rond je vertrek leggen jullie vast in een vaststellingsovereenkomst (VSO): een belangrijk document, waarin de juiste afspraken moeten staan. Wij leggen uit waar je op moet letten.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Een VSO geldt bij ontslag met wederzijds goedvinden

Deze vorm van ontslag vindt plaats als je werkgever en jij een akkoord bereiken over jouw vertrek. Dit wil niet zeggen dat je er altijd blij mee bent: ook dit ontslag gebeurt namelijk vaak op initiatief van je werkgever, bijvoorbeeld vanwege een reorganisatie. Je werkgever hoeft je geen reden te geven om een ontslag met wederzijds goedvinden voor te stellen. Ook is hij niet verplicht om je een transitievergoeding te betalen – al maakt een ontslagvergoeding wel vaak deel uit van de vaststellingsovereenkomst of kan daarover onderhandeld worden. Jij hoeft niet akkoord te gaan met de vaststellingsovereenkomst en dit type ontslag. Ben je wel bereid om een vaststellingsovereenkomst aan te gaan, zorg dan dat alle afspraken goed op papier staan. Als de overeenkomst eenmaal is ondertekend, kunnen je werkgever en jij namelijk niets meer van elkaar vorderen.

Je legt je afspraken rond ontslag schriftelijk vast

Om eventuele toekomstige discussies te voorkomen, leggen jullie alle afspraken rond je vertrek schriftelijk vast. Denk aan afspraken over:

  • einddatum arbeidsovereenkomst
  • opname of uitbetaling van vakantiedagen, eventuele bonussen en overige vergoedingen
  • hoogte van de (transitie)vergoeding
  • concurrentiebeding
  • vrijstelling van werk tijdens opzegtermijn

Het is ontzettend belangrijk dat deze afspraken zo veel mogelijk in jouw voordeel uitvallen. Anders eindig jij misschien met een ongunstige vertrekdatum, oneerlijke vakantie-uitbetaling of te streng concurrentiebeding, waardoor je nauwelijks nieuw werk kunt vinden.

Behoud je recht op een WW-uitkering na je VSO

Heb je de einddatum van je arbeidsovereenkomst bereikt en nog geen nieuwe baan gevonden? Dan ben je werkloos. Misschien kom je in aanmerking voor een WW-uitkering van het UWV. Hiervoor is het wel belangrijk dat je vaststellingsovereenkomst goed is geformuleerd en voldoet aan de regels van het UWV. Anders heb je mogelijk geen recht op een WW-uitkering.

Op onze juristen kan je makkelijk een beroep doen

Onze juridisch specialisten weten precies waar ze op moeten letten bij VSO-onderhandelingen. Ze checken je vaststellingsovereenkomst, geven je advies over de belangrijkste aandachtspunten en onderhandelingsstrategie, of vertegenwoordigen jou zelfs bij die gesprekken. Wil je hun hulp inschakelen? Neem dan direct contact op met ons Service Center. We zijn elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963. Laat direct je vaststellingsovereenkomst checken

Gerelateerde berichten

Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet: wat nu?

We krijgen regelmatig de vraag wat er gebeurt als je op staande voet wordt ontslagen. In het kort: je arbeidsovereenkomst…

Word gratis lid